Пекинг: Питање је дана када ће демонстранти у Хонгконгу платити цену

Из Пекинга поручују демонстрантима у Хонгконгу – "не играјте се ватром"

Кинески званичник задужен за Хонг Конг рекао је да је само питање времена када ће бити кажњени организатори вишенедељних, понекад насилних, протеста у том кинеском региону са специјалним статусом.

АП преноси да коментари портпарола кинеског кабинета указују да ће Пекинг заузети чвршћи став према протестима и да нема намеру да почне дијалог о захтевима демонстраната за политичким реформама. Он је позвао грађане да одбију позиве демонстраната и њихов промотивни материјал, као и да се супротставе прекидима у саобраћају. Би-Би-Си преноси упозорење Пекинга демонстрантима да се не „играју ватром” и да не „потцењују снагу одговора владе”.

Истоверемено, група активиста са маскама и шеширима одржала је данас конференцију за новинаре, прву од почетка двомесечних протеста, са које су позвали лидерку Хонгконга Кери Лам да народу врати моћ и да се „позабави” њиховим захтевима. Они су поручили да немају везе ни са једном политичком партијом или организацијом и истакли да је њихов циљ да створе платформу за грађане Хонгконга преко које ће моћи да искажу своје незадовољство владом и полицијом.

Активисти су се обратили само дан након што је полиција бацила сузавац на демонстранте широм Хонгконга, преноси Танјуг. Демонстрације су почеле због закона о екстрадицији који предвиђа да се грађанину Хонгконга може судити у централној Кини, али су касније прерасли у шири протест против градске управе и централне владе у Кини.

 

Извор Политика, 06. август 2019.