Берзе у паду, сенка рецесије над водећим светским економијама

У Немачкој, Британији, Италији, Мексику, већ други квартал бележи се мањи привредни раст. Лошији су и подаци за кинеску привреду

У свету су вредности акција у паду на свим берзама пошто су због стања глобалне привреде инвеститори снизили акције. На то је утицао повећани страх од последица америчко-кинеског трговинског рата и брегзита без споразума. Истовремено ММФ је смањио прогнозу раста светске привреде на најнижу стопу у последњих десет година. Пред неке од водећих економија света надвила се сенка рецесије.

У Немачкој, Британији, Италији, Мексику, већ други квартал бележи се мањи привредни раст. Лошији су и подаци за кинеску привреду што је довело до тога да инвеститори потраже безбедно уточиште у обвезницама или злату. У Пекингу сматрају да су амерички протекционизам и једнострано понашање Вашингтона криви за лоше стање.

“Волео бих да се САД врате за преговарачки сто. Ако постоје нека крупна нерешена питања између Америке и Кине, две највеће привреде на свету, морамо да их решавамо кроз преговоре, а не једностраним мерама. То није фер и није у складу са међународном праксом”, истиче Веј Бенхуа са Института за финансијске студије у Чонгјингу.

Од прошле године амерички трговински протекционизам је у порасту што је довело до велике нестабилности на глобалним финансијским тржиштима и утицало на глобални економски опоравак. Америчке мере трговинског протекционизма су повећале забринутост да би и Америка могла бити на удару рецесије”, каже Џанг Суехун из Истраживачког бироа Народне банке Кине.

Све европске берзе су забележиле пад вредности акција, у САД су три главне берзе рад завршиле са мањком од три одсто. И индекси акција на азијским берзама су данас такође у паду. Кретања на тржиштима акција указују на могућу рецесију у главним светским привредама.

“Најлакши начин да се разуме ова ситуација јесте кроз дугорочна задуживања, она од три или четири године што није уобичајено јер су та задуживања мања него краткорочна. Због тога у суштини и постоји страх”, наводи Дајан Свонк, главни економиста у компанији “Грант Торнтон”.

У земљама Западне Европе наду у опоравак смањује успорени раст привреде у Немачкој.

 

Аутор Слободан Радовановић

 

Извор РТС, 15. август 2019.