Вучић: Статус кво је немогућ; САД: Помпео рекао да очекује признање

“Статус кво је немогућ, јер једна пушка кад опали, грмљавину топова нико неће моћи да спречи”, рекао је Вучић након састанка са Помпеом

Вучић изјавио за ТВ Прву, после састанка са државним секретаром САД, да ће се дијалог Београда и Приштине у најбољем случају наставити почетком децембра.

Председник Србије који се с Мајком Помпеом састао у Њујорку, упитан да ли су Београд и Приштина, након његовог састанка са Помпеом, ближи наставку дијалога, каже да се то тешко може очекивати пре одржавања приштинских избора, које очекује шестог октобра, иако још нису расписани.

“То значи, у најбољем случају почетак децембра, али је и пре тога важно да се говори о укидању такси”, рекао је Вучић за ТВ Прва.

Он је навео да није проблем да ли ће се дијалог наставити за два, три или шест месеци, иако је време веома важно имајући у виду одређене политичке чињенице, већ је битније да се сачува мир у том периоду.

“Статус кво је немогућ, јер једна пушка кад опали, грмљавину топова нико неће моћи да спречи”, рекао је Вучић. Он је додао да то није потребно никоме.

Говорећи о сусрету са Помпеом, Вучић је рекао да разговори тог типа трају по десет, 15 минута, али да је његов састанак са државним секретаром САД, на којем су говорили о односима Београда и Приштине и косовскометохијском чвору, трајао доста дуже, што говори о томе да су разговори били озбиљни и одговорни.

“За мене је то био веома важан и поучан састанак, чини ми се да разумем и боље и више позицију САД, њихове стрепње и страхове, као што ми се чини и да они разумеју наше страхове и стрепње много боље”, рекао је Вучић.

Рекао је да је говорио о тешком положају цркве и манастира и народа и о погубном дејству такси не само на економију него и по живот становништва на целој територији КиМ, и јужно и северно од Ибра. Вучић је истакао да је подршка Мајка Помпеа кад је реч о укидању такси несумњива.

“Не заборавите да је он један од ретхих људи који је у званичном саопштењу после сусрета са Хашимом Тачијем рекао да таксе не могу да остану. Реч је о врло чврстим људима који представљају најмоћнију земљу света и они тај став не мењају”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да САД исто тако не мењају своју позицију по питању независности Косова, али отварају нека врата и добро разумеју потребу и неопходност постизања договора у којем Србија не би била понижена и интереси Србије не би били ниподаштавани.

“Ја сам захвалан због тога секретару Помпеу. Када тако одшкринете врата за нешто мало, многи у Србији мисле да ништа нисте добили, али људи морају да разумеју да смо уложили напоре, време, ресурсе, енергију, рад и труд, да у ту ситуацију дођемо”, рекао је Вучић.

Он је навео да верује да је Помпеу успешно објаснио зашто Београд не прекида кампању за повлачење признања независности Косова, што је нешто што, како је рекао, део медија и америчког естаблишмента пребацује Београду.

“Ја сам рекао да то не пише ни у једном документу. Рекао сам да смо Албанцима нудили, рекавши им да не могу да пронађу земље које ће додатно да их признају, да се договоримо да они не воде кампању признавања и не траже чланство у Интерполу и другим организацијама, док не покушамо да окончамо дијалог, а ми истовремено нећемо да вршимо кампању повлачења признања. Они то никада нису прихватили, пошто нису, ми смо само радили свој посао. Мислим да сам то и кроз папире и кроз несумњиве доказе успео да објасним и секретару”, рекао је Вучић.

Упитан о забринутости Приштине због састанака Вучића и Помпеа, председник је рекао да не зна зашто су они нервозни, будући да он никада не користи разговоре са светским званичницима, посебно не за домаћу употребу, јер зна колико је тежак пут пред Београдом, да не треба да говори лоше ни о приштинским званичницима и да зна колико је потребно оставити простора за компромис. “Код њих је паника зато што је Вашингтон њхова Мека и Медина деценијама и Вашингтон је тај који је из њиховог угла и објективно стварао такозвано независно Косово”, рекао је Вучић.

Упитан “губи ли Приштина тло под ногама сада”, Вучић је рекао да не може то на тај начин да каже јер би било нереално и давало би лажну наду грађанима тамо где је нема превише. “Али да ли ми желимо да се поставимо као једнако важан партнер, а у будућности ко зна… Да, постављамо се тако. И разговараћемо све чешће и више са Вашингтоном”, рекао је Вучић.

Говорио је и о нападима на друштвеним мрежама на Жељка Јоксимовића и Ненада Јездића поводом њиховог оглашавања о ауто-путу “Милош Велики”.

 

Извор Танјуг/Прва/Б92, 21. август 2019.

СРБИЈА ИМА ПОДРШКУ ОД САД ЗА УКИДАЊЕ ТАКСИ
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, после разговора с државним секретаром САД Мајком Помпеом у Њујорку, да Београд несумњиво има подршку Вашингтона захтеву да Приштина укине таксе на српску робу.

