Лидери опозиционог Савеза за Србију (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

SzS i raskol oko bojkota

Nakon razgovora na FPN pojavili su se dokazi o neslozi i konfuziji u Savezu za Srbiju na koje niko nije javno ukazao

Da li zbog tropskih temperatura ili sezone godišnjih odmora, primetno je odsustvo suvisle kritike istupa Dragana Đilasa i SZS po pitanju razgovora o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka. Već od 5. avgusta, do danas kada ovaj tekst nastaje (12. avgust), mogla je da usledi žestoka kritika zbog evidentog (skrivenog) sukoba unutar SZS, zbog Đilasove nedoslednosti, kontradiktornosti, haosa i konfuzije, po pitanju učešća ili neučešća u razgovorima na FPN, te o neslozi i haosu koji vladaju na liniji Đilas – SZS. Umesto te ubitačne kritike, u medijima je akcenat pogrešno stavljen, na primer, na kritiku Đilasa zbog toga što se nalazi u Grčkoj na godišnjem odmoru a nije došao na drugu rundu razgovora. Prvo, Grčka je glavna i omiljena destinacija, dostupna mnogim našim građanima. To nije luksuzno turističko odredište, kao npr. Maldivi, na kojima je letovao Balša Božović, pa da po tom osnovu možete napadati Đilasa. Drugo, poznato je da Đilas ima dve ćerke dečijeg uzrasta i da sa njima letuje u Grčkoj ili Turskoj. Treće, nije Đilasa odsustvo iz Beograda sprečilo da na razgovore pošalje nekog drugog, npr. Mariniku Tepić, koja je prisustvovala prvim razgovorima na FPN. Kritiku Đilasa je trebalo zasnovati na činjenicama o kojima govori ovaj tekst.

Da bi do argumentovane kritike Đilasa i SZS došlo, bilo je potrebno samo uporediti njihove izjave od 30. i 31. jula 2019. sa njihovim izjavama koje su davali od 4. avgusta do danas. Izjave samog Đilasa su međusobno nesaglasne, nelogične, a to nesaglasje važi i za izjave drugih lidera SZS. Potpuno je jasno da u samom SZS-u bukte različiti sukobi. To je razumljivo zbog toga što se radi o ideološki nespojivoj grupi stranaka, udruženja i sindikata, koju spaja jedino mržnja prema Vučiću i SNS-u, i želja da se domognu vlasti. Ne spaja ih, rekosmo, politička ideja, ali ni program, ni strategija, pa ni taktika. Radi se o grupi raznorodnih političkih aktera, ekstremne desnice (Dveri, Zdrava Srbija, Otadžbina), desnice (Narodna stranka), levog centra (DS, ZZS), samoproglašene levice (SSP), regionalnih stranaka (ZZS, Zdrava Srbija), itd.

Vidno je da u SZS-u vlada bezvlašće. Navodni lider SZS je bio Đilas, ali njegovu lidersku poziciju je posle napada na RTS ozbiljno ugrozio Boško Obradović, koji postupa potuno samovoljno, jer je shvatio da mu niko iz SZS ništa ne može. Đilasova liderska pozicija je potpuno srušena posle druge runde razgovora na FPN, kada se pokazalo da Đilas i njegova stranka SSP imaju potpuno drugačije stavove od ostatka SZS, po pitanju izbornih zahteva i učešća na okruglom stolu na FPN. Takođe, potpuno neusaglašeno sa ostatkom SZS deluju grupacije nastale rastakanjem DSS – „Zdrava Srbija“ i „Pokret Otadžbina“. Oni praktično ne učestvuju u protestima i akcijama SZS, unazad deset meseci. Uz sve to, udruženje koje je vezivano za Đilasa – „Jedan od pet miliona“, deluje kao samostalan politički faktor, koji organizuje proteste SZS, a da to udruženje nije deo SZS. SZS-u se priključilo i 15 potpuno marginalnih organizacija, za koje niko nije čuo, ali se među njima ne nalazi udruženje „Jedan od pet miliona“.

