M. Đurin: Černobilj serija – đavo je u detaljima

Serija je uspela u zamisli tvoraca: Rusija i ruski narod su još više ocrnjeni konstantnom propagandom koja se vodi iz zapadnog sveta

Pogledavši seriju Černobilj u produkciji američkog HBO-a ne mogu a da ne napišem svoj skromni sud u istom. U tekstu se neću baviti samom nesrećom i njenim uzrocima, da li je došlo do toga greškom operatera ili neispravnog sistema, niti posedujemo dovoljno činjenica, niti sam kompetetnan da o tome pišem, neka svoj sud o tome daju nauka i istorija.

Ono na šta bih se osvrnuo jesu detalji serije, jasno i precizno odrađena anti-ruska propaganda, koji gledaocu prosto usađuje negativna osećanja prema Rusiji i Rusima.

1. Prva stavka u koju duboko verujem da nema veze sa činjenicama jeste scena gde goli rudari kopaju kanal ispod elektrane. Scena služi kako bi se ruski narod predstavio nekakvim divljacima, koji ne mare i ne haju za pravila i propise, već su predstavljeni kao nekakva stoka koja gola izvršava komande. Scena takođe služi da pokaže da ruskoj državi građani su totalno nebitni i samo su broj i ništa više.

2. Alkohol, taj već kliše koji se tiče Rusa u filmovima i serijama američke produkcije. Ali ono šta bode oči jeste to što je ruska vojska predstavljena kao konstantno pijana i to čak i dok izvršavaju zadatke u Černobilju. Da li verujem da Rusi piju, da. Da li verujem da i vojnici piju, da. Ali ono u šta ne verujem, a namerno je ubačeno jeste to da vojnici piju dok je čitava država, a i kontinent ugrožen katastrofom. Pre sam mišljenja da ni kap alkohola u tom trenutku nije moglo da se nađe tada u rukama vojnika i da bi kazne bile i više nego drakonske, već da su pijani bauljali okolo i izvršavali tako zadatke.

3. Sledeća scena koja služi da ocrni sliku gledaocu o Rusima jeste potkupljiva medicinska sestra i primanje mita u Moskvi. Da li iko može da poveruje da je trudnica slobodno ušetala u bolnicu gde su ozračeni radnici dovezeni, da je slobodno mogla da potkupi medicinske sestre kako bi ušla, a potom da danima ide iz sobe u sobu i prati svog bolesnog muža. Prvo, ti radnici, preveženi u Moskvu, verujem da su bili stacionirani u vojnim bolnicama, gde je pristup njima bio totalno isključen i nemoguć i da su lekari i medicinske sestra i eventualno specijalni istražitelji njima imali jedini pristup.

Ali serija namerno to predstavlja drugačije. Prvo da pokaže da sistem ruski ne funkcioniše, da je u bolnicu mogao da ušeta ko je kako hteo i da radi šta je hteo, a takođe bitna scena jeste ta potkupljivost medicinskih sestara. Da pokažu gledaocu da će se za pare svaki ruski građanin prodati i izdati naređenja.

4. Veoma bitna stavka u seriji jeste ta da grad Pripjat nije bio evakuisan danima i da je država namerno žrtvovala svoje građane kako bi se sakrila katastrofa. Ono šta se mora reći, a serija perfidno krije jeste da se nesreća dogodila u 1:23 časova, a da je evakuacija počela već u 11:00 časova narednog jutra. Mislim da nijedna država ne bi bila fizički u stanju da ranije odreaguje. Ali tvorci serije namerno plasiraju to kako ruskoj državi građani su na poslednjem mestu i da totalno ne brinu i ne mare za njih.

5. Stavka koje se nastavlja na prethodnu, ali opet mora se izdvojiti jeste ta da je u seriji prikazano kako kada su Nemci izmerili prisutnost radijacije, nemačkoj deci je zabranjeno da se igraju napolju, a idu kadrovi kako se ruska deca za to vreme igraju u Pripjatu, gradu pored elektrane. Scena služi da pokaže kako je zapadnom čoveku, bitno zdravlje i briga za sopstvenu decu, dok u isto vreme Rusi su nemilosrdni i svesno žrtvuju sopstvenu decu. Da se pokaže da se zapadnom čoveku može verovati, da ako čuva sopstveno dete sutra će i o gledaočevom detetu brinuti, dok je cilj da se Rusi totalno diskredituju pričom pa kakva mi saradnja i partnerstvo sa njima treba, ako oni sopstvenu decu žrtvuju, šta će sutra uraditi sa mnom ili mojim detetom?!

6. Ono šta se u seriji provlači jeste to kako je ruska država pokušala da od građana a i čitavog sveta sakrije katastrofu. Ova tema jeste za duboko analiziranje sa moralnim pogledom na stvar. Ali ono šta se mora reći jeste da se slična katastrofa ako ne i gora desila u SAD-u, a da se ni dan danas ne zna tačan datum nesreće i koje su posledice iste. Jedino šta se zna, jeste da se nesreća dogodila u SAD-u, između 12 i 26. jula 1959. godine u Santa Susani. O činjenicama koje su prethodile nesreći i posledicama po stanovništvo se ni dan danas ništa ne zna. Izgleda da američka vlada ume bolje da sakrije svoje prljave tajne.

7. Po meni veoma bitna uloga u seriji, lik beloruske naučnice Ulane Komjuk, koji je inače izmišljen, ali sa veoma bitnom namerom je u seriji ubačen. Beloruska naučnica je predstavljena kao stručna, kompetentna, ona prkosi vlastima u Moskvi, prkosi KGB-u od koga biva i hapšena. Cilj lika Ulane Komjuk jeste da zapadnom gledaocu Beloruse predstave kao drugačije od Rusa, kao narod bliže zapadnom svetu, kao nekog ko prkosi „ludacima” u Moksvi. Lik Ulane Komjuk je simbol da će zapad u narednim godinama pokušati da Belorusiju otme iz ruskog sveta i okrene je protiv Rusije.

Svoj sud rekoh, da u skromnim mogućnostima nekim gledaocima skrenem pažnju na namere i ciljeve kreatora serije. Nažalost, moj domet je mali, a serija je uspela u zamisli tvoraca, Rusija i ruski narod su još više ocrnjeni konstantnom propagandom koja se vodi iz zapadnog sveta.

 

Miloš Đurin je potpredsednik Demokratske zajednice mladih Evrope

 

Izvor IN4S, 07. avgust 2019.