У размени ватре Индије и Пакистана погинуло 10 људи

У питању су први оружани сукоби Пакистана и Индије откако је Њу Делхи петог августа укинуо уставну аутономију Кашмира

Војска и полиција Пакистана саопштиле су да су три војника и два цивила убијена од „неиспровоциране ватре” Индије дуж Линије контроле у Кашмиру, територије око које се споре те две нуклеарне силе.

Пакистанска војска је навела да су њени припадници узвратили ватру, убили пет индијских војника и оштетили индијске бункере дуж Линије контроле која Кашмир дели на индијски и пакистански део, преноси Бета. У саопштењима се наводи да су три пакистанска војника убијена када су индијске снаге гађале њихов положај у месту Липа, а да су два цивила страдала од граната које је Индија испалила на село у месту Пунч.

У питању су први оружани сукоби Пакистана и Индије откако је Њу Делхи петог августа укинуо уставну аутономију Кашмира, што је повећало тензије с Исламабадом. Пакистанска војска наводи да две стране и даље размењују ватру. За сада нема потврда тих тврдњи од независних извора. Пакистан и Индија се редовно међусобно оптужују за неиспровоцирану ватру у Кашмиру.

Пакистански премијер Имран Кан упозорио је данас на опасност да се у Кашмиру понови масакр и етничко чишћење муслимана, попут оног пре 24 године у Сребреници.

„Зар ће свет тихо посматрати масакр и етничко чишћење муслимана у Кашмиру као што је то било са Сребреницом”, навео је Кан на Твитеру. Око 3.000 Пакистанаца протестовало је данас у Исламабаду, узвикујући слогане против Индије и носећи црне заставе, у намери да скрене пажњу међународне заједнице на кршења људских права у Кашмиру. Обе државе полажу право на цео Кашмир, а територијални спор довео је до два рата Индије и Пакистана од њиховог стицања независности 1947. године.

 

Извор Политика, 15. август 2019.