Хамонд: Прети нам уставна криза, Џонсон заузео рушилачки став

Хамонд тврди да Џонсон води Велику Британију ка “тврдом” Брегзиту, који не подржавају ни парламент ни грађани

Доскорашњи британски министар финансија Филип Хамонд оптужио је владу премијера Бориса Џонсона да води земљу ка штетном брегзиту без споразума.

Хамонд тврди да Џонсон води Велику Британију ка “тврдом” брегзиту, који не подржавају ни парламент ни грађани. Хамонд, који је оставку поднео пре три недеље, непосредно пре него што је Џонсон постао премијер, рекао је да би “напуштање ЕУ без споразума о иступању било издаја резултата референдума подједнако као и останак у ЕУ”.

Он је за Би-Би-Си навео да је Џонсон прешао из тврдог преговарачког става у “рушилачки”, инсистирањем на изменама договора Лондона и Брисела које ЕУ не жели да прихвати.

Према Хамонду, Џонсон, иако сам вероватно жели споразум, “окружен је људима с другачијим циљевима”. То је извесно алузија на Џонсонове саветнике попут Доминика Камингса, једног од архитеката кампање за напуштање ЕУ пре референдума 2016. године.

Борис Џонсон је обећао да ће Велика Британија 31. октобра напустити ЕУ са или без споразума о иступању. Он тражи да ЕУ пристане на значајне измене договора који је с Унијом постигла његова претходница Тереза Меј. Брисел одбија да поново преговара тако да се брегзит без споразума чини све извеснијим. Многи економисти тврде да би такав развој догађаја изазвао рецесију и економски хаос, с вероватним несташицама свеже хране и друге робе због царинских провера у британским лукама.

С друге стране, Џонсон и друге присталице брегзита наводе да ће сви краткорочни потреси бити више него надомештени новим економским могућностима када Велика Британија напусти ЕУ и буде могла да склапа трговинске споразуме широм света, пре свега са САД. Критичари кажу да на ЕУ отпада скоро половина британске трговине и да ће извесно бити потребне године за нове трговинске споразуме.

Хамонд је критиковао владу због непрестаног понављања “митова” да су Британци на референдуму гласали за брегзит без споразума и да ће неуређено иступање из ЕУ бити безболно.

“Не постоји мандат за брегзит без споразума. Апсурдно је рећи да је свих 52 одсто бирача који су гласали за напуштање ЕУ гласало за излазак без споразума када, заправо, током референдумске кампање лидери те кампање малтене ниједном нису поменули могућност да одемо без споразума. Излазак без споразума ће изазвати значајну штету британској економији и, потенцијално, непоправљиву штету јединству Уједињеног Краљевства”, навео је Хамонд.

Ново сучељавање у парламенту по питању брегзита се очекује почетком септембра, када се посланици врате с годишњих одмора. Опозиција се нада да ће успети да спречи брегзит без споразума, било путем закона било рушењем владе и изазивањем ванредних избора. Да би у томе успели, морају да убеде конзервативне посланике, попут Хамонда, да гласају против сопствене владе.

Премијер Џонсон није искључио могућност да суспендује парламент ако посланици покушају да одложе или спрече брегзит. Хамонд је рекао да би такав корак “изазвао уставну кризу”. Председавајући парламента Џон Беркау је изјавио да ће покушати да спречи Џонсона да заобиђе парламент.

“Ако буде покушаја да се парламент заобиђе или, не дај боже, распусти, то је за мене анатема. Борићу се до последњег даха да тако нешто спречим”, рекао је Беркау.

 

Извор Бета/АП/Б92, 14. август 2019.