Uklonjena zaštitna ograda na Andrićevom vencu

Vasiljevićeva je izjavila da će, po nalogu predsednika, sam ulaz u Predsedništvo ubuduće obezbeđivati pripadnice specijalne jedinice Kobre

Radnici “Beograd puta” počeli su uklanjanje zaštitne ograde ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu. Uklanjanje ograde najavio je u nedelju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što su tokom protesta “1od 5 miliona” demonstranti pokušali da nasilno uklone ogradu i uđu u zgradu Predsedništva.

Vučić je rekao da ne želi scene iz Pariza, da će ubuduće zgradu Predsedništva spolja obezbeđivati samo žene, pripadnice Vojske Srbije.

Savetnica za medije predsednika Republike Suzana Vasiljević rekla je da, iako je to protivno svim bezbednosnim preporukama i zakonu, građani će sada moći da priđu do samih vrata da se ne bi pravila fama od događaja, kakav se odigrao ispred Predsedništva u subotu uveče.

“Ovo je jedinstven primer u svetu, ali da probamo da pokažemo kako Srbija može i kako je Srbija demokratska zemlja, koja je otvorila prostor oko zgade. Nadamo se da će svi umeti to da poštuju i da će se sa poštovanjem odnositi prema objektima koji su simbol države”, rekla je Vasiljevićeva.

Ponovila je da će, po nalogu predsednika, sam ulaz ubuduće obezbeđivati pripadnice specijalne jedinice Kobre, sa oznakama i, verovatno, u vojnim unoformama, kako ne bi bilo spekulacija o tome ko obezbeđuje zgradu. “Ovu zgradu jedino i isključivo obezbeđuju pripadnici specijalne jedinice Kobre, kao i u prošlu subotu”, podvukla je Vasiljevićeva.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. avgust 2019.

Pratite nas na YouTube-u