Новости: Сомалија би могла повући признање, Гана и Танзанија “вагају”

Према неким проценама, свој печат на “државност” Косова ускоро би могла да повуче још и Сомалија, али не и само она

Држава која је 15. по реду повукла признавање лажне државе Косово донела је ноту о томе 28. јуна, баш на Видовдан. То је у понедељак открио шеф дипломатије Ивица Дачић, наводећи да није реч о Тогоу како су спекулисали поједини медији, а који је међу последњим признао отцепљење јужне српске покрајине и то пре пет година.

Према неким проценама, свој печат на “државност” Косова ускоро би могла да повуче још и Сомалија, и тада би тас на теразијама у УН после доста времена претегао на нашу страну, јер у том случају од 193 земље чланице, њих 97 не би признавало Косово, док би оних који признају било 96.

Сомалија се иначе суочава са сличним проблемом као и Србија, јер је на северу земље пре скоро 30 година независност прогласио Сомалиленд, Међутим, до сада га ниједна држава у свету није признала. Преиспитивање одлуке коју је у једном транзиционом периоду донела техничка влада, Дачићу је у мају обећао и председник Мухамед Абдулахи Мухамед Фармађо, нагласивши да његова земља не подржава сепаратизам.

Српски министар је тада у афричкој турнеји посетио осам држава – Тунис, Конго и Мадагаскар, који не признају Косово, и Сомалију, Того, Танзанију, Гану и Есватини. Пратећи Дачићеве трагове, можда би Гана и Танзанија следеће године могле, такође, да пониште одлуку. Нарочито што је приликом посете Београду, прошле године, први човек парламента Гане Арон Мајкл Окваје најавио да би његова земља могла да размотри признавање из 2012. године.

СИМБОЛИКА И КОСТАРИКА
Министар Дачић је искористио и заседање Генералне скупштине Организације америчких држава у Колумбији да о унапређењу односа разговара са колегама неколико карипских држава. Састао се и са министром спољних послова Костарике, иначе земље која је прва признала независност Косова.

 

Аутор С.Ј. Матић

 

Насловна фотографија: Интернет презентација Министарства спољних послова Србије

 

Извор Вечерње новости, 20. август 2019.