Данас: Идеја о састанцима власти и опозиције смишљена током Палмерове посете

То незванично тврде представници дипломатских кругова са Запада који жели да се побољшају изборни услови у Србији

Идеја о организовању састанака српских власти и опозиције појавила се пре неколико месеци, у разговорима са међународним званичницима, пре свега приликом посете функционера америчког Стејт департмента Метјуа Палмера Београду.

То кажу за Данас незванично представници дипломатских кругова са Запада, коментаришући прекјучерашњи скуп о изборним условима, организован на Факултету политичких наука, на којем су учествовали представници Српске напредне странке и опозиционих партија. Наши саговорници подсећају да се Палмер, заменик помоћника државног секретара САД, у јуну сусрео са „широким спектром саговорника“, укључујући председника Србије Александра Вучића, и представнике Савеза за Србију, предвођене Драганом Ђиласом.

„Запад, на челу са Америком и Европском унијом, жели да се побољшају изборни услови у Србији, како би на њима учествовала и опозиција. Чињеница да је покренут процес преговора о тој теми иде у прилог и власти, односно СНС, која се суочава са вишемесечним протестима дела опозиције, и СЗС-у, који је најавио бојкот гласања ако се ништа не измени у актуелним околностима, а и међународној заједници“, указују дипломате.

Подсетимо, Драган Ђилас је недавно одговарајући на питање недељника НИН о састанку са Палмером рекао да „нема страног политичара са којим смо причали и који није рекао да је против бојкота избора или бојкота парламента“. Такође, приликом прошлонедељне посете Србији европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан истакао је важност „међустраначког дијалога“.

Према нашим незваничним сазнањима, следећи састанак власти и опозиције требало би да буде одржан крајем августа или почетком септембра, поново на ФПН-у. Лист Блиц објавио је да ће у наредном периоду бити организована четири таква скупа.

Извори Данаса тврде да ће, што се тиче СНС, на састанцима са опозицијом увек учествовати и неки представник такозваног „тврдог крила“, као што је прекјуче био случај са послаником напредњака Владимиром Ђукановићем, али и неко „углађенији“, попут министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, те неке од функционерки странке, „како ни се водило рачуна о родној равноправности“. Наши саговорници, такође, наглашавају да није случајно што је почетном састанку присуствовала и шефица Информативне службе СНС Владанка Маловић, будући да је она „особа од највећег поверења Александра Вучића“.

 

Аутор Марија Стојановић

 

Извор Данас, 01. август 2019.