Вучић о економији, прислушкивању, опозицији…

“Први пут се уводе мере против мене 1995. године одлуком Јовице Станишића. Дефакто сам негде 24 године прислушкиван”, навео је он

Председник Србије Александар Вучић је говорећи о доласку јапанског произвођача пнеуматика, компаније “Тојо” у Инђију, истакао да ће то бити прва њихова фабрика у Европи.

– То је инвестиција од 400 милиона. Сама Инђија имаће својих прихода на основу различитих доприноса, у првој фази ће 523 људи добити посао. То ће бити велика ствар за цео Срем и за многе људе из општине Рума, Голубинац, Нови Сад… То је огромна ствар и они неће на томе стати – казао је Вучић.

Како додаје, то је њихова прва и једина фабрика у Европи, а ја сам веома срећан јер смо преговарали три године.

– Они су 29 пута долазили у Инђију – истакао је председник Србије.

Вучић каже да вест о великој фабрици прође за један дан, а да се о црти на путу прича данима.

– Ја волим објективан приступ. Много сам био срећан кад сам добио потписан тај папир – казао је председник Србије и додао да чека и потврду за још једну немачку компанију.

Србија данас има уређену макорекономску и фисклану сцену, никаквих структурних проблема немамо. Вучић је рекао да је од 2008. до 2012. године наш највиши раст био 1,9.

– Ми смо само 2014. године због страшних поплава са којима смо се суочили имали минус 1,6, а све остале године смо били у плусу – рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: У НАРЕДНА ТРИ МЕСЕЦА ПРОСЕЧНА ПЛАТА ОД 500 ДО 510 ЕВРА
Председник Србије Александар Вучић очекује да у наредна три месеца просечна плата у нашој земљи буде између 500 и 510 евра, и истиче да ће до краја године и плате и пензије бити веће. Вучић је говорећи о економском стању у нашој земљи у поређењу са регионом рекао да смо претекли, на пример, Бугарску, чланицу Европске уније, по висини просечне плате.

Говорећи о методологији и начину како се одређују параметри на основу којих се одређује позиција земље у односу на друге, каже да Србија јесте у неким од тих параметара боља и од Хрватске али да ће наша земља, “ако будемо вредно и марљиво радили” достићи стандард те земље за 15 година.

Србија је, каже убедљиво прва по броју страних инвестиција у региону, а јавни дуг је, подсетио је значајно смањен. Због свих економских реформи, каже, опозицији је зато, каже тешко да призна успех ове владе. До краја године биће веће и плате и пензије, рекао је Вучић и навео да већ четврту годину имамо суфицит у буџету, а при томе се враћају сви стари дугови.

У планирању буџета за ову годину било је предвиђено да дефицит буде 1,4 милијарду динара (око 12 милиона евра), а остварен је суфицит од 48,5 милијарди динара (око 440 милиона евра). Због ових резултата Вучић је честитао влади и министру финансија и подсетио да је од 2008. до 2012. наш највиши привредни раст био плус 1,9 а најнижи минус 3,1 одсто БДП.

“Због поплава 2014. само имали до сада најнижи раст од минус 1,6 одсто, док је све остало било у плусу, до 4,5 одсто прошле године”, указао је председник. Говорећи о јавном дугу када је постао премијер, каже, дуг је био 78 или 79 одсто БДП-а.

“Најпогрешнији потез је био 2008. када су да би се задовољиле социјалне потребе пребацили све из приватног сектроа у јавни сектор, а око 200.000 или 300.000 људи је остало без посла”.

Такође, када је реч о економски реформама, подсетио је на висину минималне зараде у Србији која је 2012. била 16.500 динара. Очекује, како је већ и најављено, да ће у разговору са представницима синдиката, поштујући и послодавце, успети да се дође до договора да садашњих 27 хиљада динара минималац дође до 30.000 динара. Свестан је, указује, да то није велики износ али је, истиче, огроман помак.

ПО НИВОУ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ НАЈБОЉИ У РЕГИОНУ
Према његовим речима, Србија је у региону по нивоу незапослености најбоља. – Ми данас имамо уређену макроекономску сцену и немамо никакве структуралне поремећаје. Зато експерти ММФ-а кажу да ћемо у региону имати највећи раст БДП. То је од великог значаја за нас. Први пут у историји, у време наше власти ми имамо трговински суфицит у однсоу на Хрватску. Они више производе него ми, али ми њих пристижемо – оценио је Вучић и додао да у наредних 15 година можемо да стигнемо Хрватску.

Председник Србије каже да наша земља жели да се такмичи са онима који су боји од нас.

– Ми данас убрзано напредујемо и то је наш циљ. Ми имамо чврст динар, седам година је непромењен курс. Поносан сам да смо ми, како свет каже, извели боље реформе него што се понашала влада у време Пачуа – казао је Вучић.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 01. август 2019.

“ПРИСЛУШКИВАН САМ 24 ГОДИНЕ”
Председник Србије је гостујући на ТВ Пинк говорио и о прислушкивању, и он наводи да је опозиција покушала да скрене пажњу причом о прислушкивању, а да су онда признали да су га прислушкивали након што је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изнео службене податке.

