Održan još jedan sastanak na FPN, deo SzS napustio skup i najavio bojkot

Održan je i treći u nizu sastanak vlasti i opozicije. Ponovo su dominirali oprečni stavovi, a deo opozicije je i napustio okrugli sto

Na Fakultetu političkih nauka počeo je treći sastanak predstavnika vlasti i opozicije, a tema današnjeg okruglog stola je pristup medijima i njihova kontrola. Na FPN su stigli predstavnici vlasti Goran Vesić, Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić iz SNS, Žarko Obradović iz SPS i Đorđe Komlenski iz Pokreta socijalista.

Iz opozicije su prisutni gradonačelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, predsednik DS Zoran Lutovac, lider Dveri Boško Obradović, predsednik Nove stranke Zoran Živković i funkcioner te partije Aris Movsesijan, Đorđe Žujović iz LDP, Stefan Simić iz Pokreta slobodnih građana, Vladimir Đurić iz Stranke moderne Srbije, zatim Dejan Šulkić iz DS S, kao i predstavnici LSV, javlja Tanjug.

Među prvima su na FPN došli organizatori izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, izvršni direktor Cesida Bojan Klačar i programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić. Stranka slobode i pravde, koja je deo Saveza za Srbiju (SzS) bojkotuje i današnji sastanak, kao i prethodni devetog avgusta, zbog toga što nije u potpunosti otvoren za javnost.

SzS je dan uoči sastanka javno predložio organizatorima da na dnevni red stave obavezujući dokument koji će potpisati predstavnici vlasti i opozicije, a koji predviđa da do 15. septembra dođe do promena u RTS i REM kroz skupštinsku proceduru. U suprotnom, kažu, treba objaviti bojkot.

Inače, prema najavama organizatora, prvi deo sastanka na kojem će CRTA, Transparentnost Srbija, Asocijacija medija i Lokal pres predstaviti analizu stanja u oblasti pristupa medijima u kontekstu izborne kampanje biće otvorena za javnost, ali ne i debata koja će uslediti nakon toga.

Debata o predstavljenim analizama i predlozi političkih stranaka odvijaće se „iza zatvorenih vrata”, po pravilu „Chatham House”, bez prisustva izveštača. Planirano je da se učesnici okruglog stola obrate medijima oko 12.30 časova.

UNS je ranije saopštio da ne može da prihvati poziv da učestvuje u dijalogu, jer nije uvažen njihov zahtev da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate tok sastanka, dok je NUNS prihvatio poziv, ali će njihovi predstavnici prisustvovati samo delu koji će biti javan.

Organizatori su povodom današnjeg sastanka naveli da će o stanju u medijima razgovarati predstavnici političkih stranaka i saveza, medijskih udruženja, nevladinih organizacija i univerzitetski profesori. U njihovom pozivu se navodi da će razgovor biti posvećen pristupu medijima i njihovoj kontroli, koji su od ključne važnosti za obezbeđivanje fer i slobodnih izbora.

Okrugli sto će, kažu, biti posvećen problemima u ovoj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora.

Fondacija za otvoreno društvo i FPN organizuju okrugle stolove povodom parlamentarnih i lokalnih izbora koji bi trebalo da se održe najkasnije na proleće 2020. godine. Prvi je održan 30. jula, a drugi 9. avgusta. U narednom periodu biti održana još dva sastanka, posvećena biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, kao i biračkim pravima građana.

 

Izvor Politika, 19. avgust 2019.

SNS NE PRISTAJE NA ZAHTEV SZS O VUČIĆU
Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Goran Vesić izjavio je danas da SNS neće pristati na zahteve opozicije „da se Aleksandru Vučiću zabrani bavljenje politikom” i da se „nezakonito promeni sastav Regulatornog tela za elektronske medije (REM)”.

Vesić je novinarima posle okruglog stola na Fakultetu političkih nauka u Beogradu o izbornim uslovima rekao da je opozicija „shvatili” da je taj dijalog način „da oni dođu na vlast i da uređuju medije i određuju šta će ko da piše i vrate Dragana Đilasa u RTS i REM”.

On je kazao da će SNS nastaviti da učestvuje na okruglim stolovima i da će insistirati da se razgovara u skladu sa zakonom. Vesić je rekao da SNS ne pada na pamet da razgovaraju o tome kako mediji treba da rade.

 

Izvor Politika, 19. avgust 2019.

DVERI, NOVA STRANKA I NARODNA STRANKA NAPUSTILI OKRUGLI STO
Predstavnici Narodne stranke, Dveri i Nove stranke napustili su danas okrugli sto na Fakultetu političkih nauka ocenjujući da vlast nema nameru da ispuni zahteve opozicije o fer i poštenim izborima i da ne žele da oslobode medije, te će Dveri i Narodna stranka predložiti stranačkim organima da bojkotuju izbore.

To su izjavili posle napuštanja sastanka potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksića i lidera Dveri Boška Obradovića. „Predstavnici vlasti tokom razgovora pokazali su da nemaju apsolutno nikakvu želju da promene bilo šta po pitanju slobode medija i fer i poštenih izbora. Njima odgovara ovakvo stanje i nastoje i dalje da krše zakon i Ustav Srbije”, rekao je Aleksić novinarima, prenosi Beta. Na sastanku je, kako izveštava Tanjug, ostao predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović.

 

Naslovna fotografija: Printskrin

 

Izvor Politika, 19. avgust 2019.