Н. Бабић: Пекинг спрема војну реакцију у Хонгконгу, конвоји већ у покрету

Си ће причекати још мало, али ако ситуација измакне контроли, Пекинг сигурно неће дозволити да обојена револуција уништи Хонгконг

Протести у Хонгконгу не престају, иако су након повлачења из процедуре спорног закона о изручењу осумњичених и оптуженика такозваној  „континенталној Кини“ по броју знатно мањи и одабиру се важне стратешке тачке у граду. Протестанти су заузели главни терминал аеродрома, гдје је управа донијела врло тешку одлуку да откаже све долазне и одлазне летове.

Управа аеродрома се на овај потез одлучила након што су хиљаде протестаната, 5 000 према полицији, упали на аеродром како би протестовали у склопу мобилизације без преседана, која се у бившој британској колонији одржава у од јуна. Де факто затварање осмог најпопуларнијег међународног аеродрома на свијету најављено је убрзо након што је кинеска влада протесте прогласила као “тероризам”, осуђујући насилно понашање протестаната.

Према саопштењу с аеродрома у Хонгконгу, „све пријаве за одласке летова су обустављене, осим летова за поласке који су окончали поступак пријаве, те долазних летова који су већ били на путу за Хонгконг“. Сви остали летови су отказани и управа се нада да ће се летови по реду лета наставити данас.

На протестима, који су настављени од прошлог петка, било је мање људи, а тијеком викенда је било насилних сукоба између протестаната и полиције. У недјељу су полицајци испалили сузавац на трговачке улице и потиснули протестанте у станице подземне жељезнице, док су активисти бацали цигле и против полиције користили ватрогасне апарате и хидранте водовода. Према владином званичнику, 45 људи је повређено у протестима у недјељу, од којих су двоје тешко.

Кери Лам, извршна директорка посебне административне регије у Хонгконгу, упозорила је прошлог дана да ће кривица за прекиде у јавном пријевозу пасти на протестанте. “Због ових поремећаја и распрострањеног насиља, велика већина људи Хонгконга је сада у великој тјескоби”, рекла је на конференцији за новинаре прије неколико дана.

Пекинг за сада одржавање реда и мира препушта властима аутономног Хонгконга, али одлучно поручује како су “радикални протестанти у више пута користили изузетно опасне алате за напад на полицајце, што већ представља озбиљан насилни злочин и показује прве знакове тероризма у настајању”.

“То гази владавину права и друштвени поредак Хонгконга”, објаснио је портпарол кинеске владе Јанг Гуанг на конференцији за новинаре, означивши полицију као окосницу снага јавне сигурности и владавине права у Хонгконгу.

Јанг је рекао да су званичници више од два мјесеца обављали своје дужности предано и у складу са законом, показујући професионализам и умјереност, те да су дали важан допринос у престанку насиља и хаоса.

“Хонгконг се нашао у критичном тренутку. Стога молим све људе који брину о будућности Хонгконга да изађу и кажу не свим криминалним дјелима и свим насилним агресорима“, рекао је Јанг.

ПЕКИНГ ШАЉЕ КОНВОЈ ВОЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ
Видео који су објавили Народни дневник Кине и Глобал тајмс приказује дугу колону војних возила која се креће у Шенжен, град смјештен тридесетак километара од бивше британске колоније. Порука Кине је врло јасна: Не играјте се ватром! Иако се војна полиција службено припремала за „вјежбе великих размјера“, језгро од неколико хиљада насилних протестаната, колико их је остало на улицама Хонгконга, као да треба времена да схвати поруку.

Војна полиција коју је послао Пекинг и могућа интервенција ће вјероватно услиједити ако протестанти буду избјегавали сјести за стол и рећи што тачно траже. Међутим, то ће бити тешко, јер су након попуштања власти Хонгконга захтјеви постали радикалнији и нико не зна за шта се заправо бори. Оно што су у почетку биле легитимне демонстрације сада све више личи на грађански рат којег је покренуло неколико хиљада људи.

Тијеком викенда се конвој кинеске војне полиције зауставио у Шенжену, прије датума предвиђеног календаром. Возила су снимљена на градској магистрали, а са слика се могу видјети разни камиони и десет борбених оклопних возила за пријевоз људи. Потоњи су имали куполе без оружја, што је знак да није предвиђена њихова непосредна интервенција. И заиста су трупе камповале у Шенжену, чекајући хипотетски вјежбу или друге наредбе. Који су задаци оружане полиције? Према закону континенталне Кине, учествовање у активностима и преговорима против побуна, нереда, насилних инцидената и незаконитих радњи, али и терористичких напада и других инцидената који угрожавају социјалну сигурност.

Подсјетимо, Пекинг је наставак протеста у Хонгконгу назвао побуном и неке епизоде је упоредио с терористичким нападима. Народна оружана полиција извршава наредбе Централне војне комисије, док је обична полиција под заповједништвом Министарства јавне сигурности. Но, имамо и нови комад за довршавање мозаика могућег потеза кинеске владе. Полиција Шенжена је шестог августа извела посебне вјежбе с 12 000 полицајаца, користећи оклопна возила и хеликоптере.

У међувремену се ескалација у Хонгконгу наставља. Међународни аеродром кинеске полуаутономне регије отказао је летове када је у терминал упало 5000 протестаната, како би, наводно, „протестовали против насиља агената“. Колико ће трајати стрпљење Кине? Према Вилију Ламу,научнику и новинару, мало је вјероватно да ће се Си Ђинпинг одлучити на акцију прије празника у октобру, када се слави 70 година постојања Народне Републике Кине.

