Вучић: Даћемо опозицији све што траже од услова, не могу да нас победе

„Шта год хоће урадићемо, јер не могу да победе рад, способност и марљивост лажима и измишљеним причама“, истакао је Вучић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су изборни услови данас десет пута бољи него у време претходне власти, а да ће власт урадити све што опозиција сматра да треба како би изборни услови били још бољи.

Коментаришући изјаву лидера Демократске странке Зорана Лутовца да је самим пристанком на дијалог власт признала да су изборни услови у Србији лоши, Вучић је додао да би, да власт није прихватила разговор, „они рекли да власт неће дијалог и пошли би на демонстрације и да руше РТС, а сад кад смо прихватили дијалог они кажу да је власт признала да су лоши услови.“

„Урадићемо све што још они мисле да можемо и по питању бирачких спискова и финансирању политичких партија, шта год хоће урадићемо, јер не могу да победе рад, способност и марљивост лажима и измишљеним причама“, истакао је Вучић.

Изјаву Лутовца оценио је као лицемерну и додао да су сви знали која су правила разговора, пристали на њих, а онда „чим их нападне група екстремиста на друштвеним мрежама они се уплаше“. „Они ме нападају кад примим поклон од Русије, кад купим „мистрале“ од Француске, они ме нападају шта год да урадим, нападаће ме и за овај тунел, а они нису умели ни да га нацртају“, рекао је Вучић у Чортановцима.

За лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа рекао је да данас није присутан на састанку зато што је одабрао „да се купа и да се брчка и то је у реду, само треба да се отворено каже“. Одговарајући на питање новинара о изјави бившег председника Бориса Тадића да је Вучић одговоран за паљење америчке амбасаде 2008. године, Вучић је рекао да је то смешно, и да је он те вечери позвао народ да не иде пред амбасаду.

Кад је реч о Тадићевим изјавама Вучић каже да се највише насмејао тврдњи да су га Горан Весић и Небојша Човић упознали са вођама навијача на трибинама. „Људи, ја сам одрастао на трибини и шта ће Весић који никад није био на трибини да ме упознаје са неким. То је био део мог живота пре 30 година, никад то нисам крио, ја све те људе са трибина познајем, од 12. године па све до студија ишао сам на утакмице“, рекао је председник Србије.

ПОШТУЈЕМО ОДЛУКУ О САВЕТУ МИНИСТАРА, АЛИ СРБИЈА НЕЋЕ У НАТО
Он је рекао, поводом договора о формирању Савета министара БиХ, да се Београд не меша у унутрашње ствари других земаља али да Србија неће улазити у НАТО, нити у било који други војни савез.

„Србија се не меша у ствари других земаља. Њихова одлука је одлука политичких странака и органа у БиХ. Србија неће у НАТО нити у било који други савез. Ми сами бринемо о својој безбедности“, рекао је он.

Вучић је рекао да је било довољно да се упореде војне параде које је Србија организовала у Нишу и коју је Хрватска организовала у Книну па да се види колико је Србија драматично напредовала.

„Напредовали смо јер желимо да будемо слободни, да не зависимо од било кога другог. Да сами чувамо своје небо, земљу и реке“, рекао је он и додао да БиХ има право да одлучи шта год жели, „иако је друго питање шта Срби о томе мисле“.

Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко рекао је да је он амбасадор у Србији и да нема овлашћења да коментарише догађаје у другој земљи. „Што се тиче НАТО, ми поштујемо то што је Србија неутрална“, рекао је он и додао да Русија сматра да та одлука у највећој мери одговара стабилности у региону.

Лидери Странке демократске акције (СДА), Савеза независних социјалдемократа и Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине – Бакир Изетбеговић, Милорад Додик и Драган Човић, постигли су пре четири дана договор о формирању Савета министара БиХ и потписали Принципе за формирање власти на нивоу БиХ, десет месеци после одржабих избора. Једна од спорних тачака био је и годишњи програм за активацију Акционог плана за чланство у НАТО, на чему је инсистирала СДА.

 

Насловна фотографија: Димитрије Гол/Танјуг

 

Извор Бета/Данас, 09. август 2019.