Власт у Хонгконгу предложила дијалог, демонстранти одбили

Из Грађанског фронта за људска права поручују да Лам уопште не одговара на захтеве протестног покрета, који укључују “истинску демократију”

Лидерка Хонгконга Кери Лам најавила је да ће формирати платформу за дијалог са грађанима по хитном поступку. Она је поручила да ће се позабавити жалбама на полицију, након што су овог викенда одржани мирни протести против власти.

“Одмах ће почети радови на формирању платформе за дијалог. Надамо се да овај дијалог може да буде изграђен на основу међусобног разумевања и поштовања како би се пронашао начин за излаз (из кризе) за Хонгконг”, рекла је Лам, а преноси Гардијан.

Она је додала да ће платформа бити “отворена и директна” и да ће влада допрети до људи из свих сфера живота, са различитим политичким позадинама. “Искрено се надам да је ово почетак повратка друштва на смирено стање и удаљавање од насиља”, рекла је Лам.

АП примећује да Лам није рекла да ће комуникациона платформа посебно бити коришћена за ступање у контакт са учесницима протеста. “Наш циљ је да напорно радимо на решавању разлика и сукоба, да разумемо једни друге кроз комуникацију и да изађено из овог друштвеног ћорскокака заједно”, навела је Лем.

Протести у Хонгконгу, који су један од највећих изазова за кинеског председника Си Ђинпинга од када је дошао на власт 2012. године, почели су у јуну због противљења закону о екстрадицији који омогућава да се осумњиченима суди у матичној држави Кини. Закон је у међувремну суспендован, а протести су прерасли у ширу борбу за демократију у тој бившој британској колонији која је 1997. године враћена под кинеску контролу.

 

Извор Танјуг/Б92, 20. август 2019.

ДЕМОНСТРАНТИ ОДБИЛИ ПЛАН
Организатори протеста у Хонгконгу одбацили су план градске лидерке Кери Лам да успостави платформу за дијалог. Они су оценили да је реч о замци која има за циљ да доведе до губитка времена.

Чланови Грађанског фронта за људска права огласили су се након што је Лам најавила да ће формирати платформу за дијалог са грађанима по хитном поступку како би се решила разлике и окончала протесте.

Вонг Јик-Мо из Грађанског фронта за људска права рекао је да Лам уопште не одговара на захтеве протестног покрета, који укључују “истинску демократију” и независну истрагу о наводној бруталној употреби силе полиције, преноси АП. “Не верујемо Кери Лам, не верујемо њеним лажима”, рекао је он. Други члан тог фронта, Џими Шам, поручио је да ако Лам жели дијалог, требало би да дође на протесте.

Грађански фронт за људска права организовао је неколико протеста против владе, који су привукли велики број људи протеклих месеци, док су многе друге групе, које су се придружиле том покрету без идера, организовале сопствене догађаје.

Лам је раније у уторак најавила да ће формирати платформу за дијалог са грађанима по хитном поступку и поручила да ће се позабавити жалбама на полицију, након што су овог викенда одржани мирни протести против власти.

 

Извор Танјуг/Б92, 20. август 2019.