Пекинг Лондону: Одмах обуставите мешање око Хонгконга

“Кина званично позива Велику Британију да одмах обустави све акције мешања у питања Хонгконга и унутрашња питања Кине”, наводе из МСП-а

Кинеске власти позвале су данас Велику Британију да се “не меша” у унутрашња питања Хонгконга. Захтев је уследио након што је британско Министарство иностраних послова изразило забринутост због протеста у Хонгконгу.

Шеф британске дипломатије Доминик Раб је у петак у телефонском разговору са шефицом хонгконшке владе затражио независну истрагу о нередима током протеста против власти који се два месеца одржавају у Хонгконгу.

“Кина званично позива Велику Британију да одмах обустави све акције мешања у питања Хонгконга и унутрашња питања Кине”, навела је кинеска дипломатија. Кина сматра да је Раб донео “погрешну одлуку” да позове Кери Лам. Кинеске власти све више сматрају да демонстрације у Хонгконгу имају подршку са Запада.

НАСТАВЉЕНИ ПРОТЕСТИ У ХОНГКОНГУ
У Хонгконгу се данас одржавају одвојени протести грађана који демонстрирају од почетка јуна против локалних власти. Један скуп се одржава у централном делу Хонгконга, а други скуп код луке Викторија. На оба скупа демонстранти носе плакате с натписима “Вратите нам Хонгконг” и “Повуците зли закон”. Скупови се одвијају у мирној атмосфери.

Протести у Хонгконгу почели су почетком јуна због противљења грађана предлогу закона о екстрадицији који предвиђа изручење осумњичених Пекингу. Противници тог закона наводе да он представља претњу слободама Хонгконга, гарантованим у току 50 година, од 1997, када је Кина поново преузела контролу над том бившом британском колонијом.

Иако је предлог закона о изручењу у међувремену суспендован, протести су настављени, а демонстранти су затражили оставку шефице хонгконшке владе Кери Лам и истрагу о томе да ли је полиција користила прекомерну силу у сузбијању протеста.

 

Извор Бета/АФП/Б92, 11. август 2019.