Полемика Сервера и Дачића: Ко је највећи непријатељ Срба, ко треба да задобије поверење

„Срби неће имати веће непријатеље од бившег председника САД Била Клинтона и његове државне секретарке“, рекао је Дачић

Милошевић је већи непријатељ Србије од Олбрајтове и Клинтона, истиче амерички аналитичар и албански лобиста Данијел Сервер поводом изјаве министра спољних послова Ивице Дачића да Срби неће имати веће непријатеље од бившег председника САД и бивше америчке државне секретарке.

„Милошевић заслужује “титулу“ највећег непријатеља Србије“, рекао је Сервер за лист Данас и додао да су управо Клинтон и Олбрајтова помогли Србији да га се Србија отараси и дали јој шансу да постане европска демократија.

А поводом Дачићеве констатације да Сервер, који га је критиковао због најаве да ће позвати Србе у САД да гласају за Трампа на председничким изборима, жели да право које уживају Албанци у САД суспендује Србима који тамо живе, Сервер је рекао:

„Дачић очајнички жели да прикрије своју сопствену грешку коју је направио наговестивши да ће се српска влада умешати у америчке изборе, у корист Трампа, наравно да Срби у Америци имају свако право да гласају за кога желе“.

„Како су се демократе у ери династије Клинтон понашале према нашем народу, добро смо на својој кожи осетили 1999. Они су изабрали да им Србија буде непријатељ, а не ми“, рекао је Дачић за Новости.

ДАЧИЋ: ДЕМОКРАТЕ МОРАЈУ ДА ПРИДОБИЈУ ПОВРЕЊЕ СРБА У САД
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да Срби имају право да бирају за кога ће да гласају на америчким изборима и додао да ће демократе морати да поведу рачуна хоће ли на наредним изборима да придобију поврење Срба.

Дачић је то рекао поводом реаговања америчких политичара из редова демократа на његову изјаву о томе како би Срби требало да материјализују своју подршку америчком председнику Доналду Трампу.

„Срби имају право да бирају онога за кога мисле да ће радити у њиховом интересу. С друге стране, сваки политичар води рачуна о томе да ли ће бити изабран и сада ће демократе морати да поведу рачуна хоће ли да придобију поверење Срба“, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Додаје и да је већина Срба на претходним изборима гласала за Трампа због негативног осећаја који наши људи имају према демократама и Билу Клинтону због дешавања из 1999. године. „Кажу да је моја изјава лоша јер ја правим непријатеља. Срби неће имати веће непријатеље од бившег председника САД Била Клинтона и његове државне секретарке“, рекао је Дачић.

Дачић је казао да су неке од изјава Клинтона, попут оне да „Срби не само да су крви за Први светски рат, већ без њих не би било ни холокауста“, у својој књизи је написао да је у Олуји навијао за Хрвате, а за време ратних сукоба у Југославији био је један од оних који је говорио лажи да су Срби извршили масакр над цивилима.

„И сада би требало ја за њих да гласам? Па никада. Срби имају право да бирају за кога мисле да ће радити у њиховом интересу“, рекао је Дачић. Приметио је и да албанска дијаспора има већи утицај у САД, зато што српска дијаспора није добро организована, те да је то био још један од повода његове изјаве.

Трампова администрација, подсећа Дачић, променила је начин гледања на ситуацију на КиМ, док је, каже, претходна администрација гледала Косово као „своје чедо“, а садашња се залаже за компромисно решење. Казао је да у Америци око пола милиона Срба има право гласа.

 

Насловна фотографија: Танјуг

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 14. август 2019.