Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

Како ће изгледати најављени „инвестициони план“ од 12 милијарди евра?

Око 100 милиона евра биће уложено у предузетништво, за енергетику је планирано 500 милиона, а велика улагања биће и у туризму, пољопривреди

Од 10 до 12 милијарди евра биће уложено у наредних пет година у комуналну, саобраћајну, енергетску, дигиталну инфраструктуру, као и за подстицање наталитета, изградњу станова за младе, али и туризам. Председник Србије Александар Вучић представио је у недељу структуру националног инвестиционог плана за наредни период, за који је рекао да ће – потпуно променити лице Србије:

– То можемо да урадимо захваљујући реформи јавних финансија и свим мерама које смо спровели од 2014. године – нагласио је Вучић, и додао да жели да буде члан тима који ће реализовати петогодишњи план стварања нове Србије. Он је истакао да је од кључног значаја изградња канализационе мреже са пречистачима отпадних вода у целој Србији.

– За комплетну канализациону мрежу и водовод, без Београда, издвојићемо три милијарде евра, а то значи да ће свако село и град у Србији за четири или пет година имати канализацију и чисту пијаћу воду. Највише ће бити издвојено за Нови Сад – 127 милиона, затим за Крагујевац, Ниш, као и за Панчево, Суботицу, Ваљево, Смедерево, Чачак, Врање, Пожаревац…

– Градимо путеве и пруге више него икада у Титово време. Имамо новац, раст је све виши и сматрамо да са лакоћом можемо да обезбедимо 10, а можда и 12 милијарди евра. Подвукао је да у тај план не спада Моравски коридор, као и пут Рума – Шабац, за које је већ обезбеђено финансирање.

Други сегмент биће улагање у путну и железничку инфраструктуру, у вредности од четири милијарди евра, које се односе на нове пројекте. Милијарда евра биће уложена у реконструкцију пруге Београд – Прешево, а ако Хрватска буде хтела, биће реконструисана и пруга ка Загребу. Вучић је истакао и да ће бар 1,3 милијарди бити уложено у локалне и регионалне путеве, тако да сваки округ и општина осете бољитак.

За школе и здравствене установе предвиђено је додатних 700 милиона евра, а за пренаталну политику 500 милиона евра. Вучић је навео да ће вантелесна оплодња бити бесплатна у целој Србији, без обзира на број покушаја. Најавио је и да је циљ да финансијска помоћ за прво, друго, треће и четврто дете буде удвостручена у односу на садашњу, која износи око 30.000 евра за период од 10 година.

За улагање у дигиталну инфраструктуру, научно-технолошке паркове, биће уложено додатних 500 милиона, јер Србија хоће да буде прва у региону по иновативним технологијама. Планирана су и средства од 500 милиона евра за изградњу станова за младе, по још повољнијим условима него за припаднике служби безбедности, тако да ће стамбени проблем бити решен за око 40.000 брачних парова.

Око 100 милиона евра биће уложено у предузетништво, за енергетику је планирано 500 милиона евра, а велика улагања биће и у туризму, пољопривреди… Национални инвестициони план обухвата и изградњу метроа у Београду, националног стадиона и још девет стадиона на територији Србије. Предвиђено је улагање у изградњу концертне дворане за Филхармонију, измештање Музеја Николе Тесле…

МАЛИ: СТВАРАМО ЗЕМЉУ КАКВОЈ СМО ТЕЖИЛИ
Министар финансија Синиша Мали рекао је да смо, захваљујући успешној консолидацији јавних финансија, створили здраву основу да у наредних неколико година потпуно променимо Србију:

– Председник Вучић представио је инвестициони план који ће од Србије направити оно чему тежимо деценијама – развијену земљу са квалитетним условима за живот. Увелико градимо нове путеве, а то ће се наставити

УВЕСТИ ПРИВАТНИ СЕКТОР У ВОЈНУ ИНДУСТРИЈУ
Председник Вучић изјавио је да држава и даље држи монопол у индустрији наоружања и додао да је спреман да разговара да се у оквиру тог система изједначе приватни и државни сектор. Упитан о законима који регулишу питање бораца, рекао је да је то веома комплексно питање и да ће се лично постарати да део њихових проблема буде решен.

 

Насловна фотографија: Министарство одбране Републике Србије

 

Извор Вечерње новости, 12. август 2019.