Црна Гора: Премијер се весели уз четничке песме, највављене тужбе због “Тамо далеко”

Бурни дани у Црној Гори: Премијер се весели уз четничке песме док се најављују тужбе због хуманитарног концерта и песме “Тамо далеко”

Црногорски портал ИН4С објавио је снимак на коме се види како се премијер Црне Горе Душко Марковић заједно са осталим гостима на једном слављу весели уз четничку песму „Над Краљевом жива ватра сева”.

На снимку се види Марковић како пева уз поменуту песму.

Портал коментарише да остаје да се види да ли ће црногорско Министарство културе и министар Александар Богдановић реаговати „ретроактивно” на „овај великосрпски пир”, као што су, како наводи, реаговали на извођење песме „Тамо далеко” у Херцег Новом, преноси Танјуг.

Над Краљевом жива ватра сева

Над Краљевом жива ватра сева,
да видимо ког четника нема.

Нема Симе, нема ни Дерока,
то су Дражи два најбоља момка.

Нашег Симу убили су Немци,
пресекли га митраљески меци.

А Дерока младог капетана,
мучки уби чeтa партизана.

Тад у јутро, око седам сати,
нашег Симе закукала мати.

Тако Симо, тако мили сине,
тако Србин за слободу гине!
Спавај Симо, спавај мило дете, четници ће тебе да освете!

 

Извор Политика, 15. август 2019.

БУРА У ЦРНОЈ ГОРИ ЗБОГ “ТАМО ДАЛЕКО”
Црногорски покрет поднео је кривичну пријаву Врховном државном тужилаштву Црне Горе против Митрополије црногорско-приморске и пјевача Влада Георгијева. Како ЦП наводи, пријаву су поднели због кривичних дела против уставног уређења и безбедности Црне Горе и кривичног дела изазивања националне, расне и верске мржње, преноси РТЦГ.

Подсетимо, на манифестацији “Трг од ћирилице” у Херцег Новом, а током концерта “За наше Косово и Метохију” Георгијев је певао “Тамо далеко” и “Црна Гора и Србија то је једна фамилија”.

“На концерту су се иступима говорника, подржаних организованим клерофашистичким дивљањем масе хулигана, вређали Црногорци и Црна Гора и призивала окупација земље. Изводиле су се песме “Тамо далеко” и “Црна Гора и Србија то је једна фамилија”, које су особеном интерпретацијом певача Влада Георгијева, мењањем одређених речи, сугерисале да су делови Црне Горе Србија и да је Црна Гора подређена Србији”, поручују из ЦП.

Кажу да је познато да је Владо Георгиев, изводећи песму “Тамо далеко” по Србији, певао стихове “Тамо далеко далеко, далеко крај мора, тамо је Херцег Нови, тамо је Србија”. “Овај пут је певајући о Србији “крај мора”, јасно, у прегрејаној националистичкој атмосфери, асоцирао на наведене стихове у којима се Херцег Нови смешта у Србију, јер се у оригиналном тексту песме каже «далеко од мора«”, стоји у саопштењу ЦП.

Накнадни покушаји да се, како поручују из ЦП, релативизује одговорности само су покушај да се прикрије јасна намера изазивања националистичке еуфорије. “Посебно што се у публици налазио већи број туриста из Србије и имајући у виду да се Херцег Нови у Србији представља као »српски град«”, поручују из ЦП. Очекују да ће Тужилаштво поступити по њиховој пријави.

“Иако нам искуство говори да се тужилаштво намерно ограђује од поступања по кривичним пријавама против МЦП, што је довело до тога да се МЦП још више понаша не обазирући се на законе Црне Горе, настављајући да својим понашањем вређа припаднике црногорске и других нација, вернике ЦПЦ, иновернике и атеисте, преправља црногорску баштину, гради без дозволе, позива своју паству на физичко насиље и супростављање државним органима”, наводе у Црногорском покрету.

Све то, како истичу за поседицу има осећаја некажњивости и осионости код СПЦ. “Толико су се осилили, због нечињења правосуђа, да су почели да издвајају делове Црне Горе из Црне Горе”, наводе у ЦП.

Позивају државне органе да, у сарадњи са међународном заједницом, покрену реформу правосуђа, јер је, како истичу, неприхватљиво да у правосуђу раде људи који деле ставове МЦП.

“Не постоји друго објашњење зашто не дозвољавају да се судски утврди постоји ли одговрност за икримисана дела за која смо поднели пријаве. Навешћемо само, као очигледан пример, скрнављење културне баштине, које је више него јасно КЗ описано као кривично дело за које је запрећена и дугогодишња затворска казна. Верујемо да не морамо никога убеђивати да су одговрна лица у епархијама СПЦ у Црној Гори то недело учинили небројено пута”, закључује се у саопштењу Црногорског покрета.

Подсетимо, пријаву је најавило и црногорско Министарство културе.

 

Насловна фотографија: Скриншот/Јутјуб

 

Извор РТЦГ/Б92, 16. август 2019.