Mitropolit Amfilohije: Đukanović ne zna šta je crkva jer nije kršten

„On je čovek političar, i on je čovek partijski, njemu je Crkva isto što i partija. On ne zna šta je Crkva, ne može ni znati kad nije kršten”, rekao je

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović čovek politike i da „ne zna šta je crkva, ne može ni znati kad nije kršten”.

„On je čovek političar, i on je čovek partijski, njemu je crkva isto što i partija. On ne zna šta je crkva, ne može ni znati kad nije kršten. I onda podređuje crkvu politici, i onda i mene napadaju, kao ja sam sad eksponent neke velikoruske ili velikosrpske ideje, to je potpuna besmislica”, rekao je Amfilohije u intervjuu za RTS.

Naglašava da je, pre svega, hrišćanin, episkop pravoslavne crkve, hrišćanske.

„A crkva kojoj pripadamo, ona se naziva srpskom, ruskom ili grčkom, s obzirom na njeno geografsko prisustvo, ili s obzirom na broj vernika, ali ona je po svojoj suštini vaseljenska, nema nacionalni karakter”, kazao je Amfilohije.

Na napomenu da je Đukanović ove godine najavio da će raditi na obnovi autokefalne crnogorske crkve, Amfilohije kaže da se suštinski ne vidi da se dogodila bilo kakva promena u međuvremenu.

„Ta ideja da država stvara crkvu, i to sekularna država, to je zaista jedinstveni fenomen”, ocenio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Na pitanje da li u bilo kakvoj podeli uloga postoji bilo kakva mogućnost da bude crnogorski patrijarh nekakve nove crkve, Amfilohije je odgovori:

„Novi patrijarh (smeh)? To je apsolutna laž. To jedino ako bih izgubio pamet, i savest, i svest. To su laži koje se šire iz krugova iz Crne Gore, a bojim se i iz Srbije se takve laži prenose”.

„I radujem se Bogu što imam patrijarha Irineja, našeg Čačanina, to je moj patrijarh jedini koga ja priznajem i do sada i dok sam ja živ, i dok je on živ”, kazao je Amfilohije.

Na podsećanje da je aktuelan i Zakon o slobodi veroispovesti, o kojem bi Skupština trebalo da raspravlja, i pitanje postoji li mogućnost da Morača, Đurđevi stupovi, Petrova crkva postanu vlasništvo države Crne Gore, mitropolit kaže da „oni, recimo, mogu da traže crkve, po tom njihovom principu, koje su građene za vreme kralja Nikole”.

„Ali šta će sa manastirima Morača, Savina, Ostrogom, Ostrog je bio sedište Zahumsko-hercegovacke mitropolije za vreme Svetog Vasilija, šta ćemo sa tim, ako se uzme princip države ili nacije, ako je neko Srbin, onda je Sveti Vasilije Ostroški iz Hercegovine. Ogromna većina naroda se odupire tom predlogu zakona, 100.000 ljudi je potpisalo tražeći da se taj zakon ne primenjuje”, rekao je Amfilohije.

Na pitanje da li se kaje nekad zbog nečega što je izgovorio, mitropolit crnogorsko-primorski odgovara da sigurno nekad izleti neka teža reč.

„Suštinski ja mislim da je to obmana kod ljudi, ja se bavim brigom o narodu, ja se ne bavim politikom, bilo kakvim partijašenjem”, zaključio je Amfilohije, prenosi Tanjug.

NE BAVIM SE POLITIKOM ALI MI IZLETI NEKAD OŠTRIJA REČ
Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije rekao je povodom kritika koje se mogu čuti u Crnoj Gori da je „apsolutna besmislica da se je eksponent neke velikosrpske, velikoruske ideje”, navodeći i da se ne bavi politikom već brigom o narodu, ali da mu nekad „izleti” neke oštrija reč”.

„Milo Đukanović je čovek političar, i on je čovek partijski, njemu je Crkva isto što i partija. On ne zna šta je Crkva, ne može ni znati kad nije kršten”, rekao je mitropolit Amfilohije u intervjuu za Radio televiziju Srbije, prenosi Beta.

On je naglasio i da je rekao da je crnogorska vlast priznanjem Kosova, kao nezavisne države, učinila „izdaju Crne Gore”. Na pitanje o odnosu prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, mitropolit Amfilohije je naveo da je rekao da se „boji te njegove priče o nekakvom razgraničenju”, jer je on za „celovito Kosovo” koje pripada Srbiji.

„Ja se bavim brigom o narodu, a ne politikom, na pripadam ni jednoj partiji “, rekao je Amfilohije, navodeći da bi crnogorske vlasti htele „partijsku Crkvu”.

Na pitanje da li se može desiti da bude patrijarh neke crnogorske crkve, on je rekao da ima svog patrijarha Irineja, kojeg jedino i priznaje za svog patrijarha, kao i da bi nešto drugo bilo samo ako bi „izgubio svest, savest i pamet”.

„Srećan sam što me ta čaša mimoišla, što je Irinej izabran za patrijarha, i što sam ovde ostao”, rekao je mitropolit Amfilohije, koji je bio u najužem krugu kad je biran novi poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Objašnjavajući svoj govor o premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, u hramu Svetog Save, mitropolit Amfilohije je rekao da neki nisu shvatili njegov sadržaj i da on ima „najdublje poštovanje prema Đinđiću”.

„Rekao sam da su zločinci oni koji su njega ubili i da je on nevino postradao”, rekao je mitropolit Amfilohije, u emisiji OKO Radio televizije Srbije.

 

Naslovna fotografija: hramvaskrsenja.me

 

Izvor Politika, 20. avgust 2019.