Sumnjivo ”samoubistvo” milijardera: Epstin pronađen mrtav u zatvoru

Šta stoji iza “samoubistva” američkog milijardera optuženog za seksualno zlostavljanje i trgovinu ljudima

Američki finansijer suočen sa optužbama za trgovinu ljudima i seksualno zlostavljanje, Džefri Epstin, izvršio je samoubistvo u zatvoru, preneli su danas američki mediji. On je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru na Menhetnu, javio je Rojters.

U optužnici koja je teretila Epstina navedeno je da je on namamio na desetine maloletnica u svoje luksuzne kuće kao i da im je plaćao za seksualne usluge. Epstin se nalazio u zatvoru nakon što je uhapšen 6. jula. On se izjasnio da nije kriv za optužbe. Sredinom jula sud je odlučio da će on ostati u pritvoru do kraja suđenja. Sudija je odbio Epstinov zahtev da bude u kućnom pritvoru u svojoj vili u Njujorku, čija se vrednost procenjuje na 77 miliona dolara.

Pre dve nedelje 66-godišnjak je pronađen povređen na podu svoje ćelije, sa povredama vrata, a sumnjalo se da je pokušao da izvrši samoubistvo. Kao rezultat toga, Epstin je bio pod dodatnim nadzorom. Izvori su za Ej-Bi-Si njuz rekli da je on u subotu ujutro počinio samoubistvo, a njegovo telo je izneto iz ćelije i odvezeno u njujoršku bolnicu. Epstin je tvrdio da su susreti s navodnim žrtvama bili sporazumni i da je verovao da su imale 18 godina, prenose mediji. Optužen je zbog seksualne trgovine i nedoličnog ponašanja koje se događalo od 2002. do 2005.

Epstin je bio poznat po druženjima s političarima i britanskom kraljevskom porodicom, a prijatelji su mu bili američki predsednik Donald Tramp, bivši predsednik Bil Klinton, a prema sudskim navodima i britanski princ Endrju, preneo je Tanjug.

 

Izvor Politika, 10. avgust 2019.

PRE SAMOUBISTVA EPSTINU BIO UKINUT DODATNI NADZOR
Američkom milijarderu Džefriju Epstinu (66), koji je bio u pritvoru pod optužbama za trgovinu ljudima i seksualno zlostavljanje, bio je ukinut nadzor protiv samoubistva pre nego što je jutros oduzeo sebi život u federalnom zatvoru u Njujorku, prenosi AP, pozivajući se na izvor upoznat sa dešavanjima koji je želeo da ostane anoniman.

U prvom trenutku nije bilo jasno da li je Epstin bio isključen iz programa nadzora protiv samoubistva u zatvoru Metropoliten na Menhetnu. Pre dve nedelje 66-godišnjak je pronađen povređen na podu svoje ćelije, sa povredama vrata, a sumnjalo se da je pokušao da izvrši samoubistvo. Kao rezultat toga, Epstin je bio pod dodatnim nadzorom, preneo je Tanjug.

Epstin, koji je bio registrovani seksualni napasnik, nalazio se u zatvoru nakon što je uhapšen šestog jula. On se izjasnio da nije kriv za optužbe. U optužnici koja je teretila Epstina navedeno je da je namamio na desetine maloletnica u svoje luksuzne kuće i da im je plaćao za seksualne usluge. Sredinom jula sud je odlučio da će on ostati u pritvoru do kraja suđenja.

Sudija je odbio Epstinov zahtev da bude u kućnom pritvoru u svojoj vili u Njujorku, čija se vrednost procenjuje na 77 miliona dolara. Američki državni tužilac Vilijam Bar naredio je danas državnoj inspekciji da otvori istragu o samoubistvu Epstina. Bar je izjavio da je šokiran vešću o samoubistvu Epstina i naglasio da njegova smrt otvara ozbiljna pitanja na koja moraju da budu pronađeni odgovori. Neimenovani izvor rekao je za AP da je Bar bio besan zbog činjenice da je Epstin mogao da oduzme sebi život.

Epstinovo hapšenje privuklo je veliku pažnju zbog sporazuma koji mu je omogućio da se izjasni krivim za podvođenje maloletnica na Floridi kako bi izbegao ozbiljnije savezne optužbe. Savezni tužioci u Njujorku ponovo su otvorili istragu nakon što je list Majami Herald pokrenuo lavinu ogorčenja zbog sporazuma.

U petak je ukinuta tajnost i objavljeno je više od 2.000 stranica dokumenata koji se odnose na jednu odbačenu tužbu koju je protiv Epstina podnela njegova bivša devojka Virdžinija Đufr, i sada jedna od tužilja protiv njega, prenela je Beta. Ti zapisi sadrže živopisne navode protiv Epstina. Sigrid Mekoli, advokatica te njegove bivše devojke, rekla je da je Epstinovo samoubistvo manje od 24 sata posle ukidanja tajnosti i objavljivanja tih dokumenata, „nije slučajnost”.

Pre hapšenja prošlog meseca Epstin je živeo neuobičajeno luksuzno čak i za bogataše, i bio okružen moćnim ljudima. On se družio sa prinčevima i predsednicima, a živeo je na privatnom ostrvu od 40 hektara na Karibima i posedovao je jednu od najvećih palata u Njujorku.

Dotad skoro nepoznati Epstin je dospeo u vesti 2002. godine pošto je jedan njujorški tabloid izvestio da je svoj „Boing 727” pozajmio za prevoz bivšeg predsednika Bila Klintona i druge poznate u misiju pomoći u Africi za borbu protiv AIDS-a. Među njegovim prijateljima su i predsednik SAD Donald Tramp i britanski princ Endrju.

 

Izvor Politika, 10. avgust 2019.