Уклоњена заштитна ограда на Андрићевом венцу

Васиљевићева је изјавила да ће, по налогу председника, сам улаз у Председништво убудуће обезбеђивати припаднице специјалне јединице Кобре

Радници “Београд пута” почели су уклањање заштитне ограде испред зграде Председништва на Андрићевом венцу. Уклањање ограде најавио је у недељу председник Србије Александар Вучић, након што су током протеста “1од 5 милиона” демонстранти покушали да насилно уклоне ограду и уђу у зграду Председништва.

Вучић је рекао да не жели сцене из Париза, да ће убудуће зграду Председништва споља обезбеђивати само жене, припаднице Војске Србије.

Саветница за медије председника Републике Сузана Васиљевић рекла је да, иако је то противно свим безбедносним препорукама и закону, грађани ће сада моћи да приђу до самих врата да се не би правила фама од догађаја, какав се одиграо испред Председништва у суботу увече.

“Ово је јединствен пример у свету, али да пробамо да покажемо како Србија може и како је Србија демократска земља, која је отворила простор око згаде. Надамо се да ће сви умети то да поштују и да ће се са поштовањем односити према објектима који су симбол државе”, рекла је Васиљевићева.

Поновила је да ће, по налогу председника, сам улаз убудуће обезбеђивати припаднице специјалне јединице Кобре, са ознакама и, вероватно, у војним уноформама, како не би било спекулација о томе ко обезбеђује зграду. “Ову зграду једино и искључиво обезбеђују припадници специјалне јединице Кобре, као и у прошлу суботу”, подвукла је Васиљевићева.

 

Насловна фотографија: Танјуг/Зоран Жестић

 

Извор Танјуг/РТС, 12. август 2019.