Макрон: Европа је од Лисабона до Владивостока

„Уверен сам да је будућност Русије у потпуности везана за Европу. Верујемо у Европу која се простире од Лисабона до Владивостока“, навео је он

Француски председник Емануел Макрон поручио је, након састанка са руским председником Владимиром Путином у тврђави Брегансон, да је уверен да је будућност Русије везана за Европу.

„Уверен сам да је будућност Русије у потпуности везана за Европу. Верујемо у Европу која се простире од Лисабона до Владивостока“, навео је Макрон на Твитеру.

Додао је да је са Путином разговарао о шумским пожарима у Сибиру и топљењу пермафроста у тој области.

„Русија се суочава са разарајућим последицама климатских промена. Драго ми је што је одлучила да почне ратификацију Париског климатског споразума, што је значајан симболичан потез и требало би да пратимо тај пут“, поручио је Макрон.

Тас додаје да су лидери две земље изразили посвећеност успостављању дугорочне стабилности у Либији и враћању реда у земљи. Што се тиче Сирије, Макрон је указао на неопходност хитаног прекида ватре у провинцији Идлиб у складу са споразумима постигнутим на састанку у Сочију 17. септембра 2018.

Састанак председника Русије и Француске, који је синоћ одржан, трајао је више од два и по сата, саопштила је прес-служба руског председника. Путин и Макрон разговарали су и о иранском нуклеарном споразуму и изгледима за одржавање још једног самита у „нормандијском формату“.

 

Извор Танјуг/РТС, 20. август 2019.