Zaharova: Uputićemo protestne note SAD i Nemačkoj zbog podrške protestima u Moskvi

“Mislim da će se američko rukovodstvo iznenaditi kada vidi kako se njihove diplomate mešaju u unutrašnje poslove Rusije”, rekla je ona

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uputiće zvaničan protest Vašingtonu i Berlinu zbog mešanja diplomata te dve zemlje u unutrašnju politiku Rusije, a povodom neprijavljenog skupa u Moskvi održanog 3. avgusta, izjavila je večeras portparolka ruskog MIP-a Marija Zaharova.

Ona je to rekla u intervjuu za televiziju Rusija 1, prenosi Tass, podsetivši da je američka ambasada na društvenim mrežama objavila detaljnu putanju subotnjeg skupa, dajući plan bukvalno svakog minuta sa pozivom da se izbegava povorka.

„Ali, kako razumemo, 90 odsto informacija je upravo pozivalo ljude da se pridruže ovom događaju”, rekla je Zaharova.

Nakon toga, istakla je ona, američka ambasada je počela aktivno da komentariše rezultate nedozvoljenog skupa.

„Kao što znate ništa ne može da se izbriše sa interneta. Zvanično ćemo podneti sve dokaze američkoj ambasadi i ne samo ambasadi. Mislim da će se američko rukovodstvo iznenaditi kada vidi kako se njihove diplomate mešaju u unutrašnje poslove Rusije. Tim pre što je američko rukovodstvo više puta tražilo od Rusije da se suzdrži od mešanja u američke unutrašnje poslove. Čini mi se da bi ovde trebalo da postoji paritet”, rekla je Zaharova.

Zaharova je ocenila i da se pored zapadnih diplomata i pojedini mediji mešaju u unutrašnju politiku Rusije, ističući da je nemački Dojče vele među njima.

„Smatram da je to fenomenalni propust zapadnih medija i novinara kada ‘Dojče vele’ na ruskom objavljuje poziv ‘Moskovljani, izađite’, ‘Moskvo, izađi’. Upravo tako – antinovinarski – oni prenose šta se dešava u našoj zemlji… Na žalost moraćemo da obavestimo nemačku stranu jer se kanal finansira iz državnog budžeta, o tome šta nas brine i praktičnim koracima koje ćemo preduzeti”, rekla je ona, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 04. avgust 2019.