Хоџај: Цркве са Косова припадају Косову; министарство културе одговара

“Цркве, џамије и друге зграде културног, историјског и верског наслеђа припадају Косову и његовим грађанима”, изјавио је Хоџај

Потпредседник косовске владе у оставци Енвер Хоџај истакао је поводом регаовања власти у Београду због служења мисе у православној цркви у Новом Брду, да Србија манипулише чињеницама, присвајајући црквене објекте као своје.

“Опсесија Србије да присваја све, узрок је неколико ратова и сукоба на Балкану. Српска политика својим играма према Албанцима често је укључивала људе науке, манипулишући чињеницама. Нема сумње да се у 14. и 15. веку, када датира црква у Новом Брду, нисмо бавили створеним народима, па је присвајање (цркве) као српске, смешно”, написао је Хоџај, реагујући на изјаве српског министра културе Владана Вукосављевића, који је мису у цркви у Новом Брду, назвао провокацијом.

“Цркве, џамије и друге зграде културног, историјског и верског наслеђа припадају Косову и његовим грађанима. Данас је политизација културе, науке, историје смешна и апсурдна игра Србије. Косово је завршена чињеница”, написао је Хоџај.

 

Аутор Андрија Игић

 

Извор РТС, 14. август 2019.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ ОДГОВОРИЛО ХОЏАЈУ
Министарство културе и информисања огласило се данас поводом изјаве Енвера Хоџаја, потпредседника такозване „косовске владе“ у оставци, који је рекао да „Србија манипулише чињеницама, присвајајући црквене објекте као своје“.

Министарство поручује да би Хоџај требало да у себи пронађе снагу да погледа истини у очи и обавести се о чињеницама у бројним домаћим и међународним научним и стручним изворима.

„У монографији ’Црква Св. Николе – Катедрала Новог Брда‘, еминентних археолога Марка Поповића и Игора Бјелића (који су на Унеско пројекту били ангажовани у својству научног и конзерваторског саветника), објављеној 2018. године у издању Завода за заштиту споменика културе Републике Србије, дати су резултати истраживања извршених 2015. и 2016. године на овом терену и јасно су доказани порекло и стил овог храма“, наводи Министарство.

Поновићемо, како се истиче у саопштењу, оно што тврде и сви други ауторитативни историјски и стручни налази, а то је чињеница да се ради о остацима православне катедралне цркве Светог Николе у Новом Брду.

„Приштинске власти“ требало би да се позабаве истраживањем, дефинисањем и афирмацијом албанског материјалног културног наслеђа на Косову и Метохији и желимо им сваки успех у том изазовном подухвату. Свој став о српском културном наслеђу, поред бројних осталих рушилачких потеза, читавом свету су показали и 2004. године, каже се у саопштењу.

Наглашава се да раскошна српска споменичка баштина на Косову и Метохији сјаји кроз векове и понос је европске и светске културе и то ће заувек бити.

Министарство културе и информисања у дилеми је – да ли да позове Хоџаја да се уздржи од изговарања бесмислица и неистина, или да га охрабри да то чини и даље, како би светску јавност детаљно упознао са агресивним покушајима отимања српског културног наслеђа на Косову и Метохији од стране такозваних „приштинских власти“. Остављамо Хоџају да се сам определи за једну од ове две перспективе, закључује се у саопштењу.

 

Извор Спутњик, 14. август 2019.