HAOS I KONFUZIJA
Da podsetimo, prvi okrugli sto o izborima na FPN je održan 30. jula 2019, a drugi 9. avgusta 2019. Organizatori razgovora su Fond za otvoreno  društvo, FPN, Fond za političku izuzetnost, CESID i CRTA. Na razgovor su pozvali stranke vlasti i opozicije. Dragan Đilas je gostujući na TV N1 31.jula 2019. (uputnica 1), dan posle prve runde razgovora na FPN, dao niz izjava koje su potpuno suprotne njegovim izjavama od 4. do 8. avgusta (N1, Danas). Đilas je 31. jula 2019. rekao: „Sastanak predstavnika vlasti i opozicije održan je iza zatvorenih vrata i bez prethodnog obaveštavanja medija jer su organizatori tako zahtevali (…) Sastanak je protekao u skladu sa očekivanjima i to nisu bili nikakvi tajni pregovori vlasti i opozicije, već okrugli sto na kojem se govorilo o izveštajima CRTA-e i Cesida“. Kao što vidite, Đilas nigde ne pominje ultimativni zahtev da okrugli sto bude potpuno otvoren za medije. To je došlo kao naknadna „pamet“, četiri dana kasnije:

„Mi iz Saveza za Srbiju ne možemo da pregovaramo o onome što su zahtevi protesta. O 42 preporuke i 6 zaključaka se ne pregovara. Ima pregovora, možda jednog dana, oko toga kako će to da se implementira, a ne da neko od toga odustane”. Loše je što Đilas govori o tome da su izborni zahtevi SZS, u stvari, ultimatum. To nije ni mudro. Pri tome je posebno kontradiktorno što Đilas kaže da se o „preporukama“ ne pregovara, i da su one ultimativne. Sama suština izraza „preporuka“ je suprotna ultimatumu. Preporuka je nešto što ima pogodbeni karakter, a ultimatum podrazumeva nešto nepromenjivo. Kao što vidimo, ne može biti reči o 42 preporuke i 6 zaključaka, već o 48 ultimativnih zahteva SZS, po Đilasu.

Lideri opozicionog Saveza za Srbiju (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)
Lideri opozicionog Saveza za Srbiju (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Đilas je rekao i :„Na sastanak sam došao jer se SzS već osam meseci zalaže da se uspostavi dijalog vlasti i opozicije“. Ovde je važno naglasiti da Đilas priznaje da on i SZS već osam meseci (!) traže dijalog sa vlašću o  izbornim uslovima. I kao što vidimo do dijaloga je došlo 30. jula i 9. avgusta. Upitan da li je sastanak, koji naziva okruglim stolom ili tribinom, ipak bio neka vrsta dijaloga, Đilas kaže da jeste. „Pa, jeste neki dijalog. Nije bilo nekog direktnog obraćanja. Ovo je više da se vidi da li može da se razgovara na neki pristojan način, bez vređanja i skupljanja političkih poena”. U suštini, Đilas ovde hvali organizatore što su se potrudili, načinom na koji su  organizovali razgovore, da se izbegne sakupljanje političkih poena.

Tog 31. jula 2019. Đilas je na N1 rekao: „Ja kao čovek koji se bavi politikom i koji želi da imamo normalnu i demokratsku zemlju nemam pravo da kažem da sa ovim ljudima neću da pričam. A koga će SNS da pošalje sa druge strane, na to ne mogu da utičem“. Šta se tu promenilo kroz samo četiri dana, kada imamo sledeću izjavu: „Organizatori su želeli da se skup održi iza zatvorenih vrata da bi diskusija bila konstruktivnija, da se bar neke stvari pomere (…) . Kada otvorite (sastanak) za javnost šalju se političke poruke izbornom telu i onda se gubi i minimalni deo konstruktivnosti i pristojnosti”. Kao što vidite, 31. jula Đilas pozdravlja to što je sastanak održan iza zatvorenih vrata i naglašava da to obezbeđuje konstruktivnost. Četiri dana kasnije ultimativno zahteva sasvim suprotno, da ceo sastanak bude javan, i kritikuje organizatore za ono za šta ih je četiri dana ranije hvalio. Poslednjeg dana jula, na TV N1, Đilas jasno kaže da će doći na naredne sastanke. „Na sledeće sastanke najavljene za avgust ćemo doći, mada rezultat svega toga neće biti ništa posebno“. Samo četiri dana kasnije, u saopštenju koje prenose mediji, Đilas saopštava da on i njegova stranka neće učestvovati u razgovorima 9. avgusta, niti kasnije. Kakva konfuzija, kakva nedoslednost, kakvo menjanje stavova za 180 stepeni, za samo 4 dana.

