Пекинг: Иза протеста у Хонгконгу стоји медијски магнат повезан са елитом у САД

Као „шеф банде“ која стоји иза демонстрација означен је медијски магнат Џими Лаи који одржава тесне везе са политичком елитом САД

Пекинг је фактички званично именовао четири кључна организатора протеста у Хонгконгу. Преко чланка који се појавио на сајту политичко-правне комисије Централног комитета КП Кине. У том тексту се наглашава да се нереди у Хонгконгу „режирају уз учешће представника САД“.

А као „шеф банде“ која стоји иза демонстрација означен је медијски магнат Џими Лаи, власник опозиционог листа Пинго жибао који редовно критикује кинеске власти.

У истом тексту се тврди да Лаи преко „свог америчког помоћника Марка Сајмона одржава тесне везе са политичком елитом САД“, па су га почетком јула примили потпредседник САД Мајк Пенс и државни секретар Мајкл Помпео.

Међу „кључне организаторе“ Пекинг је укључио и лидера Демократске партије Хонгконга Мартина Лија и Енсон Чан која је у време британске колонијалне управе била у Хонгконгу фигура број два. „Кључни“ је и Алберт Ло, председник Хонгконшке алијансе за подршку патриотском демократском покрету у Кини.

Протести у Хонгконгу трају од почетка јуна и у њима учествује и преко милион људи. Реакција на те антивладине демонстрације су постали „патриотски митинзи“. Последњи је – како тврде власти – окупио преко 470.000 људи.

 

Извор Факти, 19. август 2019.