Кина се ослобађа дужничких хартија САД, демонстранти у Хонгконгу купују америчке доларе

Демонстранти на овај начин покушавају да нанесу штету финансијском систему мегалополиса и да ослабе хонгконшки долар

Кина више није главни држалац дужничких папира америчке државе. Према најновијим подацима Министарства финансија САД, уступила је прво место Јапану који је последњих година константно држао другу позицију.

Крајем јуна 2019, Јапан је држао америчких државних обвезница у врености 1,222,9 трилион долара. А Кина “само” 1,101 трилион долара. Дакле: више од 100 милијарди долара мање. На трећем месту је Велика Британија са 341,1 милијарду долара уложених у амерички државни дуг.

 

Извор Факти, 16. август 2019.

МАСОВНА КУПОВИНА ДОЛАРА У ХОНГКОНГУ
Антивладини демонстранти су прешли на нову тактику: они су почели да позивају преко друштвених мрежа и апликације „Месинџер“ на масовно скидање новца са банкомата у целом граду и куповање америчких долара. Они на овај начин покушавају да нанесу штету финансијском систему мегалополиса и да ослабе хонгконшки долар, пише Саут морнинг Чајна пост.

Водеће банке, као што су „ХСБЦ“, саопштиле су да поседују довољне залихе новчаница и да прате ситуацију.

„Сачували смо те залихе. Данас је био обичан дан, сви наши банкомати нормално функционишу. Сва наша одељења располажу са довољном количином новца за клијенте. Сви банкомати такође имају довољне залихе новчаница“, навео је представник „ХСБЦ“ банке.

У међувремену, појављују се саопштења – да нема довољно залиха на неким банкоматима и у филијалама банака. Један од клијената „ХСБЦ“ банке је јуче скинуо 100.000 фунти, плашећи се слабљења курса хонгконшког долара, због тренутне кризе. Већина локалних банкомата има дневне лимите на једног корисника рачуна у распону од 20 до 40 хиљада хонгконшких долара (од 2,55 до 5,1 хиљада долара).

„Банкарски систем Хонгконга је врло чврст и поседује значајну ликвидност. Ми смо сигурни у наш банкарски сектор“, нагласио је секретар за финансијска питања Пол Чанг.

Он је приметио да „људи имају право да слободно изражавају своје погледе, али то не треба да наруши пружање банкарских услуга становништву“.

 

Извор Спутњик, 16. август 2019.