Преминуо познати хрватски новинар Денис Куљиш

Након кратке и тешке болести у 68. години живота преминуо је један од најутицајнијих хрватских новинара Денис Куљиш

У Загребу је данас након кратке и тешке болести у 68. години преминуо Денис Куљиш, један од најутицајнијих и најсвестранијих хрватских новинара, уредника и публициста, пренео је Јутарњи лист.

У новинама је радио још од 70-их година прошлог века када је почео да сарађује с Омладинским тједником, Полетом и Студентским листом, а од почетка осамдесетих па готово све до смрти био је једна од најважнијих фигура хрватске издавачке и медијске сцене, покрећући бројне новине, портале, пишући колумне и издавајући књиге.

Денис Куљиш рођен је у Сплиту 1951. године. На Филозофском факултету у Загребу студирао је општу лингвистику и социологију. Новинарством се бавио од својих раних двадесетих, а први важнији посао био му је 1979. у Полету, годину касније и у дневним новинама Вјесник.

Заједно с партнерима 1989. основао је медијско предузеће „Медиа Прес” које је учествовало у покретању првог приватног независног политичког недељника у Хрватској, „Глобуса”, чији је био први главни уредник. Фирма коју је покренуо у међувремену је нарасла у „Јуропапрен Холдинг” (ЕПХ), највећу новинско издавачку кућу у Хрватској.

Куљиш је након тога покренуо недељник Национал који је водио две године. Сарађивао је и са Слободном Далмацијом, био је главни уредник Плејбоја, супервизор издања Плејбоја за Србију и Црну Гору, а имао је улогу и у покретању Јутарњег листа. Од 2005. до 2017. објављивао је колумне у Јутарњем и Вечерњем листу те низу дневних новина у Србији, Словенији и Босни и Херцеговини.

У сарадњи с историчарем Вилијамом Клингером 2013. објавио је књигу Тито: Неиспричане приче, а недавно је у издању београдског Службеног гласника изашла и његова књига Титова тајна империја, преноси Танјуг.

 

Насловна фотографија: Скриншот/Јутјуб

 

Извор Политика, 18. август 2019.