Дачић: Америка неће преузети вођење дијалога Београда и Приштине

Он је рекао да ће дијалог наставити да води ЕУ, али да САД жели да пронађе компромисно решење за КиМ и да то искористи за своје изборе

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да САД неће преузети вођење дијалога између Београда и Приштине, али да се труде да пронађу добитну комбинацију за компромис. Он је за Прву телевизију рекао да ће дијалог наставити да води ЕУ, али да САД жели да пронађе компромисно решење за КиМ и да то искористе за своје предстојеће председничке изборе.

Упитан да ли САД подржавају поделу Косова, он је истакао да је два пута разговарао са саветником за националну безбедност САД Џоном Болтоном и да се никада нису изјашњавали да ли ће да подрже поделу или имају неки други концепт. „Они подржавају нашу жељу да се дође до компромиса. То је огромна разлика имајући у виду да претходне администарције нису желеле ни да разговарају о томе и које су говориле да је то питање завршено”, навео је он.

Поводом захтева Квинте да Србија престане са лобирањем за повлачење признања независности, а да Приштина повуче таксе, Дачић каже да је процес повлачења признања незаустављив и да Србија неће од тога одустати. Додаје да Србија први пут „има организовану причу по том питању”, да пријатељским земљама јасно ставља до знања „да нас погађа питање Косова”. Подсећа да је признање до сада повукло 14 земаља, а да су две земље – Египат и Перу, замрзле признање.

„То је осам одсто од укупног броја чланица УН. Председник Русије Владимир Путин се чудио како смо у томе успели. У Приштини стално говоре да лажемо о повлачењу признања, па ако лажемо како то одједном постаје проблем”, навео је Дачић, јавља Танјуг.

Како каже, пре почетка дијалога Београда и Приштине 87 земаља је признало Косово, а током дијалога још 23 земље, јер су западне и исламске земље водиле јаку кампању. „Кад се врати на 87 онда можемо да размислимо да престанемо са кампањом повлачења признања, а не верујем да ћемо ни тада”, навео је он.

За саопштење Квинте сматра да је преозбиљно схваћено у Србији и да то није био састанак и разговори представника земаља чланица на највишем ниво. „Није то неки нови ултимативни став, они то нама покушавају да наметну већ више месеци. На председника Александра Вучића се врши притисак да ми престанемо са кампањом повлачења признања, а Приштина да суспендују таксе. Приштина то не жели, они хоће да ми признамо Косово”, каже Дачић.

Каже да ће се консултовати са председником државе да ли Србија да учествује на наредном састанку министара спољних послова земаља чланица ЕУ и кандидата у Финској који се одржава на сваких шест месеци, јер је одлазећа висока представница Федерика Могерини променила цео концепт, те ће на састанку бити и „земље партнери”. „Мења концепт на крају мандата, само да би представници Приштине могли да учествују”, закључио је он.

ПРИШТИНА ОПТУЖУЈЕ СРБЕ ЗА НАПАД У КОПЕНХАГЕНУ
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да нема никаквих информација које би потврдиле тврдње Беџета Пацолија да су дипломатско представништво Приштине у Копенхагену напали грађани Србије у Данској и навео да су Приштини, шта год да се деси, увек криви Срби, преноси Танјуг.

„Синоћ сам трагом те вести, контактирао наше људе, јер ми нико ништа није јавио тим поводом. Они су ми рекли да их нико није обавестио, од власти у Данској, о томе, нити да је неко од наших људи ухапшен или осумњичен. Тако да за сада немамо таквих информација, нити се било ко обратио”, рекао је Дачић за ТВ Прву и додао да се конзулат тзв. Косова налази поред Амбасаде Албаније у главном граду Данске.

Како је рекао, Пацолијеве речи о „српским бандитима и хулиганима”, вероватно се односе на навијаче који су били на утакмици Копенхаген – Црвена звезда, која је одиграна у уторак увече. Дачић је навео да власти немају обавезу да јављају да ли је неко ухапшен или да ли се за неким трага, осим ако особа није држављанин Србије. „За сада нема никаквих информација о томе. Навијачи Звезде су се, колико ја знам, сви вратили”, рекао је Дачић.

Додао је и да таквих напада приштинске стране има по неколико на дан, у којима оптужују српску страну. „Без обзира, шта год да се деси за њих су криви Срби. Не би ме чудило да свакога дана има неких других информација. Они се жале на нашу агресивност. Шта да каже наш народ како се опходе према њима…”, рекао је Дачић.

Министар спољних послова привремених приштинских институција Беџет Пацоли тврди да је тзв. дипломатско представништво Приштине у Копенхагену нападнуто у среду, оптужујући за то грађане Србије у Данској.

 

Насловна фотографија: Танјуг

 

Извор Политика, 15. август 2019.