Вукосављевић писао Ватикану: Спречите провокације попут мисе у Новом Брду

Министар културе Владан Вукосављевић реаговао је на недавно служење мисе у Новом Брду и позвао Ватикан да спречи даље провокације

Министар културе Владан Вукосављевић предао је Папском нунцијату у Београду писмо намењено председнику Папског савета за културу, кардиналу Ђанфранку Равасију, поводом тога што су албански бискупи недавно служили мису на остацима православне цркве Светог Николе у Новом Брду на Косову.

Како је саопштено из Министарства културе и информисања, Вукосављевић је у писму позвао кардинала Равасија да покрене иницијативу и предузме кораке како “албански католички клер на територији самопроглашене државе Косово не би на овај начин непотребно провоцирао напетост и скрнавио верске и културно-историјске споменике српског народа”.

Наводећи да Србија и Ватикан негују “наглашено добру сарадњу”, министар је подсетио кардинала да је у 14. и 15. веку постојала црква “Санта Мариа дел Монте Нуово” за западне вернике чији остаци и данас стоје на новобрдским ископинама и додао да би албански верници могли да уреде тај локалитет и користе га по жељи.

“Богата традиција хришћанске културе на Балкану и у Србији може и треба да омогући и католичким и православним верницима да достојанствено обављају своје обреде у сакралним објектима који представљају израз њихове вере и културног наслеђа”, навео је министар у писму.

 

Насловна фотографија: Епархија рашко-призренска

 

Извор Бета/Н1, 12. август 2019.