Афера “Рекет” дрма Северну Македонију, за политичаре “не постоје докази”

Из извора блиских Русковској (шефица Тужилаштва за организовани криминал и корупцију) сазнајемо да за политичаре још не постоје докази

Чини се да у историји шоу-бизниса ниједна афера није тако озбиљно потресла државу као што је случај „Рекет”, који је постао познат и ван граница Балкана. Као главни актер обележен је Бојан Јовановски, шоумен из Скопља, познат као Боки 13. Њему је Кривични суд из Скопља продужио истражни притвор на још 30 дана, а и поред тога поједини медији преносе његове изјаве из затвора – укључујући и оне да зна тајне политичара, па и самог премијера Зорана Заева, каквим се све инкриминисаним радњама баве, као и да се све то скрива у разним фиокама света под контролом његове мајке.

Колико су премијера Заева узнемирила овакве поруке, нарочито ако се има у виду да због случаја „Рекет” опозиција гура пад владе и захтева ванредне парламентарне изборе, говори сам стил његове изјаве о овом случају. Наиме, користећи непримерен речник, Заев је изјавио: „Нећемо да дозволимо да неколико криминалаца, један сујетан новинар и један пе… сруше ову владу.” Он се извинио ЛГБТ популацији, будући да је, како је нагласио, желео да истакне карактерна, а не сексуална опредељења појединца. Но ни то извињење није зауставило лавину критика на Заевљев говор. И новинарска удружења и невладине организације су осудиле такав говор премијера, па је интересовања за „Рекет” остало у другом плану. И опозициона партија ВМРО-ДПМНЕ је нагласили да новинари који пишу о скандалозном криминалу Заева и картелу око њега нису сујетни већ је то глас народа и да не смеју да подлегну притисцима и претњама аболираног криминалца.

До којег је степена предмет „Рекет” уздрмао државу, може се закључити и из обраћања председника Стева Пендаровског нацији. Он је тада рекао: „Сведоци смо једне огромне криминалне афере која тресе темеље важних државних институција и доводи је у питање поверење грађана у политичаре и државу.” Стога је Пендаровски затражио хитно решавање овог случаја и изразио разочарање што су појединци из тужилаштва користили годишњи одмор, алудирајући на Вилму Русковску, која је шефица Тужилаштва за организованог криминала и корупције, а уједно и води предмет „Рекет”.

Како смо успели да сазнамо, Русковска се вратила са одмора (јуче се појавила на радном месту), а њено одељење је све време радило на случају и прикупљало материјалне доказе за сва лица укључена у аферу „Рекет”. Из извора блиских Русковској сазнајемо да за политичаре још не постоје докази. Када је реч о бизнисменима, „на основу доказа, засад су они жртве превара и изнуде”.

Оно што је посебно интересантно за јавност јесте питање да ли је у читаву аферу инволвирана и шефица Специјалног јавног тужилаштва, за коју се медијски спекулише да је један од носилаца главне улоге у уценама и рекетирању, у коју ју је сврстао Боки 13. Од одељења које предводи Русковска још увек се не може сазнати да ли се стеже обруч око Катице Јаневе. Према изворима блиских тужилаштву, који води Русковска, након саслушања тужиоца из Специјалног јавног суда још нема аргументованих доказа који би могли да упуте на истражне кораке и према самој шефици СЈО Катици Јаневој.

Подсетимо да је Јовановски требало да бизнисмену Камчеву за осам милиона евра да издејствује код Јаневе слободу у случају „Империја”, коју је требало да му обезбеди шефица Специјалног тужилаштва Јанева. За такву услугу Јовановски је добио 1,5 милиона, што показују медијски снимци пласирани из Италије. Након тога је Боки 13 убрзо и приведен, а Камчев је 4. марта ослобођен, пишу медији.

Док је Русковска била на одмору, како пише овдашња штампа, тужитељка Специјалног јавног тужилаштва Лиле Стефановска, која води предмет „Империја” против бизнисмена Камчева, дала је петочасовни исказ у Тужилаштву за организовани криминал и корупцију. Она је посведочила да је постојало одређено неслагање са њеном шефицом Јаневом око враћања пасоша и пуштања из притвора у кућни притвор, пишу медији у Северној Македонији.

И док Русковску притискају сви, и власт и опозиција, да што пре изнесе оптужницу пред судом, амерички и француски амбасадори у Скопљу подржавају веома темељит рад Вилме Русковске, која је на добром путу да, како се оцењује, сачува част државе, примењујући владавину права, чиме ће пред суд извести све оне који су се сукобили са законом и који морају одговарати пред лицем правде, па били то и политичари. Подсетимо, казна за уцене и рекетирања по кривичном закону Северне Македоније износи до 10 година.

Уколико Русковска дође до одређених резултата током истражног поступка, а већ их има, само их не обелодањује у интересу истраге, како смо сазнали од њој блиских извора, онда је сасвим извесно да ће се сачувати углед државе и владавине права, што би олакшало да Северна Македонија добије у октобру датум приступних преговора и до краја године сви парламенти чланица НАТО-а ратификују приступни докуменат да Северна Македоније постане пуноправна чланица Северноатлантске алијансе. У том сценарију ни премијер Зоран Заев не би подносио оставку.

 

Аутор Жељко Шајн

 

Насловна фотографија: ЕПА/Малтон Дибра

 

Извор Политика, 16. август 2019.