Волстрит џорнал: Трамп озбиљно размишља да купи Гренланд

Он је више пута питао своје саветнике да ли је реално да САД купе Гренланд и са занимањем је слушао реферисања о природним богатствима

Донлад Трамп разматра могућност куповине Гренланда – највећег острва на планети – од Данске. Ово је објавио Волстрит џорнал који се позвао „информисани извор у Белој кући“.

Исти лист је наво да је Трамп више пута питао своје саветнике да ли је реално да САД купе Гренланд и да је са занимањем слушао реферисања о природним богатствима острва и његовом геополитичком значају. Наводно би му најважније било да куповином Гренланда „прошири америчко војно присуство на Арктику“.

Волстрит џорнал тврди да је председник САД већ наложио да му се направи експертиза правних аспеката куповине Гренланда. Тврди такође да су неки Трампови саветници „подржали идеју, оцењујући да би куповина била сврсисходна“, а да неки други сматрају да „куповина Гренланда“ Трампова „пролазна опсесија“. Трамп се о тој својој „опсесији“ још није оглашавао иако се обраћао америчкој јавности.

Јер, оптужио је домаће медије да покушавају да уруше националну економију служећи се лажним вестима (fake news). Tу `оптужницу` је пласирао преко свог Твитер налога и навео да се истовремено труде да нашкоде њему и његовим шансама да буде поново изабран за председника САД. У истом твиту је дописао:

„Њихов проблем је у томе што је наша економија прејака да би је срушили, а ми ћемо ускоро одржати велику победу у трговини. Сви то знају, укључујући и Кину!“

На америчким берзама је 14. августа дошло до озбиљног пада вредности акција. Због страховања поводом даљег раста економија САД и Немачке и распламсавања трговинског рата између САД и Кине. Два дана раније је Голдман сакс, једна од највећих инвестиционих банака у свету, упозорила да америчку економију због трговинског рата са Кином чека рецесија. Сам „рат“ траје од јула 2018, када је Трамп увео 25 одсто царине на 818 кинеских производа у вредности 34 милијарде долара.

Америчко-кинеско „бојно поље“ последњих дана све видљивије постаје и ситуација у Хонгконгу. Сам Трамп је најавио да ће са предедником Кине Си Ђинпингом разговарати о Хонгконгу. Пошто је свестан да ће то у Пекингу бити дочекано „на нож“, покушао је да све лепо упакује:

„Веома добро познајем председника Сија. Он је одлучан лидер којег дубоко поштује народ. Он је такође добар у решавању сложених ствари. не сумњам да председник жели да брзо хумано реши проблем Хонгконга и да је он то у стању“.

Два дана раније позивао званични Пекинг да не покушава да силом угуши „мирне митинге“, а и да сачува аутономију коју тај град има. Истовремено је, позвавши се на сазнања америчке шпијунаже, оптужио Кину да „гомила војску на граници са Хонгконгом“. На то га је Минидстарство спољних послова Кине позвало да „не гура свој нос у ствари Хонгконга које су део унутрашње политике Кине“.

 

Извор Факти, 16. август 2019.