DVA ULTIMATUMA
Zbog čega je Đilas nedosledan i posvađan i sa sobom i sa SZS-om, čiji su predstavnici, suprotno Đilasovom stavu, učestvovali na drugom okruglom stolu? Razloga za to ima više. Prvo, Đilas je raspet, zbog toga što zna da će ubedljivo izgubiti na svakim izborima, bez obzira na izborne uslove. To su mu pokazali beogradski izbori 2018. Drugo, a sledstveno tome, Đilas traži bilo kakav izgovor da ne učestvuje na izborima, i da ostatku opozicije nametne bojkot, jer bi onda mogao da kaže da nije poražen. Treće, Đilas je bio iznenađen pozivom na okrugli sto na FPN, pa je na TV N1 31. jula brzopleto prihvatio poziv i hvalio skup. Kasnije su mu neki ljudi, malo pametniji od njega, savetovali da promeni ploču, i da odbije dijalog. Međutim, sve je to prozirno, zbog haosa, konfuzije, nedoslednosti, i kod samog Đilasa, i na liniji Đilas – SZS. Ni svi u SZS nisu za bojkot izbora, a svakako nisu za prekid razgovora. Kada je Đilas video da je vlast pomirljiva i konstruktivna, da se zalaže za dijalog i kompromis, on okreće ploču i izjavljuje da nemaju šta da razgovaraju o izbornim uslovima.

Pritom on postavlja dva ultimatuma, potpuno suprotna onome za šta se zalagao četiri dana ranije. Prvi, da razgovora neće biti ukoliko ne budu 100 odsto pred medijima. Podsetimo da o tome ne odlučuje vlast, već je to sasvim razuman predlog organizatora skupa – FPN i FOD. Drugi ultimatum proističe iz činjenice da su izborni zahtevi SZS (njih 48) ultimativni, i da o  njima nema pregovora, već vlast mora da ih primeni. Svako normalan zna da su ultimatumi nespojivi sa razgovorima o izborima, ili sa bilo kakvim dijalogom. Tu se naravno postavljaju mnoga pitanja. Zbog čega su Đilas i SZS, po sopstvenom priznanju, osam meseci tražili dijalog, a sada ga Đilas odbija? Zbog čega je SZS bio na obe runde razgovora, a Đilas nije? Zbog čega je Đilas uopšte bio na prvom sastanku, i govorio jedno, a posle četiri dana nešto sasvim drugo, i odbio da učestvuje na drugom sastanku?

Evo šta je Đilas izjavio 4. avgusta 2019. (TV N1) (uputnica 2) :„Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas obavestio je Milana Antonijevića i Fondaciju za otvoreno društvo, organizatore okruglog stola o izbornim uslovima na FPN-u, da on lično, niti SSP neće učestvovati na narednim sastancima ukoliko ne budu otvoreni za javnost“. Kopernikanski obrt za 4 dana. Sedmog avgusta Đilas je ponovio da neće ići na okrugli sto na FPN-u ako ne bude otvoren za javnost (uputnica 3). Istog dana je na TV N1 gostovao Janko Veselinović, član predsedništva SZS, koji je izneo stavove suprotne Đilasovim (uputnica 4). U 3. minutu i 22. sekundi snimka TV N1, Veselinović kaže:„U ovom drugom delu, da ćemo razgovarati, uvek smo govorili da ćemo razgovarati, čak i pozivali javno na dijalog vlast, i rekli nekoliko puta, slikovito, da ćemo razgovarati i sa crnim đavolom (…). Nikad nismo bežali od razgovora“.

Lideri opozicionog Saveza za Srbiju (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)
Lideri opozicionog Saveza za Srbiju (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Dva dana pred početak druge runde razgovora, član predsedništva SZS, suprotno Đilasu, najavljuje učešće u drugom delu razgovora na FPN. Interesantno je da je TV N1 sasvim otvoreno krivotvorila Veselinovićeve reči u tekstualnom delu koji se nalazi ispod video priloga. Taj deo falsifikovane rečenice, u tekstu, glasi „U ovom drugom delu, da ćemo razgovarati, to smo uvek pričali, pozivali na dijalog, da bi se obezbedili slobodni i pošteni izbori, jer od toga zavisi sudbina Srbije”. To je savim drugačije od onoga što Veselinović izgovara na snimku. Da bi videli šta je Veselinović stvarno rekao, nije dovoljno  da pročitate tekst, već morate pogledati integralni snimak razgovora. TV N1 je, verovatno na Đilasovu intervenciju, grubo falsifikovala ovaj deo tekstualnog prikaza razgovora. Toliko o profesionalnosti i novinarskom kodeksu američke TV.

KONAČNI UDARAC
List Danas na svom sajtu 9. avgusta 2019. u 7 i 45 ujutru navodi da su prethodnog dana trajale konsultacije unutar SZS, da li i ko ide na sastanak (uputnica 5). Tu postaje jasno da je Đilas preglasan od strane ostatka SZS, da je došlo do ozbiljnog sukoba i raskola po tom pitanju, i da je većina u SZS odlučila da ide na drugi sastanak na FPN. Tamo su otišli, suprotno Đilasovom i stavu njegove stranke SSP, Nebojša Zelenović, predsednik ZZS, Zoran Lutovac predsednik DS, i Miroslav Aleksić, potpredsednik „Narodne stranke” Vuka Jeremića, a prva dvojica su članovi predsedništva SZS (uputnica 6).