“Си уопште не размишља о слању војске прије прославе великог државног празника првог октобра. Свако распоређивање трупа прије тог датума нарушило би партијску атмосферу, јер то значило крај правила “једна земља, два система”. То би такође нанијело штету Кини у очима свијета и био би губитак имиџа за кинеског предсједника”, увјерен је Вили Лам.

Међутим, Пекинг је у данашњем издању листа Глобал тајмс јасно поручио како су протести попримили облик тероризма. Након герилског протеста у граду, званичници централне владе и хонгконшка полиција оштро су осудили ескалацију насиља у цијелом граду, чиме се нарушава јавни ред и доводи у опасност обичне грађане.

Канцеларија Државног вијећа за питања Хонгконга и Макаа такође је јуче саопштила да је напад на полицијске службенике опасним оружјем злочин који има одлике тероризма, па се с таквим злочинима мора поступати одлучно и у складу са законом.

Протеклог викенда су илегални протестанти опколили неколико полицијских пунктова у разним окрузима, укључујући Кваи Чунг, Цим ша Цуи, Шам шуи По, користећи цигле, камење, челичне кугле, бодеже, чекиће и друго смртоносно оружје за напад на полицијске службенике. Бацили су и „Молотовљеве коктеле“ у Шам шуи Поу и Цим ша Цуиу, повредивши полицајце.

“Без обзира колико демонстранти прикривали насиље, они не могу сакрити природу тог насиља”, рекао је на конференцији за медије у полицијском сједишту у понедјељак Танг Пинг Кеунг, замјеник повјереника полиције.

У поређењу с претходним акцијама, хонгконшка полиција је дјеловала на ефикаснији начин и спроводила закон пуно брже него прије, а полицајци, посебно Специјални тактички одред, елитна војна јединица Хонгконга, прецизно је добијала информације о покретима замаскираних протестаната у црним тренеркама, облика хонгконшког Блек Блока.

“Будући да су то били илегални скупови, протестанти су кршили закон. Тачно је да полиција користи тајне тактике, попут тајне полиције која сузбија гангстере”, рекао је за Глобал тајмс Џо Чан Чо Куонг, бивши предсједник Удружења млађих полицајаца.

Полиција је обављала послове растјеривања насилних група с минималном силом и строго у складу са законом, саопштили су званичници. Полиција је користила и убачене службенике у складу с добијеним подацима, рекао је виши полицијски службеник. “Официри прикривених снага неће покренути никакве немире нити учествовати у било каквим незаконитим радњама”, рекао је Танг.

ЗНАКОВИ ТЕРОРИЗМА
Говорећи на конференцији за новинаре у понедјељак, хонгконшки секретар за сигурност Џон Ли је рекао да полиција покушава спроводити акције које узрокују минималан ступањ повреда, те да је употријебљено само несмртоносно оружје, као што је сузавац. Ли је рекао да постоји одређена група људи која спроводи озбиљне насилне радње, попут бацања „Молотовљевих коктела“, што је “сјетва сјемена терора којим се мора позабавити полиција.”

Полиција је такође саопштила како је од петка до недјеље ухапшено 149 особа наоружаних нападачким хладним оружјем и бензинским бомбама, а захваљујући тачним информацијама је ухапшено неколико главних актера недавних илегалних демонстрација.

Илегални протестанти сада користе смртоносно оружје, укључујући експлозив, лукове и стријеле, бацаче граната за испаљивање пројектила у полицију и „бензинске бомбе“. Правни стручњак са сједиштем у Пекингу рекао је за Глобал тајмс да “насилни протести подривају јавну сигурност, али су са стајалишта закона тероризам који се тиче националне сигурности“.

“Ако се ситуација подигне на ниво тероризма, централна влада има одговорност да подстакне хонгконшку владу да осигура и јавну и националну сигурност”, рекао је стручњак.

Канцеларија за везу Централне народне владе у Хонгконгу такође је осудила насиље. “Такве грозне терористичке акције се никада не би толерирале у било којем дијелу свијета. Ако се дозволи ширење таквих акција, Хонгконг ће се одвући у бездан”, стоји у службеном саопштењу објављеном јуче.

На недавним илегалним окупљањима протестанти су игнорисали полицијска упозорења и непрестано провоцирали полицију. Полиција је на такве илегалне активности реаговала врло суздржано и професионално. Западни медији и нека локална штампа оптужили су хонгконшку полицију „за кориштење сузаваца“ у недјељу навече у станици Куаи Фонг, гдје се догодио још један сукоб између насилних протестаната и полиције. Полиција је јуче потврдила да је испалила само једно пуњење сузаваца.

„Употријебићемо сузавац кад треба зауставити насиље, што ћемо учинити након разматрања и процјене околине и људи који су укључени”, рекао је Мак Чин-хо, помоћник повјереника полиције за операције на терену.

Хоће ли се контингент војне полиције Кине из Шенжена ући у Хонгконг, тешко је предвидјети. Кинески предсједник Си Ђинпинг вјероватно жели да снаге сигурности Хонгконга саме ријеше проблем на улицама, али ако ситуација измакне контроли, Пекинг сигурно неће дозволити да обојена револуција уништи Хонгконг.

 

Аутор Н. Бабић

 

Насловна фотографија: Anthony Kwan/Getty Images

 

Извор logicno.com, 13. август 2019.