„Замолио сам америчку администрацију да покуша, иако је то и до сада чинила, да још снажније утиче на косовско-метохијске Албанце да укину таксе које су нам наметнуте пре годину дана. Нема сумње да по том питању имамо америчку подршку јер и они мисле да је важно да се настави дијалог Београда и Приштине, да бисмо могли на сваки начин да сачувамо мир и унапређујемо нашу економију”, рекао је Вучић за РТС.

Вучић је навео и да је са Помпеом „дуго разговарао о свему” и да је шеф америчке дипломатије „желео да чује шта Србија мисли, пре свега о решавању косовског проблема”.

„Чини ми се да сам на најкраћи и најједноставнији начин рекао која је позиција Србије”, додао је Вучић, преноси Бета.

„Говорио сам и о важности заштите српских цркава и манстира на Косову, имајући у виду последње случајеве који се на Косову догађају”, навео је српски председник.

Казао је и да је Србија спремна да „крене у отворени политички дијалог с Албанцима” чим Косово укине таксе, иако то, како је рекао „никоме из власти не доноси поене”.

„Задовољан сам због чињенице да је оно што сам говорио изазвало пажњу Помпеа. Верујем да ће САД још снажније желети да се укључе у решавање проблема на Западном Балкану”, додао је Вучић.

Помпео је после састанка написао на Твитеру да ће нормализација односа с Косовом ојачати стабилност и просперитет Србије, Западног Балкана и трансатлантске заједнице. Он је навео и да је с Вучићем имао „продуктиван ручак” на којем су разговарали „о дијалогу Косова и Србије” и приступању Србије Европској унији.

„Продуктиван ручак с председником Србије Александром Вучићем о дијалогу Косова и Србије и приступању Србије Европској унији. Нормализација односа с Косовом ће ојачати стабилност и просперитет Србије, Западног Балкана и трансатлантске заједнице”, навео је шеф америчке дипломатије, уз слику на којој се рукује с Вучићем.

Вучић и Помпео су разговарали на маргинама седнице Савета безбедности Уједињених нација о ситуацији на Блиском истоку. РТС је јавио да је њихов састанак трајао нешто више од сат и по.

ПОМПЕО: ПРОДУКТИВНО С ВУЧИЋЕМ О ДИЈАЛОГУ И ПУТУ КА ЕУ
Амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је да је са председником Србије Александром Вучићем имао продуктивне разговоре о дијалогу Београда и Приштине и приступању Србије ЕУ. Он је то написао на свом Твитер налогу по завршетку састанка у Њујорку.

„Нормализација односа са Косовом ће ојачати стабилност и просперитет Србије, Западног Балкана и трансатлантске заједнице”, навео је Помпео.

Састанак Вучића и Помпеа трајао је дуже него што је било предвиђено, око два сата. Информацију о састанку са председником Вучићем објавио је на Твитеру и Инстаграму уз фотографију са састанка, преноси Танјуг.

“ДУГО СМО РАЗГОВАРАЛИ, ЖЕЛЕО ЈЕ ДА ЧУЈЕ СТАВ СРБИЈЕ”
Председник Србије Александар Вучић поручио је синоћ, после састанка са америчким државним секретаром Мајком Помпеом у Њујорку, да Србија може да рачуна на америчку подршку када је реч о укидању такси и наставку дијалога Београда и Приштине.

„Дуго смо разговарали о свему, желео је да чује шта Србија мисли пре свега о решавању косовског проблема. Чини ми се да сам на најкраћи и најједноставнији начин рекао став Србије”, написао је на Инстаграму председник Србије.

Замолио је, како каже, америчку администрацију да покуша, иако је то и до сада чинила, да још снажније утиче на косовско-метохијске Албанце да укину таксе коју су наметнули Србији пре годину дана.

„И по том питању нема сумње да имамо америчку подршку, јер они, као и ми, сматрају да је важно да се настави дијалог између Београда и Приштине”, закључио је Вучић.

 

Извор Политика, 20. август 2019.

“УЗДРЖИТЕ СЕ ОД ПРОВОКАЦИЈА И НАСТАВИТЕ ПРЕГОВОРЕ”
После састанка државног секретара САД Мајка Помпеа и председника Србије Александра Вучића, Стејт департмент издао је саопштење које преносимо у целини.

“Државни секретар Мајкл Р. Помпео састао се данас у Њујорку са председником Србије Александром Вучићем. Секретар Помпео похвалио је снажне односе САД и Србије.

Он и председик Вучић разменили су билатералне визије стабилног, безбедног и просперитетног региона Западног Балкана и наставка америчке помоћи напорима Србије да се интегрише у Европску унију.

Секретар Помпео охрабрио је Србију да се фокусира на овај стратешки циљ узбрзавањем реформи и наставком преговора са Косовом како би се постигао споразум о потпуној нормализацији односа усмерен ка међусобном признавању.

Државни секретар поновио је да обе стране треба да се уздрже провокација које оптерећују процес нормализације и да искажу дух компромиса и флексибилности неопходан за постизање договора и ослобађање потенцијала које обе земље имају”, пише у саопштењу.

 

Насловна фотографија: Твитер налог Мајка Помпеа

 

Извор РТС, 21. август 2019.