Амерички економисти: Стиже рецесија

Тридесет четири одсто анкетираних економиста изразило је уверење да ће привредно успоравање прећи у рецесију 2021. године

Један број америчких економиста прилично је забринут због ризика које са собом носе неке економске мере председника Доналда Трампа и очекује рецесију у САД-у до краја 2021. године.

Тридесет четири одсто економиста које је анкетирала Национална асоцијација за економију пословања (НАБЕ), изразило је уверење да ће привредно успоравање прећи у рецесију 2021, према резултатима истраживања објављеним данас, преноси Танјуг. То је више у односу на фебруарску анкету, када је такво мишљење имало 25 одсто испитаника.

Само два процента анкетираних очекује да ће рецесија почети ове године, док 38 посто предвиђа да ће се то догодити 2020. године. Они су и раније изражавали страховање да би Трампове царине и већи буџетски дефицит на крају могли да пригуше привредни раст. Када је реч о изгледима за успех у последњем кругу трговинских преговора између САД и Кине, амерички економисти су у анкети такође изразили скептицизам.

Само пет одсто испитаника је предвидело да ће преговори резултирати свеобухватним трговинским споразумом, 64 одсто је рекло да је могућ неки површан споразум, а готово једна четвртина очекује да се две земље неће договорити ни о чему. У анкети, спроведеној између 14. јула и првог августа, учествовало је 226 испитаника, који углавном раде за корпорације и трговинска удружења. Генерално гледано, одговори економиста представљају критику укупног приступа Трампове администрације економији, оцењује АП.

Ипак, већина економских показатеља за сада се чини чврстим. Послодавци континуирано отварају нова радна места, стопа незапослености је близу 50-годишњег минимума, а потрошачи су оптимистични. Подаци о малопродаји у САД-у, објављени прошлог четвртка, показали су да је промет на мало скочио у јулу највише у четири месеца.

Истраживање је показало, такође, да је оштро пао проценат економиста који сматрају „претерано стимулативним” резање пореза у вредности 1,5 хиљада милијарди долара током следеће деценије и да ће то вероватно „назидати” буџетски дефицит који би требало да се смањује. Проценат економиста коју су се тако изјаснили пао је на садашњих 51 одсто са 71 посто из августа 2018. године.

 

Извор Политика, 19. август 2019.