Дачић о нападу у Книну: Посрнуће хрватског друштва; Пленковић: Чин појединаца

„Жалосно је гледати посрнуће хрватског друштва и Европе која то ћутке посматра“, прокоментарисао је Дачић напад на Србе у Книну

Све ово што се десило у Уздољу код Книна је, нажалост, резултат дугогодишњег флерта актуелне хрватске власти са усташтвом и величања злочина над Србима – каже за Новости први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић.

– Кад практично легализујеш поклич „за дом спремни“, протераш ћирилицу, а Србе оставиш без струје и то у родном крају свог „знаственика“ Николе Тесле, онда постаје природно да разуларени хулигани упадну у кафић и почну да туку чак и децу само зато што гледају Звезду. Жалосно је гледати посрнуће хрватског друштва и Европе која то ћутке посматра.

 

Извор Вечерње новости, 22. август 2019.

ПЛЕНКОВИЋ ОСУДИО НАПАД
Премијер Хрватске Андреј Пленковић каже да је напад на Србе у кафићу у Книну за најоштрију осуду, али, ипак, оцењује да је реч о чину појединца а не о клими у друштву која подстиче насиље.

„Ја не видим такву климу. Ово су индивидуална дела појединаца која треба санкционисати”, рекао је Пленковић.

„Оно што радимо ми као влада је управо обрнуто, смањити поларизацију, смањити искључивост и ићи против оних снага које хоће тензије у друштву, а таквих је доста”, додао је он, преноси Танјуг.

Истиче да треба санкционисати починиоце таквих дела и да је то најбоља порука и решавање проблема.

„Увек има оних који су девијантни. Не дај Боже да је то правило, то би била јако забрињавајућа околност у Хрватској. Зато сам рекао да мањине треба да буду део парламентарне већине у Хрватској, да остварују своја права. То за већински народ није проблем, него плус. Ако штитимо права мањина, лакше ћемо се залагати за права наших мањина у тим земљама”, рекао је Пленковић.

Коментарисао је и то што је слика Анте Павелића пронађена у вили бившег министра управе Ловре Кушчевића, оценивши да је то лоше. „Изненадило ме то, нисам могао да верујем”, рекао је Пленковић.

Група маскираних нападача упала је у кафић код Книна и физички напала госте који су синоћ гледали утакмицу Црвене звезде, а у тучи је повређено пет особа, као и једно дете. Након тога, око 22.50 сати у месту Ђеврске, неколико за сада непознатих особа је вербално, а потом и физички, напало власника другог кафића и госте, али нико није повређен.

 

Извор Политика, 22. август 2019.

НАПАЛИ СУ МЕ ЈЕР САМ СРБИН
Борис Петко, власник кафића из Уздоља у којем су синоћ хулигани напали госте, каже да су га напали јер је Србин те да су га маскирани нападачи тукли по глави и ногама.

„Док сам ја бранио главу од удараца, други ме млатио по ногама. Само сам гледао где су ми жена и деца”, рекао је Петко за Дневник.хр, преноси Танјуг.

Каже да је вече почело мирно. У кафићу је седело 20-ак гостију, међу којима и жене и деца. А онда су се, каже, после 22 сата врата нагло отворила.

„Упали су маскирани, виделе су им се само очи. У рукама су имали шипке и палице. Викнули су „Мајку вам ј…м, Звезду гледате!”. Тада је настао хаос”, још увек под утиском узрујано говори власник кафића.

Како додаје, све је полетело, деца почела да скачу и вриште. Он је, каже, покушао да се одбрани од удараца.

„Није то дуго трајало, али мислим да је било организовано. Обавили су своје, на брзину изашли ван. Тамо их је чекао неки ауто, па су побегли. То је очито планирани напад”, наводи. То се догодило само зато што сам Србин, каже.

„Није зато што се зовем Анте или Мате, него зато што сам Србин. Али надам се да ће их казнити. Шта би било да сам ја неког синоћ у том шоку и бесу повредио? Срећа у несрећи је што су у кафићу били држављани САД-а, Француске, Немачке и Велике Британије па се надам да ће полиција и судство одрадити свој посао”, рекао је он.

Веселинка Мандић, супруга власника кафица у Ђеврскама, за Вечерњи лист је рекла да се у њеном кафићу гледала утакмица Динамо-Розенборг те да ни немају програм за гледање Црвене звезде, иако су их нападачи питали навијају ли за Звезду. Каже да су нападачи дошли у голфу шибенских регистрација, вређали их на националној основи, питали их слушају ли Томпсона…

„Дошла су три мулца који немају 25 година, одмах је један почео вређати на националној бази, „Срби, ићи ћете у колоне, тракторима ћете бежати”, и одмах је почело. Тај други после је насрнуо на мога мужа”, рекла је она.

Сви су, додаје, отишли кући, а она и муж су остали сами. „Поломио нам је вешалицу за гардеробу, столице је бацао преко улице, кад су људи који су седели отишли….” , описује она. Додаје како се један од нападача није ни помакао ни проговорио, те да су били пијани. Све скупа трајало је, каже, пола сата. Догађаји су оквалификовани као кривично дело насилничког понашања, наношење телесних повреда и оштећење туђих ствари, преноси Индекс.

 

Насловна фотографија: Министарство спољних послова

 

Извор Политика, 22. август 2019.