Б. Митриновић: Макрон и Путин, гест симболичног зближавања

Макрон је решен да унапреди однос са Москвом и да врати Русију у Европу, а то је показао и његов најновији састанак са Путином

Поводом одласка руског председника Владимира Путна у Француску и сусрета са Емануелом Макроном пет дана уочи самита Г-7, групе најиндустријализованијих земаља из које је Русија избачена 2014. године због припајања Крима, медији се утркују да објасне ко ће коме одржати лекцију. Али у летњој резиденцији француског председника, у тврђави Брегансон, од суштинског значаја неће бити ни Путиново „растурање” демонстрација опозиције нити мишљење руског председника о протестима Жутих пруслука у Француској.

Као што Путину није потребан посредник за решавање светских питања с Доналдом Трампом, тако ни Макрону није крајњи циљ да преговоре организује као други ешалон Трампове администрације, него да се после све блеђе улоге Ангеле Меркел и неизвесности око брегзита наметне као аутентичан европски политичар који је у стању да реши, за почетак, барем европска питања. Зато је администрација француског председника одлучно негирала да Макрон игра улогу посредника са Русијом или било којом другом светском силом, одговарајући на Трампов недавни твит у којем је сугерисао да Париз покушава да посредује између Ирана и САД и да Вашингтону то није потребно.

Међу темама за разговоре су Сирија, Иран и Украјина. Очекује се да ће Макрон покушати да се договори с Путином да руски председник искористи свој утицај на режим сиријског председника Башара ел Асада како би зауставио офанзиву у северном делу Идлиба и спречио нове токове избеглица према Турској.

У вези са главним безбедносним изазовом у Европи, ратом у Украјини, Макрон се нарочито ангажовао од избора новог председника Володимира Зеленског. Од тада је начињено много корака, обављени су бројни телефонски разговори, изнете одређене понуде, а и руски председник је веома вољан да поново уђе у тражење решења из споразума у Минску, тачку по тачку.

Нормандијска четворка (Немачка, Француска, Русија и Украјина), која је издејствовала постизање споразума, није се састала од октобра 2016. године. Поново враћање овом споразуму омогућило би побољшање европско-руских односа, можда и постепено укидање санкција, а за ЕУ то би био повратак на светску сцену значајних играча. И Русија је учинила гест добре воље увећавајући наде у продуктиван састанак пуштањем француског финансијера Филипа Делпала, против кога се води истрага због проневере, из затвора у кућни притвор.

Бивши шеф француске дипломатије Ибер Ведрин је у изјави листу Фигаро нагласио да је Макронова решеност да унапреди однос са Москвом веома корисна да се „Француска и могуће Европа извуку из слепе улице вишегодишњих бесплодних ратоборних ставова, грешака на обе стране… што се изродило у стратешки апсурд да Француска има лошије односе с данашњом Русијом, него са СССР-ом у последње три деценије његовог постојања”.

Подржавајући Макронову политику успостављања бољих односа са Москвом, Ведрин је рекао да је Запад поставио себи илузију о „брзој демократизацији Русије”. „Али Руси су остали Руси. И зато смо љути на њих. То није демократски режим попут нашег, али није ни некадашња диктатура”, рекао је бивши шеф дипломатије указујући на велики безбедносни проблем у Европи. У контексту напуштања великих споразума о разоружању, он је рекао да ће увек остати суседи Русије и да немају много опција. „Можемо да се држимо политике осуђивања, санкција које глупо гурају Русију према Кини, која уопште није онаква како би Руси желели, или да покушамо да обновимо суседски дијалог, чак и ако је он веома компликован.”

Макрон је више пута рекао да жели да врати Русију у Европу, а залагањем Париза и Берлина Русији је враћено право гласа у Парламентарној скупштини Савета Европе.

Путинова посета Француској је наставак разговора француског и руског председника на самиту Групе 20 у Јапану у јуну и на Г-20 у Аргентини у новембру прошле године. После састанка у Версају 2017. године, неколико недеља пошто је Макрон постао председник, Путин је прошле године био домаћин француском лидеру на свом годишњем економском форуму у Санкт Петербургу, а имали су и детаљне разговоре у Кремљу када је Француска победила у финалу Светског првенства у фудбалу 2018. у Москви.

 

Аутор Биљана Митриновић

 

Извор Политика, 20. август 2019.