Одржан још један састанак на ФПН, део СзС напустио скуп и најавио бојкот

Одржан је и трећи у низу састанак власти и опозиције. Поново су доминирали опречни ставови, а део опозиције је и напустио округли сто

На Факултету политичких наука почео је трећи састанак представника власти и опозиције, а тема данашњег округлог стола је приступ медијима и њихова контрола. На ФПН су стигли представници власти Горан Весић, Владимир Ђукановић и Владимир Орлић из СНС, Жарко Обрадовић из СПС и Ђорђе Комленски из Покрета социјалиста.

Из опозиције су присутни градоначелник Шапца и председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић, председник ДС Зоран Лутовац, лидер Двери Бошко Обрадовић, председник Нове странке Зоран Живковић и функционер те партије Арис Мовсесијан, Ђорђе Жујовић из ЛДП, Стефан Симић из Покрета слободних грађана, Владимир Ђурић из Странке модерне Србије, затим Дејан Шулкић из ДС С, као и представници ЛСВ, јавља Танјуг.

Међу првима су на ФПН дошли организатори извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић, извршни директор Цесида Бојан Клачар и програмски директор Транспарентности Србије Немања Ненадић. Странка слободе и правде, која је део Савеза за Србију (СзС) бојкотује и данашњи састанак, као и претходни деветог августа, због тога што није у потпуности отворен за јавност.

СзС је дан уочи састанка јавно предложио организаторима да на дневни ред ставе обавезујући документ који ће потписати представници власти и опозиције, а који предвиђа да до 15. септембра дође до промена у РТС и РЕМ кроз скупштинску процедуру. У супротном, кажу, треба објавити бојкот.

Иначе, према најавама организатора, први део састанка на којем ће ЦРТА, Транспарентност Србија, Асоцијација медија и Локал прес представити анализу стања у области приступа медијима у контексту изборне кампање биће отворена за јавност, али не и дебата која ће уследити након тога.

Дебата о представљеним анализама и предлози политичких странака одвијаће се „иза затворених врата”, по правилу „Chatham House”, без присуства извештача. Планирано је да се учесници округлог стола обрате медијима око 12.30 часова.

УНС је раније саопштио да не може да прихвати позив да учествује у дијалогу, јер није уважен њихов захтев да се свим заинтересованим новинарима омогући да прате ток састанка, док је НУНС прихватио позив, али ће њихови представници присуствовати само делу који ће бити јаван.

Организатори су поводом данашњег састанка навели да ће о стању у медијима разговарати представници политичких странака и савеза, медијских удружења, невладиних организација и универзитетски професори. У њиховом позиву се наводи да ће разговор бити посвећен приступу медијима и њиховој контроли, који су од кључне важности за обезбеђивање фер и слободних избора.

Округли сто ће, кажу, бити посвећен проблемима у овој области за које је могуће наћи задовољавајућа трајна или прелазна решења у периоду до одржавања наредних парламентарних и локалних избора.

Фондација за отворено друштво и ФПН организују округле столове поводом парламентарних и локалних избора који би требало да се одрже најкасније на пролеће 2020. године. Први је одржан 30. јула, а други 9. августа. У наредном периоду бити одржана још два састанка, посвећена бирачким списковима и изборној администрацији, као и бирачким правима грађана.

 

Извор Политика, 19. август 2019.

СНС НЕ ПРИСТАЈЕ НА ЗАХТЕВ СЗС О ВУЧИЋУ
Функционер Српске напредне странке (СНС) Горан Весић изјавио је данас да СНС неће пристати на захтеве опозиције „да се Александру Вучићу забрани бављење политиком” и да се „незаконито промени састав Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ)”.

Весић је новинарима после округлог стола на Факултету политичких наука у Београду о изборним условима рекао да је опозиција „схватили” да је тај дијалог начин „да они дођу на власт и да уређују медије и одређују шта ће ко да пише и врате Драгана Ђиласа у РТС и РЕМ”.

Он је казао да ће СНС наставити да учествује на округлим столовима и да ће инсистирати да се разговара у складу са законом. Весић је рекао да СНС не пада на памет да разговарају о томе како медији треба да раде.

 

Извор Политика, 19. август 2019.

ДВЕРИ, НОВА СТРАНКА И НАРОДНА СТРАНКА НАПУСТИЛИ ОКРУГЛИ СТО
Представници Народне странке, Двери и Нове странке напустили су данас округли сто на Факултету политичких наука оцењујући да власт нема намеру да испуни захтеве опозиције о фер и поштеним изборима и да не желе да ослободе медије, те ће Двери и Народна странка предложити страначким органима да бојкотују изборе.

То су изјавили после напуштања састанка потпредседника Народне странке Мирослава Алексића и лидера Двери Бошка Обрадовића. „Представници власти током разговора показали су да немају апсолутно никакву жељу да промене било шта по питању слободе медија и фер и поштених избора. Њима одговара овакво стање и настоје и даље да крше закон и Устав Србије”, рекао је Алексић новинарима, преноси Бета. На састанку је, како извештава Танјуг, остао председавајући Савеза за Србију Небојша Зеленовић.

 

Насловна фотографија: Принтскрин

 

Извор Политика, 19. август 2019.