Šef svih obaveštajnih službi SAD albanski lobista? (FOTO)

“Retklif snažno podržava nezavisnost (tzv.) Kosova i evroatlanske integracije Albanije i (tzv.) Kosova”, tvrdi Petrit Seljimi

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je republikanskog kongresmena Džona Retklifa za novog direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD.

Nacionalna obaveštajna služba nadzire rad svih 17 američkih agencija koje rade na tom polju, uključujući Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) i Agenciju za nacionalnu bezbednost (NSA), a Retklif treba da nasledi dosadašnjeg šefa Dena Koutsa, koji se s Trampom nije slagao po pitanju Rusije i Severne Koreje i odlazi sa funkcije 15. avgusta.

Veze Retklifa sa Albancima u Americi datiraju pre Trampovog izbora za predsednika SAD 2016. godine, a nije poznato da li je on pri odluci o Retklifu znao za koga lobira ili mu je nakon lošeg odnosa koji je imao sa Koutsom jedino bilo važno da šef Nacionalne odbrambene službe bude neko ko je bezrezervno odan njegovoj politici.

Čak Šumer, lider demokrata u Senatu, u kojem republikanci imaju većinu, kritikovao je imenovanje novog direktora Nacionalne obaveštajne službe, kazavši da je “jasno da je kongresmen Retklif odabran zato što je pokazao slepu lojalnost predsedniku Trampu”.

Šef Bele kuće je odluku objavio na Tviteru, poručivši da će Retklif, bivši državni tužilac SAD za oblast istočnog Teksasa, “voditi i inspirisati velika dela za zemlju koju voli”, na čemu se Retklif, koji je do sada bio član Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Kongresa, odmah zahvalio.

Na ovoj društvenoj mreži imenovanje Retklifa obradovalo je Petrita Seljimija, koji se na Tviteru predstavlja kao bivši ministar spoljnih poslova Kosova.

– Gledao sam njegovo obraćanje na događaju koji je albanska dijaspora organizovala pre nekoliko godina, on snažno podržava nezavisnost (tzv.) Kosova i evroatlanske integracije Albanije i (tzv.) Kosova – tvrdi Seljimi.

„Zadovoljstvo“ zbog imenovanja Retklifa nije mogao da krije ni Ismet Smajlji, Albanac koji živi u Dalasu, a za kojeg se navodi da je izuzetno blizak novom šefu američkih službi. On je objavio da je Retklif „snažan prijatelj i snažna podrška (tzv.) Kosovu i albanskoj stvari na Balkanu“.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun je izjavio da je činjenica da je albanski lobi u Americi veoma jak, ulažu velike svote novca da proguraju te svoje ideje.

– Međutim, podsećam vas da oduvek postoji taj “nevidljivi rat” između američkih predsednika i obaveštajnih službi koje večito pokušavaju da im serviraju upakovane informacije na način na koji oni žele da se vodi politika. Pitanje je koliko će Retklif moći da utiče na vođenje američke spoljne politike, ima tu i drugih igrača – kaže Drecun.

 

Izvor Srbija Danas/Intermagazin, 31. jul 2019.

Pratite nas na YouTube-u