Албански политичари у ЦГ: Нико нам неће забранити да истичемо заставе

Зенка је нагласио да је његов народ ,,био за независну Црну Гору“ и да, стога, Албанци сада ,,имају право истицати своје симболе“

Министар за људска и мањинска права и предсједник Демократске уније Албанаца, Мехмед Зенка заузео је став Албанског форума, који је прије два дана запријетио да ће се албанска застава вијорити Црном Гором и да Албанце због тога нико неће смјети да кажњава, a потом нагласио како је његов народ ,,био за независну Црну Гору“ и да, стога, Албанци сада ,,имају право истицати своје симболе“.

– Албанци су се декларисали за државу Црну Гору и не знам шта би требало још да ураде, казао је он за ,,Антену М“ и додао да не види ништа спорно у слављу на Цијевни. На питање ,,Антене М“ да ли сматра да је поред албанске, требало истаћи и државну црногорску заставу, он је одлучно казао: ,,Не!“.

На исто питање, потпредсједник Скупштине и лидер Форце Генци Ниманбегу је поновио сличан став који је изнио у јавност прије два дана објаснивши да је на слављу коришћена застава албанског народа и да ће они наставити да истичу само њу.

– То је наша албанска застава и ми имамо право да је употребљавамо. Имамо право да изражавамо нашу етничку припадност. То што Закон о јавном реду и миру то забрањује, то је друга ствар, поручио је он.

Он је, поводом најаве могуће пријаве од стране министарства културе Црне Горе, које је било принуђено да реагује након писања ИН4С-а и других медија, казао да ће то видјети као ,,иницирање свађе са Албанцима“.

– Ми имамо наш национални симбол и по Уставу имамо право на слободну употребу, а све друго по мом мишљењу је само иницирање свађа са нашим народом, рекао је он и додао да ће Албанци заједно одлучити о ,,адекватном одговору Влади Црне Горе“.

Подсјећамо, Албански форум запријетио је прије два дана да ће, на нивоу свих националних партија, размотрити даље учешће у влади која, како саопштавају, има ,,неприхватљив став према културним активностима Албанаца“ тиме што им је сугерисано из Министарства културе да, заједно са албанском, истичу и државну црногорску.

Албанци, увријеђени због става Министарства, казали су да ће се албанске заставе вијорити по Црној Гори и запријетили да неће дозволити да их било ко због тога кажњава. То је, навели су они, њихова застава, а не црногорска и потом су прекорили Владу опоменувши их да су Албанци у значајној мјери заслужни за независност и евро-атлански процес Црне Горе. Из Албанског форума апострофирали су да најављена пријава њима ,,не значи ништа“, а потом поручили да се Црном Гором вијори и да ће се ,,неизоставно вијорити застава Албаније“.

 

Насловна фотографија: Скриншот/Јутјуб

 

Извор ИН4С, 19. август 2019.