Američki ekonomisti: Stiže recesija

Trideset četiri odsto anketiranih ekonomista izrazilo je uverenje da će privredno usporavanje preći u recesiju 2021. godine

Jedan broj američkih ekonomista prilično je zabrinut zbog rizika koje sa sobom nose neke ekonomske mere predsednika Donalda Trampa i očekuje recesiju u SAD-u do kraja 2021. godine.

Trideset četiri odsto ekonomista koje je anketirala Nacionalna asocijacija za ekonomiju poslovanja (NABE), izrazilo je uverenje da će privredno usporavanje preći u recesiju 2021, prema rezultatima istraživanja objavljenim danas, prenosi Tanjug. To je više u odnosu na februarsku anketu, kada je takvo mišljenje imalo 25 odsto ispitanika.

Samo dva procenta anketiranih očekuje da će recesija početi ove godine, dok 38 posto predviđa da će se to dogoditi 2020. godine. Oni su i ranije izražavali strahovanje da bi Trampove carine i veći budžetski deficit na kraju mogli da priguše privredni rast. Kada je reč o izgledima za uspeh u poslednjem krugu trgovinskih pregovora između SAD i Kine, američki ekonomisti su u anketi takođe izrazili skepticizam.

Samo pet odsto ispitanika je predvidelo da će pregovori rezultirati sveobuhvatnim trgovinskim sporazumom, 64 odsto je reklo da je moguć neki površan sporazum, a gotovo jedna četvrtina očekuje da se dve zemlje neće dogovoriti ni o čemu. U anketi, sprovedenoj između 14. jula i prvog avgusta, učestvovalo je 226 ispitanika, koji uglavnom rade za korporacije i trgovinska udruženja. Generalno gledano, odgovori ekonomista predstavljaju kritiku ukupnog pristupa Trampove administracije ekonomiji, ocenjuje AP.

Ipak, većina ekonomskih pokazatelja za sada se čini čvrstim. Poslodavci kontinuirano otvaraju nova radna mesta, stopa nezaposlenosti je blizu 50-godišnjeg minimuma, a potrošači su optimistični. Podaci o maloprodaji u SAD-u, objavljeni prošlog četvrtka, pokazali su da je promet na malo skočio u julu najviše u četiri meseca.

Istraživanje je pokazalo, takođe, da je oštro pao procenat ekonomista koji smatraju „preterano stimulativnim” rezanje poreza u vrednosti 1,5 hiljada milijardi dolara tokom sledeće decenije i da će to verovatno „nazidati” budžetski deficit koji bi trebalo da se smanjuje. Procenat ekonomista koju su se tako izjasnili pao je na sadašnjih 51 odsto sa 71 posto iz avgusta 2018. godine.

 

Izvor Politika, 19. avgust 2019.