Фајненшел тајмс сврстао Србију на прво место по броју страних директних инвестиција

Према најновијој ранг-листи за 2019. годину, коју објављује овај лист, Србија се налази на њеном челу са индексом од 11,92 поена

Србија је на првом месту у свету по броју страних директних инвестиција, објавио је угледни британски Фајненшел тајмс.

Према најновијој ранг-листи за 2019. годину, коју објављује специјализовани сервис Фајненшел тајмс (ФТ), Србија је на челу ранг-листе са индексом од 11,92 поена, што је за 1,33 индексних поена више у односу на прошлу годину.

Наша земља привукла је, како се наводи, 107 пројеката директних страних инвестиција у 2018. години, односно за 26 више него 2017. године, што је раст за готово једну трећину.

“Србија са оценом 11,92 привлачи скоро 12 пута већи обим гринфилд страних директних инвестиција него што би могло да се очекује од економије њене величине”, наводи се у годишњој студији, у којој се мери обим улазних гринфилд улагања у 2018. години у односу на величину економије сваке државе.

Србија је, како се додаје, преузела од Мозамбика лидерску позицију по вредности индекса и попела се за једно место у односу на претходну годину. Водећи сектори у Србији по страним директним инвестицијама су индустрија аутомобилских компоненти, храна и дуван, текстил и сектор некретнина, који су заједно имали удео већи од половине (54 одсто) у укупним улазним СДИ пројектима у 2018. години, прецизира се у тексту.

У студији се истиче да је Србија са резултатом 11,92 поена, далеко надмашила ривале у региону европских економија у успону, међу којима су и Литванија и Босна и Херцеговина, које такође имају високе индексне оцене. На другом месту, иза Србије, налази се Црна Гора са индексом 11,49 поена.

Интересантно је поменути да је Србија по гринфилд страним директним инвестицијама оставила “за петама” економије као што су Сингапур, Јерменија, Летонија, Бугарска, УАЕ, Мађарска, Румунија, Ирска, Пољска, Велика Британија, Хонг Конг….

Премијерка Ана Брнабић рекла је за Танјуг да је одлука Фајненшел тајмса резултат спроведених реформи и потврда да је Србија потпуно другачија земља од оне коју је ова влада затекла 2012. године.

 

Извор Танјуг/РТС, 12. август 2019.