Блиц: Болтон до краја лета у Србији, офанзива САД да се „реши“ Косово

Уколико таксе буду укинуте, доћи ће. У супротном, његова посета је мало вероватна, јер напросто не жели да буде – неуспешан, наводи лист

Саветник америчког председника Џон Болтон могао би до краја августа, евентуално почетка септембра да посети регион, тачније Београд и Приштину. У исто време, САД ће кренути у офанзиву када је у питању решавање косовског проблема, односно покретање дијалога са „мртве тачке“, сазнаје Блиц.

Управо је Болтон амерички званичник који је дао зелено светло разграничењу Срба и Албанаца о коме се до тада само спекулисало у јавности. Он је својом изјавом да Америка не искључује територијалне корекције пре годину дана ставио на сто причу о разграничењу као потенцијланом решењу за косовски чвор, али и пратично означио промену политике Вашингтона према променама граница на Балкану.

Због тога се овој посети придаје велики значај, а уколико до ње дође, она ће на известан начин значити и да се отишло корак даље у правцу косовског решења. Међутим, да ли ће до ове високе посете доћи зависи од тога хоће ли Приштина повући таксе од 100 одсто на српску робу, сазнаје Блиц из дипоматских извора. У складу с тим, у наредном периоду наставља се агресивна дипломатска активност која би требало да доведе до укидања такса.

– Уколико буде гаранција да ће таксе бити укинуте, доћи ће. У супротном, његова посета је мало вероватна, јер напросто не жели да буде – неуспешан. Пошто ситуација са таксама за сада није сигурна, није ни посета потврђена – прича извор Блица из дипломатских извора.

Наш избор такође наводи да је због свега тога сасвим оправдано очекивати појачане притиске на приштинске власти, како би евентуално до те посете и дошло. Са друге стране, она није толико ни немогућа, с обзиром да се ситуација мења и на КиМ ових дана. Наиме, најтврђи заговорник такси, сада већ бивши косовски премијер Рамуш Харадинај, није више на том месту, тако да постоји вероватноћа да ће у неком тренутку оне бити, бар привремено укинуте.

Тим пре што, осим тек по ког министра у косовској влади из редова његове странке, остали коалициони партнери, иако су „играли“ како он каже, сада могу мало да попусте, нарочито имајући у виду највећу странку чији је оснивач Хашим Тачи, која није била толико искључива. Зато су очекивања да би и у том смислу могло да дође до промене курса, што би заправо довело Београд за преговарачки сто.

Потенцијалну Болтонову посету поменуо је и српски шеф дипломатије Ивица Дачић, који је рекао да ће се она можда догодити. Са друге стране, евидентно је да Америка не седи скрштених руку, без обзира на то што није директно укључена у дијалог Београда и Приштине. Тамошњи званичници, па и сам председник САД Доналд Трамп, оглашавали су с, многи ће рећи можда и симтоматично пуно, када је реч о решењу косовског чвора.

Џон Болтон је међу првима из америчке администрације говорио променама граница. Након тога, ниједан званичник САД који се оглашавао у вези са Косовом није био искључив када је реч о решењу, а врхунац је био писмо које је Трамп упутио и српском и косовском председнику Александру Вучићу и Хашиму Тачију о томе да очекује да до краја године буде постигнут правно-обавезујући споразум.

Америчко укључивање у читав процес Приштина сво време активно тражи, али су се САД, бар формално, држале по страни. Иако Болтонова посета не би значила то, био би сасвим јасан знак да је Америци стало да се проблем реши, што пре.

Разлози томе могу бити разни, од тога да би то значило коначно решење једног озбиљног проблема на Балкану, преко тога да би оно значило и велики корак Србије ка ЕУ, до смањења руског утицаја у региону а, неки сматрају, и отварање пута ка евентуалној сарадњи са НАТО.

„Журба“ је и у том смислу што одсуство нормализације односа представља препреку Косову и Србији за „планирање будућности“, како је то појаснио извршни потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон, додавши да косовско питање треба да буде решено „сада, у наредних пар месеци“.

– Не постоји неки вештачки рок, али хитно је. Светска економија се драстично мења, и цео овај део света, Балкан, Косово и Србија ће остати у запећку. Постоји историјска шанса, постоје политички лидери који имају визију да то ураде и да разумеју колико је то важно. Ту је и координисана подршка Европе и Вашингтона, чак и кад постоје разлике, САД и ЕУ желе да буду од помоћи и да погурају да се то оконча. Сад је моменат, јер сви улазе у изборне процесе, сви желе то да заврше пре него што се пажња усмери на изборе – рекао је Вилсон за ВОА, уз опаску да су косовске таксе на увоз робе из Србије и БиХ „све много пореметиле“ и да их треба укинути.

О промени курса америчке администрације доста дуго говори и српски шеф дипломатије Ивица Дачић, који је у неколико наврата истицао да је ранији амерички став да је Косово „готова ствар“ промењен, и да су се поново укључили и то на виском нивоу у његово решавање.

Управо се Дачић врло скоро у Вашингтону срео баш са Болтоном, који је тада истакао решеност актуелне администрације САД да подржи што скорији наставак дијалога између Београда и Приштине. Дачић је, иначе, јутрос појаснио да је он иницирао састанак са Болтоном, који му је рекао да је за САД проблем Косова, „односно трајно решење за питање Косова високо на листи за решење спољнополитичких приоритета“.

 

Аутор Лана Гедошевић

 

Извор Блиц, 06. август 2019.