Додик: Прети нам се и силом због НАТО-а, треба ми подршка народа

“Прети нам се силом, али наш став је јасан – ми пратимо Србију и све што уради Србија и ми ћемо урадити”, рекао је Додик

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић казао је да је у кратким консултацијама скинут АНП с дневног реда редовне седнице Председништва.

„Нисмо могли постићи сагласност и одлучили смо да скинемо АНП с дневног реда. Одлучили смо да откажемо и ванредну седницу. То је договор нас тројице, жао ми је“, рекао је Комшић.

Он је додао да је одлука лако донесена и да није било драматике. Комшић је додао да су одлучили да одгоде и ванредну седницу на којој је требало да именују мандатара, због тога што би он и Џаферовић гласали против.

„То би одмах значило да би господин Зоран Тегелтија изгубио позицију јер га више не бисмо могли предложити, када га једном одбију чланови Предсеедништва”, додао је Комшић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик унапред је оценио да данас неће доћи до именовања кандидата за председавајућег Савета министара, јер према дотадашњим изјавама споразум неће бити постигнут и истакао да неће прихватити уцене лидера СДА Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића да се иде у НАТО.

„До истека рока споразума – петог септембра – одлучићемо о даљим потезима. Спреман сам да идем до краја и треба ми подршка народа. А, ја ћу ту подршку тражити и од Народне скупштине Републике Српске”, рекао је Додик за београдски дневник Ало. Он је подсетио да је тражио ванредну седницу Председништва на којој ће се расправљати о кандидату за председавајућег Савета министара који би требало да буде Србин.

„Истовремено, Комшић је заказао и редовну седницу и без консултација и процедуре на дневни ред ставио тачку Годишњи национални план за чланство у НАТО. Нећу тражити да се тачка за пут у НАТО скине са дневног реда, али ћу гласати против тога, пошто ме обавезује одлука Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности“, рекао је Додик.

Додик је истакао да је прошло девет месеци од избора, а да неко и даље не жели да Срби у органима БиХ буду представљени како је то предвиђено Уставом и оствареним резултатима на изборима.

“Разним играма, подметањима и лажима Сарајева и међународне заједнице са Запада чине се разне сплетке да се Срби понизе и да у органе власти не уђу победници на изборима, него Срби који су муслиманима подобни. Тако се и сада у Сарајеву измислила нека прича о одлуци која би Републику Српску одвела у НАТО, а то се од Бакира Изетбеговића и муслимана поставља као услов за формирање Савета министара и власти у БиХ”, рекао је Додик.

Према његовим речима, чим је петог августа потписан споразум у Сарајеву, Американци су „одмах скочили“ и рекли да они то (АНП) не виде у споразуму, што је био ветар у леђа муслиманима да изађу из тог споразума. „А, онда су из америчке амбасаде тражили да с људима из мога кабинета нешто усаглашавају у споразуму, што сам одбио јер је то мешање САД у унутрашње ствари БиХ“, истакао је Додик.

Он је поручио да наметнута решења никада неће проћи и да ће се против њих увек борити.

„Народна скупштина Републике Српске донела је одлуку о војној неутралности, што је за мене обавеза. Кад је потписиван споразум, рекао сам да не прихватам акциони план за пут у НАТО. Прети нам се силом, али наш став је јасан – ми пратимо Србију и све што уради Србија и ми ћемо урадити“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска неће границу на Дрини која би делила Србе. Додик је рекао и да је заменик помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Метју Палмер део старе америчке администрације и да ће “и он проћи”.

“Шта има везе шта је Палмер рекао. И тај Палмер ће проћи. Као да је он нека фаца, он је део старе администрације која покушава да користи перцепцију моћи Америке да би форсирао подршку муслиманима у БиХ. Против сам те политике. И није ме препао Палмер. Ја да се њих бојим, или бих напустио политику или бих је променио”, рекао је Додик.

„ОСТАЛО ЈЕ ЈОШ ДЕСЕТ ДАНА, ВИДЕЋЕМО ШТА И КАКО ДАЉЕ“
Милорад Додик, члан Председништва БиХ, казао је да је и он гласао да се скине са дневног реда АНП с обзиром да је видио да су друга два члана сагласна да се то уради, и да имају већину. Напоменуо је да Споразум тројице лидера вреди још десет дана.

Коментаришући предлог закључка на констатацију коју је дао Комшић – да председавајући Савета министара БиХ пошаље годишњи план за НАТО, а уколико то он не учини да то уради председавајући Председништва БиХ – Додик је рекао да то вређа интелигенцију и да су такви предлози јуче долазили и од неких међународних званичника.

Он је нагласио да за десет дана истиче рок да се имплементирају принципи споразума који су потписали Бакир Изетбеговић, лидер СДА, Драган Човић, лидер ХДЗ-а и Додик, као лидер СНСД-а, и да ће након овога видети шта даље и како. „Што се тиче изјаве Бакира Изетбеговића да принципи и даље вреде након 30. августа нека их онда он понесе својој кући“, казао је Додик.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор Факти, 20. август 2019.