Gardijan: Džonson povlači britanske diplomate iz EU institucija

Ovaj potez je u skladu sa njegovim prvim obraćanjem u parlamentu kada je rekao da će osloboditi britansku diplomatiju od evropskih poslova

Britanske diplomate će se povući iz institucionalnih struktura EU u Briselu u roku od nekoliko dana, po planu Vlade Borisa Džonsona, piše britanski Gardijan.

U nastojanju da se ojača poruka da će Velika Britanija izaći iz EU do 31. oktobra, britanske diplomate će prestati da prisustvuju svakodnevnim sastancima u Briselu, navodi list. Ovaj potez je, kako kažu zvaničnici u Londonu, u skladu sa prvim obraćanjem Borisa Džonsona u Donjem domu parlamenta, kada je rekao da će osloboditi britansku diplomatiju od evropskih poslova.

Kritičari smatraju da će simbolično povlačenje ostaviti Britaniju bez uvida u odluke EU, što bi moglo škoditi nacionalnom interesu. Gardijan podseća da se očekuje prisustvo britanskih diplomata na predstojećem sastanku radne grupe EU, na kojem će ostalih 27 članica razmatrati pitanja bezbednosti, panevropski odgovor o budućim krizama koje bi obuhvatile civile, spoljnu politiku i zaštitu interesa potrošača.

Ministar spoljnih poslova Dominik Rab najavio je da će prisustvovati susretu šefova evropskih diplomatija krajem avgusta u Helsinkiju. Nije poznato dokle će ići britansko povlačenje diplomata iz EU do 31. oktobra, piše Gardijan i podseća da je njih oko 150 stalno prisutno u Briselu, gde lobiraju za britanske interese.

 

Izvor Sputnjik, 12. avgust 2019.

Pratite nas na YouTube-u