Zastava tzv. države “Kosovo” uklonjena sa tvrđave kod Novog Brda

„Mi smo bili jutros na licu mesta, videli smo da je sve sklonjeno kao da ništa nije bilo, ni zastave, niti je ikog bilo”, rekao je Ivanović

Predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović izjavio je danas da je zastava tzv. Kosova uklonjena sa srednjovekovne tvrđave u blizini tog mesta, prenosi Tanjug.

„Mi smo bili jutros na licu mesta, videli smo da je sve sklonjeno kao da ništa nije bilo, ni zastave, niti je ikog bilo, razgovarali smo o ovom slučaju i sa pripadnicima policijske službe”, naveo je Ivanović za RTK 2.

Kaže da niko nije obavestio ovu lokalnu samoupravu o postavljanju zastave i da su za ceo slučaj saznali iz medija.

„Nismo bili uopšte obavešteni da je postavljena, već smo preko medija saznali da se tamo nešto dešava, to je bilo u poslepodnevnim časovima. Niko nas nije obavestio, niti ministarstva, niti nevladine organizacije, i radnici opštine nisu znali šta se dešava”, istakao je predsednik opštine Novo Brdo.

PRIŠTINA SE BRUKA PRED SVETOM I POMAŽE SRBIJI
Ministarstvo kulture ocenilo je danas da motive za isticanje zastave Kosova na tvrđavi Novo Brdo treba tražiti u „dubokim virovima i tami varvarske svesti”, koja u nedostatku sopstvenog, poseže za „otimanjem tuđeg kulturnog nasleđa i identiteta”, prenosi Beta. Iz ministarstva su poručili da ohrabruju „prištinske vlasti” da nastave da se „brukaju pred čestitim delom albanske javnosti i pred celim svetom”, jer time pomažu Srbiji čiji su „sastavni deo, koji je u stanju prolazne političke zablude”.

„Ministarstvo kulture smatra da nikakve šarene tkanine nejasnog simboličkog značenja, ne mogu da posluže drugoj nameni nego da obrišu prašinu vekova sa bisera srpske srednjovekovne duhovnosti i evropske i svetske kulturne baštine”, piše u saopštenju tog ministarstva.

 

Naslovna fotografija: Skrinšot/Jutjub

 

Izvor Politika, 16. avgust 2019.