Из Брисела понављају: Неће бити нових преговора о брегзиту

Преговарачи ЕУ рекли су европским дипломатама да су измене које је предложила нова влада у Великој Британији неприхватљиве

Европска унија је саопштила да нема основе за наставак преговора о брегзиту, док Велика Британија наставља да инсистира на променама споразума који је постигла бивша британска премијерка Тереза Меј. Преговарачи ЕУ рекли су европским дипломатама да су измене које је предложила нова влада у Великој Британији, попут уклањања бекстопа са Ирском, неприхватљиве.

Са друге стране, Даунинг стрит одбацује тврдње да је желео да разговори пропадну како би се омогућило да се брегзит без договора повуче. Портпарол британске владе изјавио је да се надају да ће ЕУ поново размотрити прихватање измена. Како је рекао, ЕУ мора да промени свој став, будући да споразум Терезе Меј неће бити прихваћен у британском парламенту у том облику.

„Бацићемо се на преговоре са највећом енергијом и духом пријатељства и надамо се да ће ЕУ преиспитати своје тренутно одбијање да изврши било какве измене у споразуму о повлачењу”, рекао је портпарол, јавља Би-Би-Си а преноси Танјуг.

Споразум који је Меј постигла са ЕУ три пута је одбијен у парламенту. Нови британски премијер Борис Џонсон обећао је да ће „учинити то или умрети”, односно извести Британију из ЕУ до 31. октобра, са или без договора.

 

Извор Политика, 06. август 2019.