У Хонгконгу тече покушај обојене револуције, одложено више од 100 летова

У Хонгконгу, који пролази кроз најозбиљнију кризу од 1997. године, већ два месеца трају протести уз сукобе с полицијом

Хаос је јутрос настао у подземној железници Хонгконга због операције блокирања шина којом продемократски демонстранти током генералног штрајка појачавају притисак на тамошње власти.

Шефица власти Хонкгонга Кери Лам одржала је конференцију за новинаре осуђујући демонстранте да покушавају да „униште” живот становника. У Хонгконгу, који пролази кроз најозбиљнију кризу од 1997. године, већ два месеца трају протести уз сукобе с полицијом.

Нереди су поново избили синоћ, али су многи демонстранти јутрос изашли на улице за време шпица како би блокирали кључне станице подземне железнице. Због те акције је блокиран градски саобраћај, а тога више од 100 летова је данас отказано с међународног аеродрома који је један од кључних у свету.

Данас је четврти узастопни дан демонстрација уз опасност од нових сукоба с полицијом. Протести су почели због противљења грађана предлогу закона о изручењу житеља Хонконга, осумњичених за разна дела, властима у Пекингу. Противници тог закона сматрају га претњом слободама Хонгконга, гарантованим за 50 година од 1997. када је Кина поново преузела контролу над том бившом британском колонијом.

Иако је предлог закона о изручењу повучен, протести су настављени, а демонстранти су проширили захтеве на директне изборе и истрагу против полиције због прекомерне силе при сузбијању протеста, јавља АФП а преноси Бета.

 

Извор РТС, 05. август 2019.