Процурио поверљиви документ британске владе о брегзиту

Британију чека застој лучког саобраћаја, тврда граница са Ирском и пораст трошкова за социјално збрињавање, објавили су британски медији

Велика Британија суочиће се с несташицом горива, хране и лекова, ако напусти ЕУ без договора, каже се у извештају под називом “Операција Јелоухамер”. То је објавио Сандеј тајмс позивајући се на поверљиви документ британске владе о ризицима брегзита. У извештају који је “процурио” до Сандеј тајмса, наводи се и да у том случају, Британију чека застој лучког саобраћаја, тврда граница са Ирском и пораст трошкова за социјално збрињавање.

Тајмс наводи да се прогнозе које је саставио кабинет премијера односе на највероватније последице брегзита без договора, а не на најгори сценарио. Наводи се да и до 85 одсто камиона који користе прелазе главног канала “можда нису спремни” за француску царину, што значи да ће поремећаји у лукама потенцијално потрајати и до три месеца пре него што се побољша проток промета.

Документ који је саставио кабинет под шифрованим именом “Операција Јелоухамер” пружа редак увид у скривене планове британске владе ради избегавања катастрофалног колапса у инфраструктури земље, преноси Ројтерс.

 

Извор Танјуг/Б92, 18. август 2019.