Сумњиво ”самоубиство” милијардера: Епстин пронађен мртав у затвору

Шта стоји иза "самоубиства" америчког милијардера оптуженог за сексуално злостављање и трговину људима

Амерички финансијер суочен са оптужбама за трговину људима и сексуално злостављање, Џефри Епстин, извршио је самоубиство у затвору, пренели су данас амерички медији. Он је пронађен мртав у својој ћелији у затвору на Менхетну, јавио је Ројтерс.

У оптужници која је теретила Епстина наведено је да је он намамио на десетине малолетница у своје луксузне куће као и да им је плаћао за сексуалне услуге. Епстин се налазио у затвору након што је ухапшен 6. јула. Он се изјаснио да није крив за оптужбе. Средином јула суд је одлучио да ће он остати у притвору до краја суђења. Судија је одбио Епстинов захтев да буде у кућном притвору у својој вили у Њујорку, чија се вредност процењује на 77 милиона долара.

Пре две недеље 66-годишњак је пронађен повређен на поду своје ћелије, са повредама врата, а сумњало се да је покушао да изврши самоубиство. Као резултат тога, Епстин је био под додатним надзором. Извори су за Еј-Би-Си њуз рекли да је он у суботу ујутро починио самоубиство, а његово тело је изнето из ћелије и одвезено у њујоршку болницу. Епстин је тврдио да су сусрети с наводним жртвама били споразумни и да је веровао да су имале 18 година, преносе медији. Оптужен је због сексуалне трговине и недоличног понашања које се догађало од 2002. до 2005.

Епстин је био познат по дружењима с политичарима и британском краљевском породицом, а пријатељи су му били амерички председник Доналд Трамп, бивши председник Бил Клинтон, а према судским наводима и британски принц Ендрју, пренео је Танјуг.

 

Извор Политика, 10. август 2019.

ПРЕ САМОУБИСТВА ЕПСТИНУ БИО УКИНУТ ДОДАТНИ НАДЗОР
Америчком милијардеру Џефрију Епстину (66), који је био у притвору под оптужбама за трговину људима и сексуално злостављање, био је укинут надзор против самоубиства пре него што је јутрос одузео себи живот у федералном затвору у Њујорку, преноси АП, позивајући се на извор упознат са дешавањима који је желео да остане анониман.

У првом тренутку није било јасно да ли је Епстин био искључен из програма надзора против самоубиства у затвору Метрополитен на Менхетну. Пре две недеље 66-годишњак је пронађен повређен на поду своје ћелије, са повредама врата, а сумњало се да је покушао да изврши самоубиство. Као резултат тога, Епстин је био под додатним надзором, пренео је Танјуг.

Епстин, који је био регистровани сексуални напасник, налазио се у затвору након што је ухапшен шестог јула. Он се изјаснио да није крив за оптужбе. У оптужници која је теретила Епстина наведено је да је намамио на десетине малолетница у своје луксузне куће и да им је плаћао за сексуалне услуге. Средином јула суд је одлучио да ће он остати у притвору до краја суђења.

Судија је одбио Епстинов захтев да буде у кућном притвору у својој вили у Њујорку, чија се вредност процењује на 77 милиона долара. Амерички државни тужилац Вилијам Бар наредио је данас државној инспекцији да отвори истрагу о самоубиству Епстина. Бар је изјавио да је шокиран вешћу о самоубиству Епстина и нагласио да његова смрт отвара озбиљна питања на која морају да буду пронађени одговори. Неименовани извор рекао је за АП да је Бар био бесан због чињенице да је Епстин могао да одузме себи живот.

Епстиново хапшење привукло је велику пажњу због споразума који му је омогућио да се изјасни кривим за подвођење малолетница на Флориди како би избегао озбиљније савезне оптужбе. Савезни тужиоци у Њујорку поново су отворили истрагу након што је лист Мајами Хералд покренуо лавину огорчења због споразума.

У петак је укинута тајност и објављено је више од 2.000 страница докумената који се односе на једну одбачену тужбу коју је против Епстина поднела његова бивша девојка Вирџинија Ђуфр, и сада једна од тужиља против њега, пренела је Бета. Ти записи садрже живописне наводе против Епстина. Сигрид Меколи, адвокатица те његове бивше девојке, рекла је да је Епстиново самоубиство мање од 24 сата после укидања тајности и објављивања тих докумената, „није случајност”.

Пре хапшења прошлог месеца Епстин је живео неуобичајено луксузно чак и за богаташе, и био окружен моћним људима. Он се дружио са принчевима и председницима, а живео је на приватном острву од 40 хектара на Карибима и поседовао је једну од највећих палата у Њујорку.

Дотад скоро непознати Епстин је доспео у вести 2002. године пошто је један њујоршки таблоид известио да је свој „Боинг 727” позајмио за превоз бившег председника Била Клинтона и друге познате у мисију помоћи у Африци за борбу против АИДС-а. Међу његовим пријатељима су и председник САД Доналд Трамп и британски принц Ендрју.

 

Извор Политика, 10. август 2019.