Србија чека изручење Морине, Британија “забринута”

Док Србија чека изручење бившег припадника ОВК Томора Морине, британска амбасада у Скопљу изразила “забринутост”

Британска амбасада у Скопљу заинтересована је за судбину бившег припадника ОВК Томора Морине, јер поседује и пасош те острвске земље.

“Помажемо британско-косовском мушкарцу који је ухапшен у Северној Македонији и планирамо да контактирамо локалне власти”, саопштила је Британска амбасада у Скопљу, преноси Блиц позивајући се на македонски Вечер.

Пре неколико дана косовски амбасадор у Скопљу Чер Дедај рекао је да би изручење бившег члана ОВК Србији могло да наруши односе Косова и Северне Македоније, да би у среду суд у Скопљу одбацио захтев Србије за изручење Томора Морине, кога власти у Београду траже због ратних злочина почињених на Косову.

Суд је донео решење да нису испуњени услови за екстрадицију лица Т.М. Републици Србији, а предмет је упућен Врховном суду на даље одлучивање.

Бившег припадника ОВК македонска полиција ухапсила је 24. јула на граничном прелазу Блаце са Косовом по потерници Интерпола, која је издата на захтев власти Србије које Морину траже због сумње да је као припадник такозване ОВК починио злочин над цивилним становништвом на Косову пре 20 година.

Захтев Србије за екстрадицију Морине Министарство правде Северне Македоније је скопском кривичном суду доставило у понедељак петог августа.

 

Извор Танјуг/Б92, 08. август 2019.