Ђилас о Палмеровој поруци: Одлуку о бојкоту нећемо мењати

"Без обзира на последице, остајемо привржени идеји да у земљи у којој нема слободе и демократије, нема ни избора", навео је Ђилас

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је данас да је добро што је међународна заједница препознала шта се дешава у Србији, што се јасно види из извештаја Европске комисије и изјава страних политичара.

„Одлуку да бојкотујемо изборе, уколико се не прихвате захтеви опозиције и примене препоруке Стручног тима протеста ‘1 од 5 милиона’, донели смо у договору са грађанима и она се не може променити. Поверење које су нам дали потписујући Споразум са народом нећемо изневерити. Зато, без обзира на последице, остајемо привржени идеји да у земљи у којој нема слободе и демократије, нема ни избора“, навео је Ђилас у писаној изјави агенцији Бета.

Ђилас је додао да у борби за основне демократске али и европске вредности очекује подршку свих који у те вредности верују. „Али, то је пре свега наша борба и ми у њој морамо сами да извојујемо победу, као и много пута у нашој историји“, додао је он.

Заменик помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Метју Палмер изјавио је у интервјуу за Глас Америке да се САД надају да ће опозиција у Србији одустати од бојкота избора и да ће са представницима власти постићи договор око изборних услова.

После састанка представника владајуће Српске напредне странке са представницима опозиције и цивилног сектора на Факултету политичких наука (ФПН), одржаног уз посредовање Фонда за отворено друштво, Палмер је рекао да „мисли да има много питања у вези са равноправним (изборним) условима“ у Србији.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор Бета/Факти, 02. август 2019.