Медији: Британија се приближава хаотичном изласку из ЕУ

Све изгледнији брегзит без договора могао би разорити британску привреду, инфраструктуру и друштво, навела је британска влада у поверљивом документу

Британски премијер Борис Џонсон подиже улог у свом инсистирању да земља изађе из Европске уније до 31. октобра с договором или без њега, управо пошто је процурио поверљиви документ владе у Лондону који предвиђа погубне последице хаотичног напуштања Уније, док међу противницима изласка без договора у Великој Британији не постоји сагласност како спречити такав исход, пишу светски медији.

‘МОНУМЕНТАЛНА ЛУДОРИЈА’
Све изгледнији брегзит без договора могао би разорити британску привреду, инфраструктуру и друштво, навела је британска влада у поверљивом документу који је процурио у медије, пише Вашингтон пост.

У извештају се наводи да ће трошкови хране и социјалне неге порасти, док би могло доћи до поремећаја у снабдевању лековима, наводи амерички лист. Застоји на границама би могли омести снабдевања горивом, а луке би се после озбиљних поремећаја опоравиле делимично после три месеца, са смањењем саобраћаја за 50 до 70 одсто.

Представници британске владе тврде да је документ застарео и да је влада последњих недеља појачала припреме за излазак без договора, указује Вашингтон пост и подсећа на упозорење критичара брегзита да би излазак из ЕУ без договора оштетио британску привреду, девалвирао фунту и створио нестабилност.

Процурели документ указује на невоље које је Џонсон спреман да наметне Великој Британији у слеђењу екстремне опције коју фаворизује мањина и за коју није добио подршку на изборима, пише Фајненшел тајмс уз оцену да је реч о „лудорији монументалних размера“.

Мада представници владе тврде да је реч о најгорем сценарију из застарелог документа који је медијима проследио незадовољан министар, државни службеници су јасно ставили до знања да наводи из извештаја нису застрашивања, већ реалистичне претпоставке, додаје британски лист.

Тврдње из извештаја, који је раније овог месеца представљен влади, не изненађују, истиче Фајненшел тајмс, указујући да је ново једино да јавност сада има прилику да прочита детаље који одражавају упозорења на брегзит без договора која су министри раније чули од државних службеника.

С друге стране, Џонсон инсистира да ће његов тврд став приморати ЕУ да побољша договор о изласку. Фајненшел тајмс оцењује да британски премијер игра игру кукавица, али да ЕУ засад није трепнула.

Никаква џонсоновска разметања неће ублажити последице брегзита без договора, због чега се компаније морају припремити на најгоре. Мада је тврди брегзит непожељан, била би лудост игнорисати оно што би могло бити реалност за нешто више од десет недеља, закључује лист.

ПОДИЗАЊЕ УЛОГА
У свом првом путу у иностранство као шеф британске владе, Џонсон ће се ове недеље састати с немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном како би их убедио да се направи нови договор о брегзиту, пише Ројтерс.

Велика Британија иде ка уставној кризи и суочавању с ЕУ пошто је Џонсон више пута обећао да ће земља изаћи из ЕУ 31. октобра без договора ако Унија не пристане на нове преговоре о разлазу, оцењује Ројтерс. ЕУ је, указује агенција, досад више пута одбијала да поново отвори Споразум о повлачењу који укључује спорну заштитну меру „бекстоп“ за границу Велике Британије и Ирске.

Џонсон ће подићи улог око брегзита током посете Немачкој и Француској поруком да Велика Британија излази из ЕУ 31. октобра са договором или без њега, оцењује Блумберг и додаје да ће британски премијер рећи Меркел и Макрону да ЕУ мора понудити нови договор или ће се суочити с изласком Велике Британије без договора.

Канцеларија премијера је саопштила да ће Џонсон рећи да британски парламент „неће, и не може, поништити референдум“, указује Блумберг и објашњава да је у једном процурелом писму Џонсон рекао да Брисел просто неће пристати на компромис све док верује да постоји и најмања могућност да парламент у Лондону блокира брегзит 31. октобра.

Џонсон је у процурелом писму оптужио оне који покушавају да спрече брегзит без договора да отежавају постизање новог договора с ЕУ, што је, како наводи Блумберг, изгледа усмерено на бившег министра финансија Филипа Хамонда који је рекао да је уверен да парламент може наћи начин да заустави брегзит без договора.