– Људи морају да буду заштићени од таквих ствари. Ко смо ми да угрожавамо људска права и да се њихови разговори појављивају у јавности – нагласио је Вучић и додао да је 24 године уз одређење прескоке применом различитих метода пришлушкиван.

– Први пут се уводе мере против мене 1995. године одлуком Јовице Станишића јер сам радио на насилном преузимању власти…..то је чиста политичка одлука без потребе суда. Та одлука се доноси касније и она се тако легализује. Дефакто сам негде 24 године, уз одређене прекиде, прислушкиван – навео је Вучић.

Према његовим речима, нове мере су му увели 26. маја на основу одлуке Балше Говедарице, а то се понавља још два пута, а потом и након убиства председника Владе Републике Србије Зорана Ђинђића. Говорећи о томе како су у документима о томе како је прислушкиван, образложене његове везе са подземљем, Вучић је рекао да су више од пола његов подземних веза су са Бојаном Пајтићем.

– Тамо се каже да сам се ја интересовао о рођацима Звездана Јовановића…Причали смо о Аци Томићу и не знам коме још. После говоре о мојим разговорима са уредником Национала и мој разовор са покојним Душаном Јовановићем…То су моје криминалне везе, а кључна је моја веза са Војиславом Шешељом… То је документ из 2004. године – казао је Вучић.

ВУЧИЋ: ОЛУЈА НАЈВЕЋЕ ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ ПОСЛЕ II СВЕТСКОГ РАТА
Председник Александар Вучић позвао је данас све Србе, посебно Крајишнике, да у недељу, 4. августа, у 19 сати дођу код манастира Крушедол на обележавање годишњице Олује, за коју је рекао да је највеће етничко чишћење после Другог светског рата.

“Ово је пета или шеста година да обележавамо Олују кроз сузе, али и са поносом што смемо отворено да говоримо о нашем болу, не додворавајући се некоме и прећуткујући злочине над нашим народом”, рекао је Вучић на телевизији Пинк.

Он је навео да Србија прихвата да је чинила злочине на одређеним местима и да не бежи од одговорности, али да је поносан што обележавамо Јасеновац, Олују, страдање Срба у Подрињу, трагедију због НАТО агресије, као и страдања других народа. “То су ствари које говоре о снажнијој позицији Србије, јер смемо да говоримо о себи, свом болу и својој муци”, рекао је Вучић.

Он је навео и да је поносан што је велики број Крајишника део српског друштва, што су борци који су направили своја имања у сваком делу Србије, што воле Србију и српски род. “Нећемо никада заборавити најтеже етничко чишћење које је почињено после Другог светског рата, а то јесте била Олуја”, рекао је Вучић.

Вучић каже да Србија са Хрватском мора да гради боље односе, без обзира што се они радују Олуји. “Ми ћемо да гледамо у будућност, Србија и српски народ имају добру будућност”, рекао је Вучић. Он је рекао да је посебно срећан што Србија обележава тешке датуме за српски народ са Републиком Српском. Каже и да ће Србија снажити војску што је допринос очувању мира, јер ће, каже, сви бити сигурнији што ми будемо мања мета другима.

НЕ ЉУТИМ СЕ ШТО СУ МЕ ПРИСЛУШКИВАЛИ
– Тако су знали шта ја радим на дипломатском плану. Неко је то паметно рачунао. Не љутим се што су ме прислушкивали – навео је Вучић и истакао да је потврђено да никада нису постојала његова непријатељска деловања у вези са нашом државом.

Вучић каже да су прислушкивали његове разговоре са Орханом Драгашом, Чадежом, Владимиром Ђукановићем и Гораном Весићем, како су рекли, лицем индикативном по екстремизму. – Ја сам са Весићем разговарао о спорту и томе шта се збива у Демократској странци. Са Ђукановићем сам се чуо и тако су они извукли наше правце деловања и наша интересовања. Покривено је све, а да формално нису водили форме нада мном. Ја нисам никада прислушкивао и нисам тиме фасциниран. Ко је прислушкивао Роћена и Јеремића? То је радио Ранко Тадић – навео је Вучић.

Како додаје, жао му је што Борис Тадић неретко заборавља да је био председник. – Ако си био председник пробај тако да се понашаш, бар понекад – истиче Вучић.

ЗА 17 ГОДИНА САМ ПРВИ ПУТ ВИДЕО ДА МИЛИЦА ПЛАЧЕ
Говорећи о нападима на децу Вучић каже да је бескрајно поносан на своју децу и да је најважније да буду поштени и добри људи.

– Тачно је да су одређена лица пратила Милицу. Ја нећу рећи којој странци припада неко ко је рекао да треба “силовати Милицу кљакаву”, можда то не мисли лидер те странке. Ја се не додворавам никоме. Видим по друштвеним мрежама да Вукан није моје дете. Ја сам бескрајно поносан на своју децу и много их волим. Важно је да буду добри и поштени људи. Видели смо и стране службе да сликају Данила на јавном месту. Мислио сам да је Милица најјача у породици Вучић, која ретко плаче. Није плакала ни као дете. Пре два дана сам је враћао са пута из Немачке и поставио сам јој неко безвезе питање, а она је почела да плаче и рекла да су је друге ствари насекирале. Скупило јој се нешто – рекао је Вучић.

