Љ. Смајловић: Осећам зебњу због америчке подршке Србији

Она истиче да састанак показује намеру администрације да од косовског проблема направе поен за себе до председничких избора наредне године

Колумнисткиња Љиљана Смајловић каже за РТС да као грађанин Србије не може да се не запита шта је то што САД траже заузврат ако дају подршку за укидање такси.

Љиљана Смајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да ју је изненадио састанак председника Вучића са Мајком Помпеом јер је, каже, реткост да наши председници или министри имају састанак са тако високим америчким званичницима.

Овако испланиран састанак, наводи, показује намеру да Помпео каже “ево, са српским председником имам добре односе, стало нам је од овог процеса”.

“То је за нас раритет. За Приштину није ништа ново. Тачи се два пута за последњих неколико месеци видео са Помпеом. У односу према Србији, ово је новост. Нешто се тамо променило, поуздано знамо да је први пут администрација питала Приштину ‘на шта сте спремни, шта ћете дати Србима'”, указује Смајловићева.

Према њеним речима, састанак такође показује намеру администрације да од косовског проблема направе поен за себе до председничких избора наредне године. Напомиње да је Мајк Помепео Трампов човек од поверења и један од оних који најбоље антиципира америчког председника и његове твитове.

Смајловићева је указала на “занимљив моменат”, односно саопштење Квинте у којима позивају Приштину да укине таксе, а Београд да престане са активностима на повлачењу независности Косова.

“Квинта се јавила после дужег времена, а то Американци раде кад хоће да кажу ‘ово не радимо сами’. Ми не знамо да ли је о томе било говора, да ли је експлицитно речено Вучићу, али мени смета. То није у истом рангу, ми се нисмо обавезали да то нећемо радити. Мислим да се те ствари (таксе и повлачење признања) не могу повезивати на тај начин. Хтели су да кажу да не понижавају свог мезимца у региону, Приштину”, објашњава Смајловићева.

Каже да је и она један од грађана Србије који осећа зебњу око америчке подршке Србији.

“Ова интонација је другачија сад. Ако живите у Србији, морате се запитати шта они очекују заузврат ако добијемо подршку”, указује Смајловићева.

 

Извор РТС, 21. август 2019.

ПОМПЕО ОТКРИО ПЛАН АМЕРИКЕ
План Стејт департмента је да Приштина укине таксе, да се преговори Београда и Приштине наставе средином септембра, да најкасније до јуна следеће године споразум дође у Скупштину Србије и прође ратификацију, а да у расправи и гласању учествује и опозиција, чиме се даје пуни легитимитет.

Према наводима, председник Србије Александар Вучић је на састанку са америчким државним секретаром Мајком Помпеом тражио да Приштина укине таксе, да САД заузму избалансиран приступ решавању кризе на КиМ и заштиту за народ и манастире.

Извор из дипломатских кругова наводи да је Помпео рекао да Америка нема никакве везе са таксама и да не подржава ту меру. Помпео је обећао да ће САД учинити све да Приштина што пре повуче спорну одлуку која штети нашим Србима на Косову, али и економији Србије, пренео је извор.

План америчке администрације је да се две стране врате дијалогу већ половином септембра, а наш председник је поручио да је Београд вољан, али да се то неће десити уколико таксе не буду укинуте. Вучић је, по речима саговорника листа, тражио заштиту за српски народ на КиМ и за српске светиње. Председник Вучић је тражио да САД као највећа сила заузму балансиран и објективан приступ у решавању кризе на КиМ, преноси лист.

Према оцени саговорника, у наредних неколико недеља и после првих потеза након састанка Вучић-Помпео, биће много јасније ствари када је реч о односу Трампове адмнистрације према овом региону и уопште према решавању косовског чвора. Ако неко може да утиче на власт у Приштини, онда су то Американци, ментори косовске независности. Тренутно им ситуацију отежава политички вакуум до кога је дошло када је Рамуш Харадинај поднео оставку на место премијера.

САД покушавају да се до решења дође најкасније до јула следеће године, напомиње лист и додаје да се зато жестоко противе бојкоту парламентарних избора у Србији на пролеће наредне године и све америчке дипломате која долазе у Србију на то указују и представницима опозиционих партија које су најавиле на изборе неће изаћи.

У пуном капацитету америчка дипломатија ради на више фронтова како би споразум Београда и Приштине био потписан до лета 2020. Када споразум буде финиширан и уђе у Скупштину Србије, Американцима ће бити важно да у парламенту буду и представници опозиције. Није важно како ће гласати, већ да седе у сали и гласају, казао је саговорник.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор Танјуг/Ало, 21. август 2019.