Анђелковић: У БиХ траје тихи државни удар

"У БиХ се све толерише јер је очито намера и даље да се ослаби РС и српски народ, те вештачки изврши централизација БиХ", рекао је он

У БиХ је на снази једна врста „тихог државног удара“ којим се озбиљно ускраћују права Републици Српској и српском народу да изаберу своје представнике у заједничким институцијама, оцијенио је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Коментаришући резултате јучерашње сједнице Предсједништва БиХ и неформирање власти на нивоу БиХ због условљавања Бошњака да Срби пристану на Годишњи национални програм /АНП/ за НАТО, Анђелковић је истакао да је евидентно да БиХ не може на легалан начин да уђе у тај војни савез јер српски народ то не жели, а ово је механизам уцјена како би Срби били маргинализовани.

Према његовим ријечима, налазе се разни изговори како би наставила да функционише стара власт у којој су „заступљени они Срби који немају право да представљају српски народ“, а и међу муслиманима и Хрватима нису на адекватан начин заступљени они који су побиједили на изборима.

– Мислим да Бошњаци имају вишеслојан циљ. Један је да покажу да могу да контролишу ствари и да уцјењују Републику Српску, да онемогуће аутентичне представнике српског народа да учествују у заједничким институцијама, а други је да се откочи процес атлантских интеграција – рекао је Анђелковић Срни.

Он је оцијенио да садашња ситуација представља једну врсту понављања стања из 1990. године, када је проглашена лажна независност БиХ, Срби маргинализовани и тако изазван грађански рат.

– Да се у некој другој земљи овако нешто дешава, вероватно би међународна заједница то оцијенила као врсту државног удара. У БиХ се све толерише јер је очито намјера и даље да се ослаби Република Српска и српски народ, те вјештачки изврши централизација БиХ – закључио је Анђелковић.

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић договорили су јуче да откажу двије сједнице на којима је тог дана требало да буде гласано о АНП-у и кандидату за предсједавајућег Савјета министара. Додик је након сједнице Предсједништва у Сарајеву оцијенио да БиХ улази у нови застој и поново поручио да неће гласати за АНП.

 

Насловна фотографија: Медија центар Београд

 

Извор Срна/РТРС/Искра, 21. август 2019.