То је, како је додао, први пут да је видео за 17 година да плаче. Како додаје, правило је било некада да се не улази у личне ствари, као и да је дошло ново време где се изгледа то не гледа.

ДА ЗАУСТАВИТЕ ИЗБОРЕ? ТАЈ ФИЛМ НЕЋЕТЕ ГЛЕДАТИ
Председник Србије Александар Вучић каже да опозицији неће бити дозвољено да заустави, онемогући изборе.

“Тај филм нећете гледати. Да засутавите људе да изађу на редовне изборе јер сте ви мали и немоћни да освојите поверење народа? А сви заједно не могу да добију од 10-12 одсто подршке. Осим Сергеја Трифуновића и ПСГ који је на цензусу, нико други од њих не прелази цензус. Неки имају 3,2, други 2,8, или 0,8 и сви ђутуре да се скупе то је око 10, 11 одсто… и сад ћемо ми вас, са 70, 80 одсто да спречимо да изађете на изборе?”, рекао је Вучић за Пинк.

Истиче да би ПСГ и ДС сада, када би се спојили, били јачи од Савеза за Србију.

“Шта је суштина? Они желе да спрече све да изађу на изборе, али морате да изађете пред народ, а то не можете ако ћете неког да бијете, ако ће млади људи да буду хапшени …Верујем да ће највећи број људи умети да изабре своју будућност. Ми ћемо сваки суд народа прихватити”, навео је Вучић.

О дијалогу и разговорима на ФПН, кад је реч о заступљености, каже да је СНС био оштећен, али да је важно разговарати .

“Супер је да се разговара на сваком месту, у парламенту је најбоље. Рекли сте – нећете са Вучићем да разговарате, то је за вас издаја. Кажем – хвала, почаствован сам и по закону нема шта с вама да разговарам, а ако до тога дође позваћу вас и испунићу своју уставну обавезу”, рекао је он.

Додаје да је разговор увек лековит, да је он увек за то да ти разговори буду у уставним и законским оквирима и да је СНС увек био за дијалог, али да његови политички опонентни до сада нису били, али сада јесу. На питање да прокоментарише писање медија да им је званичник Стејт департмента Метју Палмер рекао да треба да разговарају, Вучић каже:

“Можда је то њима рекао, мени то није поменуо, он прича 99,9 одсто времена о Косову. Ту информацију нисам пустио ја. Мени не наређује Палмер, са којим увек добро разговарам. И кад се не слажемо, ти разговори су добри, јер су искрени. Шта је њима рекао, може да каже нови Палмеров љубимац – Обрадовић. Нису звали ни Шешеља, ни Чанка, ни Јовановића”, рекао је Вучић.

Он је истакао да опозицији нису проблем изборни закон, бирачки спискови, већ то што их народ неће и нагласио је да је код нас већа демократија него у многим другим европским земљама. Вучић је рекао да се у Србији не хапси, нити млатретира опозиција. Подсетио је да су сви изборни закони донети за време Ђиласа, Јеремића и Лутовца, и да ниједан од тада није промењем.

“Ниједан није промењен, осим што смо смањили новац за политичке странке на 33 одсто, јер смо желели да народ има више. Тиме смо највише оштетили СНС, јер смо то урадили када је СНС имао највише посланика. Донели смо врло логично правило да на изборе странке могу да троше паре које имају на рачуну и да могу да то учине и у хуманитрне сврхе, што је раније било забрањено”, објаснио је он.

Суштинских измена, како је подвукао, нема. Што се бирачких спискова тиче каже да су минимално мењани, како би, када неко умре, био аутоматски обрисан.

“Сигурно је може да се уради још много тога у вези бирачких спискова. Рекао сам опозицији, свима од Шешеља до Јеремића, да уреде бирачке спискове како хоће. Сами га направите, смањите, повећајте, немамо проблем с тим”, казао је он.

Вучић је истакао да њима проблем није бирачки списак већ што знају да их народ неће. Навео је као пример обмањивања што су тврдили да је на Косову гласао бирач у старости од 154 године. Казао је да је позвана Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР) да анализира бирачки списак, а опозиција, према његовим речима, нека га слободно “прочешља”, али само да не буде да они који су живи и имају пребивалиште на териториеј Србије не буду на њима.

Даље је навео да је опозција тврдила да је парламент проблем, те додао да СНС од почетка није радила оно што је опозиција док је била на власти. “Ниједан закон у Ђиласово време није донет да није било по хитном поступку. Маја Гојковић, након разговора са мном, рекла је да нема ниједан закон по хитном поступку, ни ратификције уговора. Такође је и буџет посебна тачка, а не склепан са другима”, објаснио је он. Шта год су тражили – уведено је, закључио је Вучић.

 

Извор Вечерње новости, 01. август 2019.