Трамп отказао посету Данској, љут што неће да му продају Гренланд

Премијерка Данске Мете Фредериксен поручила је да Гренланд није на продају јер, пре свега, није дански. Трамп је због тога отказао посету

Када је пре неколико дана амерички председник изјавио да ће понудити Данској да САД прода Гренланд, сви су мислили да се шали. Његови најновији твитови говоре да се озбиљно наљутио.

“Данска је посебна земља са сјајним људима, али после изјаве премијерке Мете Фредериксен да не намерава да разговара о продаји Гренланда, одлажем наш сусрет планиран за две недеље.”

Овако је Доналд Трамп у твиту реаговао на поруку данске премијерке да та држава нема намеру да прода огромно ледено острво, које има широку аутономију, али је под суверенитетом Данског краљевства.

Доналд Трамп је прошле недељe изјавио да би куповина Гренланда од Данске био значајан стратешки потез за САД и да он то суштински види као обичну куповину некретнине. Свет је ову изјаву примио са неверицом и њоме су се више бавили сатиричари него озбиљни аналитичари.

Ипак, премијерка Данске Мете Фредериксен поручила је да Гренланд није на продају јер, пре свега, није дански.

“Гренланд припада Гренланђанима. Заиста се надам да он то није мислио озбиљно”, изјавила је у недељу током посете Гренланду.

Одговор је стигао брзо.

Најпре је Доналд Трамп твитовао слику насеља на Гренланду у које је намонтирао Трамп кулу из Лас Вегаса уз коментар да обећава да тако нешто неће направити на Гренланду. И таман када су сви мислили да је у питању државничка шала, у уторак касно увече стигли су твитови у којима Трамп најављује да отказује посету Данској, планирану за почетак септембра.

“Хвала премијерки на отворености, уштедела је много времена и Данској и Сједињеним Државама. Ишчекујем нови термин за наш сусрет у будућности.” Бела кућа званично је потврдила да се посета Данској одлаже.

 

Извор РТС/Твитер, 21. август 2019.