Uz to, oni su na sastanku na FPN izneli samo tri zahteva (smeniti i izabrati sve članove REM-a, izbor novih članova RIK, i smena direktora Agencije za borbu protiv korupcije i svih članova odbora te Agencije), od 48 zahteva, koje je ranije usvojio SZS, i za koje se Đilas i dalje ultimativno zalaže (uputnica 7). Vidimo da je do raskola u SZS došlo i po ovom pitanju. I ovo je jasan dokaz o haosu, konfuziji i nedoslednosti, koji razdiru SZS. Jedan deo SZS, neće ultimatume i bojkot, a hoće razgovore sa vlašću. Drugi deo SZS zastupa suprotne stavove. Jedan deo SZS ima (samo) tri zahteva vezana za izbore, dok drugi ima čak 48 zahteva. Kada već pominjemo bojkot izbora, naglasimo da su protiv bojkota relevantne opozicione stranke PSG, DSS, SPAS, SRS, LDP i LSV. Videćemo ko je i iz SZS protiv bojkota izbora, a razumljivo je da takvi za sada kriju svoje stavove. Najbliži tome su Stamatovićeva „Zdrava Srbija“ i DS.

Učešćem na drugom okruglom stolu, ostatak SZS je svrgnuo Đilasa sa liderske pozicije, i pokazao da u savezu postoji ozbiljan raskol po više pitanja. Posebno je pitanje kako će jedna ovako nekoherentna, nesložna i posvađana koalicija biti u mogućnosti da privlači građane, da im šalje suvisle političke poruke u izbornoj kampanji, ili antikampanji, svejedno. Odgovor je jasan: nikako. Uz to, SZS ima stari problem, birači koji podržavaju stranke nastale raspadom DS, ali i samoproglašena elita, nikako ne mogu da podnesu desničarsku politiku Boška Obradovića.

Lideri opozicionog Saveza za Srbiju (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)
Lideri opozicionog Saveza za Srbiju (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Šta radi vlast dok se opozicija guši u neslozi, nedoslednosti i kontradiktornostima? Vlast pokazuje da je za kompromis i dijalog. Citirajmo ponovo TV N1, koja prenosi Vučićeve stavove sa pres konferencije:„Vučić kaže da će ispuniti sve zahteve opozicije (…) Vlast je spremna da ispuni sve zahteve opozicije u vezi sa izbornim uslovima“ – preneo je predsednik Srbije i SNS na današnjoj vanrednoj konferenciji (…)”Evo, šta god da kažete, mi ćemo da uradimo. Ne po našem, po vašem sve. Evo vi nam kažite kako da uredimo finansiranje političkih stranaka i uredićemo ga tako, 99 odsto vaših predloga ćemo da prihvatimo. Za birački spisak 100 odsto vaših predloga ćemo da prihvatimo” (uputnica 8).

 

*Nebojša Bakarec je politički analitičar i član Srpske napredne stranke

 

____________________________________________________________________________

 

UPUTNICE:

1.http://rs.n1info.com/Vesti/a504124/Dragan-Djilas-o-sastanku-vlasti-i-opozicije-na-FPN.html

2.http://rs.n1info.com/Vesti/a505036/Djilas-ne-ucestvuje-o-dijalogu-o-izborima-ako-nije-otvoren-za-javnost.html

3.http://rs.n1info.com/Vesti/a506041/Djilas-ne-ide-na-okrugli-sto-na-FPN-u-ako-ne-bude-otvoren-za-javnost.html

4.http://rs.n1info.com/Vesti/a505940/Veselinovic-Opozicija-jedinstvenija-nego-ikada-u-poslednjih-sedam-godina.html

5.https://www.danas.rs/politika/neizvestan-sastav-ucesnika-drugog-okruglog-stola-vlasti-i-opozicije-na-fpn/

6.https://www.blic.rs/vesti/politika/opozicija-nakon-druge-runde-pregovora-bojkot-ako-nema-slobodnih-izbora-video/ewggsl3

7.https://savez-za-srbiju.rs/predstavljene-preporuke-strucnog-tima-ispred-ucesnika-protesta-1-od-5-miliona-slobodni-mediji-i-izbori-su-preduslov-demokratije/#.XVGFNnmOGUk

8.http://rs.n1info.com/Vesti/a506948/Vucic-kaze-da-ce-ispuniti-sve-zahteve-opozicije-a-o-tri-glavna-ni-reci.html

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Novi Standard