Џонсон је под све већим притиском да позове парламент да прекине летњу паузу да се расправља о брегзит кризи‚ али је, указује Блумберг, британски премијер рекао да би парламент могао бити суспендован како би се спровео брегзит.

Велика Британија иде ка брегзиту без договора у време док расту страхови за глобалну привреду усред ескалације трговинског сукоба САД и Кине. Уз то, истиче Блумберг, фунта је овог месеца пала на најнижи ниво од референдума 2016. и британска привреда је у тромесечју од априла до јуна имала прво смањење у више од шест година.

КОРБИНОВИ ЗАХТЕВИ
Лидер лабуриста Џереми Корбин рекао је у понедељак да ће урадити све што је неопходно да се спречи Брегзит без договора и да су неопходни парламентарни избори, преноси Би-Би-Си.

Лабуристи најављују да ће се Корбин састати с британским политичким лидерима да разговарају о тактици за спречавање изласка земље из ЕУ без договора. Корбин је рекао да подржава да парламент прекине летњу паузу две недеље пре рока како би се расправљало о брегзиту, што би, према његовим речима, спречило Џонсона да „неким маневром“ изведе земљу из ЕУ без даље расправе у парламенту. С друге стране, председавајући парламентом, указује ББЦ, може сазвати седницу на захтев владе.

Џонсон, чија већина у парламенту има једног посланика више од опозиционих странка, одбацио је одржавање избора пре рока за Брегзит. Корбин, међутим, тражи да се изгласа неповерење влади, чиме би почео кључни период од 14 дана, после чега би аутоматски били расписани парламентарни избори, ако се не нађе већина за алтернативну владу, објашњава Би-Би-Си.

Током те две недеље Корбин жели да буде привремени премијер, а онда да одложи брегзит и распише ванредне изборе. Ипак, како указује британски сервис, лидерка опозиционих либералдемократа Џо Свинсон  је рекла да је Корбин „поларизујућа“ фигура и сугерисала да би посланик конзервативаца Кен Кларк , који је против изласка из ЕУ, или бивша лидерка лабуриста Харијет Харман били боља опција за шефа привремене владе.

Корбину не иде на руку ни расположење британске јавности, пошто би скоро половина британских гласача пре желела да земља изађе из ЕУ без договора о брегзиту и да лидер лабуриста не постане премијер, указује Политико на анкету Југова.

На питање да бирају између брегзита без договора и, с друге стране, да Корбин буде следећи премијер и да се одржи други референдум о брегзиту, тек нешто преко трећине је подржало опцију којом би Велика Британија остала у ЕУ, истиче Политико, додајући да је скоро четвртина оних који су на референдуму 2016. гласали за останак у ЕУ, у анкети сада навели да би радије да земља изађе из Уније него да Корбин буде следећи премијер.

С друге стране, Британци су, према анкети, већином и даље против брегзита без договора – 49 одсто њих каже да је то неприхватљив ишод, насупрот 38 одсто којима је то прихватљиво, додаје Политико.

Мада је Корбин рекао да ће урадити све што је неопходно да се спречи брегзит без договора, он то неће учинити, оцењује колумниста либералног Гардијана Сајмон Џенкис. Корбин неће оставити по страни страначку реторику и саставити парламентарну коалицију која би могла спречити излазак без договора, нити ће отворити пут другим потенцијалним и мање спорним лидерима, истиче Џенкис и оцењује да свака Корбинова реч отежава либералдемократама или конзервативцима који не подржавају брегзит, да му дају подршку, па и привремено.

Лидер лабуриста је у говору у понедељак требало да се представи као глас разума, да покуша да сакупи различите делове политичке Велике Британије и да пружи руку свим Џонсоновим противницима, компромисом и тражењем најмањег заједничког именитеља, оцењује колумниста Гардијана и додаје да Корбин опонаша Џонсона, патећи од исте болести британске политике – борба за изборе а не за управљање земљом.

Корбин не жели да заустави брегзит, он просто жели изборе, истиче Џенкинс и истиче да је лидер лабуриста требало да увиди да је делом одговоран за кризу, пошто је одбио да подржи разуман договор Терезе Меј о брегзиту. Он је гласао против споразума иако је то водило брегзиту без договора, чему се, како сам тврди, противи. Његов мотив није био национални интерес, већ да сруши Меј, закључује колумниста Гардијана.

 

Извор Радио Слободна Европа, 20. август 2019.